Zaboravljeni čas odeljenjskog starešine

avgust 10 11:30 2014

U mnogim školama ovaj čas, iako je obavezan, uopšte se ne održava ili se organizuje samo kada dođe do nasilja među decom.

sg

Iako je i dalje u velikom broju škola praksa da čas odeljenjskog starešine bude poslednji u toku dana kako bi se deca pustila što pre kući, u poslednje vreme pojedine škole su odlučile da ovoj praksi stanu na put, vrate vaspitnu funkciju časa i uozbilje i nastavnike i đake.

– U gimnaziji moje ćerke ovaj čas ne postoji, osim kada se dogodi neki ozbiljan problem, poput nasilja u učionici – priča majka koja se javila u našu redakciju sa željom da skrene pažnju na ovaj problem u školama.

Ramona Ručnov, profesorka razredne nastave u oglednoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” iz Beograda, objašnjava da se u mnogim školama čas odeljenskog starešine uopšte ne održava. Po njenom mišljenju, razredne starešine nisu dovoljno zainteresovane, a nisu ni dovoljno obučene na način koji zahteva naša realnost.

– Kakvi će ovi časovi biti i da li će biti održani, zavisi od nastavnika, ali i direktora. Poslednjih godina se provlači ideja o obaveznosti ovog časa, a i Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja je uvrstio u grupu priznatih seminara one o radu odeljenskog starešine – ističe Ručnov, koja đake uči već 17 godina.

Ona trenutno predaje đacima trećeg razreda i ističe da čas odeljenskog starešine drži svake srede kao šesti čas i da se mnogi čude zašto ga drži i šta ona tu radi.

– Situacija se razlikuje od škole do škole, ali u principu, sve zavisi od direktora. Mnogi relativizuju časove odeljenjskog starešine, bitno im je samo da se nastava održava, čak mislim da se najmanje radi u gimnazijama, jer oni polaze od stava da u ove škole dolazi cvet naše omladine, iako to odavno nije tako – ističe naša sagovornica koja se ovom temom bavi i na master studijama Filozofskog fakulteta.

Kako naglašava, za rad na mestu odeljenjskog ili razrednog starešine nije dovoljna samo dobra volja, već je neophodno da se pohađaju propisani seminari i sarađuje sa Školskim razvojnim timom, čiji je i ona član.

– Potrebno je raditi sa decom od prvog razreda. Kod nas se u školi to vrlo ozbiljno shvata, mi smo u obavezi da držimo čas odeljenjskog starešine, a u školskom timu, koji čine pedagog, psiholog, predstavnici roditelja, đaka, nekoliko učitelja i nastavnika, smišljamo okvirne teme. Naravno da se nekada moramo uklopiti sa datom situacijom, kao kada se zapali učionica, što je bio nedavni primer u jednoj gimnaziji ili kada imamo vršnjačko nasilje, što je bilo i u mojoj školi – objašnjava ova učiteljica.

Ona kaže da se deca na ovim časovima uče kako da uče, razvija se njihovo samopouzdanje, dobijaju zadatak da pričaju o tome koje je njihovo mesto u društvu, da predstave svog druga, da steknu realnu sliku o sebi i svojim talentima i da se o sebi pozitivno izjašnjavaju:

– Deca danas sve teže odrastaju, roditelji su često zauzeti, mnogo rade, tako da je uloga odeljenjskog starešine jako važna, jer deca provode u školi mnogo vremena i moraju da imaju pozitivne uzore. Zato smo pre neku godinu i odlučili da čas odeljenjskog starešine „uozbiljimo” i zato smo ga uveli u redovni raspored – objašnjava Ljiljana Đokić, direktorka gimnazije „Sveti Sava”.

U ovoj školi, pomenuti čas je sada nekad prvi, nekad treći u rasporedu i kad je u sredini, a ne na kraju dana, nema bežanja, kaže direktorka.

S. Gucijan
Politika
  Categories:
napišite komentar

3 komentara

 1. avgust 10, 19:47 #1 Radoje Ćeranić

  Sasvim je u redu da se cas odeljenjskog staresine ne drzi kao poslednji koji se skoro i ne drzi, vec izmedju ostalih casova.A da li neko postavlja pitanje da li se drze časovi izbornih predmeta kojih zvanicno ima prilicno dosta a placaju se kao svi ostali casovi redovne nastave..!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. avgust 12, 18:57 #2 Lala

  Pošto je čas odeljenjskog starešine planiran a i zakonska je obaveza onda je neodržavanje tog časa teža povreda radne obaveze i njegovo iskazivanje u dnevniku ako nije održan je falsifikovanje službene isprave.
  Saglasno zakonu o radu posledice su poznate.
  Isti je slučaj i sa svim ostalim obavezama iz poslovnog plana škole, pardon Godišnjeg plana rada škole. Planovi rada su radni nalozi. U školi moje žene na oglasnoj tabli su rasporedi za obaveznu nastavu, izbornu nastavu, dopunsku nastavu, dodatnu nastavu, vannastavne aktivnosti, itd. Ali da li je tako u svim školama?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. oktobar 12, 18:16 #3 koliko para toliko muzike

  Te casove treba ukinuti. Gubljenje vremena. Nametnuta obaveza za ionako malo placen posao. Osam casova mesecno polus sva evidencija za 1000-2000din./mesecno. Hvala. Ne zelim da budem odeljenski staresina. Nikad.
  (ljubav prema poslu i otadzbini me ne greje)

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.