Запошљавање у здравству и пореској, а откази у просвети

јун 20 12:48 2017

 

Србију ове године чека реконструкција основног и средњег образовања, највише кроз реорганизацију мреже школа, а истовремено ће систем здравства бити ојачан са више од 2.500 нових радних места за медицинско особље, пише Блиц.

Према сазнањима листа, према Одлуци о максималном броју запослених у јавном сектору за 2017, коју је Влада Србије усвојила у понедељак, посао ће добити и још 600 пореских инспектора како би били ојачани капацитети Пореске управе.

„Први пут се ради на озбиљној реорганизацији у просвети. До краја 2017. предвиђено је смањење више од 2.700 радних норми (једна норма означава пуно радно време) у основном и средњем образовању, што ће бити резултат ефикасније расподеле ресурса и боље организације школства. Овај ефекат ће се постићи највише кроз реорганизацију мреже школа“, рекли су за лист у Министарству државне управе.

У том министарству су навели и да ће „до краја године бити отворено најмање 2.500 нових радних места за медицинско особље, од тога 2.000 за сестре, а 500 за лекаре“.

„Ако се има у виду и да ћемо 2.000 лекара који су до сада радили на одређено превести у стални радни однос, може се говорити о повећању броја запослених у здравству за 4.500“, казали су у министарству.

Навели су и да ће да је запошљавање још 600 пореских инспектора у Пореској управи до краја 2017. „нарочито важно због борбе против сиве економије и одржања пореске дисциплине“.

У Министарству државне управе навели су да промене чекају и локалну самоуправу.

„На локалу је предвиђено смањење броја запослених за 2.500, с тим што ће у великом броју општина које су биле рационалне и које су оствариле добре резултате доћи и до повећања броја радних места“, казали су у том министарству.

Према њиховим речима, „интензивне анализе и међународна поређења показали су да није тачна прича да је у јавном сектору вишак чак 75.000 радника“.

„Испоставило се да је вишак између 20.000 и 30.000. Веће смањење броја запослених од тога значило би затварање школа, вртића, установа социјалне заштите, болница… што никако не желимо“, навели су у министарству.

Извор: Блиц

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.