Закон тера учитеља у пензију, родитељи га не дају!

април 26 13:46 2018

Милован Маринковић, учитељ ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врања, са ученицима свог III/1 разреда неће моћи да остане до краја четворогодишњег школовања, јер ове године мора у пензију.

Маринковић 9. септембра пуни 45 година радног стажа, па и стажом и годинама испуњава услов за одлазак у пензију, чему се изузетно противе његови ученици, а посебно њихови родитељи.

Родитељи су до сада одржали више састанака са одговорнима у систему образовања, са основним циљем да се нађе законски основ и дозволи учитељу Маринковићу да са овим разредом ради још годину дана, до не прежу у више разреде.

– Учинили смо све што је у нашој моћи, па смо чак сачинили и петицију коју је потписало 45 родитеља ученика школе, са циљем да нам се изађе у сусрет – каже један од родитеља Ивица Ђорђевић и додаје да би у оваквим условима просветне власти морале да нађу решење које ће бити у функцији ученика, а не на страни накарадног закона.

Како правно ствари стоје, биће да се закон мора поштовати, упркос жељама родитеља, на шта пажњу скреће и директорка школе Александра Манић.

– Учитељ Маринковић 9. септембра пуни 65 година живота, па полазећи од одредбе закона, нема правног основа да послодавац запосленом продужи радни однос – каже директорка Манић.

Исто мишљење заступа и просветни саветник Јовица Стевановић, који каже да нема правног основа да наставник, након навршених 65 година живота, остане у радном односу.

– У овом случају је педагошко оправдање можда на страни родитеља, али законски овде су ствари чисте и ту не сме да буде попуштања, – каже Стевановић.

Аутор: Р. Ирић

Извор: Врањске

  Categories:
 1. април 27, 06:57 #1 flafibani

  Ko kaze da ne moze?
  Moze da radi i dok je u penziji, tako sto ce biti prijavljen na privremeni poslovi.
  120 radnih dana u godini. Taman da 2019 zavrsi IV razred.

  Одговорите на овај коментар
 2. април 28, 11:45 #2 Ljilja

  Toliko ucitelja su tehnoloski viskovi a penzioner bi jos da radi!

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.