Zapošljavanje u zdravstvu i poreskoj, a otkazi u prosveti

jun 20 12:48 2017

 

Srbiju ove godine čeka rekonstrukcija osnovnog i srednjeg obrazovanja, najviše kroz reorganizaciju mreže škola, a istovremeno će sistem zdravstva biti ojačan sa više od 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, piše Blic.

Prema saznanjima lista, prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru za 2017, koju je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak, posao će dobiti i još 600 poreskih inspektora kako bi bili ojačani kapaciteti Poreske uprave.

„Prvi put se radi na ozbiljnoj reorganizaciji u prosveti. Do kraja 2017. predviđeno je smanjenje više od 2.700 radnih normi (jedna norma označava puno radno vreme) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva. Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola“, rekli su za list u Ministarstvu državne uprave.

U tom ministarstvu su naveli i da će „do kraja godine biti otvoreno najmanje 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, od toga 2.000 za sestre, a 500 za lekare“.

„Ako se ima u vidu i da ćemo 2.000 lekara koji su do sada radili na određeno prevesti u stalni radni odnos, može se govoriti o povećanju broja zaposlenih u zdravstvu za 4.500“, kazali su u ministarstvu.

Naveli su i da će da je zapošljavanje još 600 poreskih inspektora u Poreskoj upravi do kraja 2017. „naročito važno zbog borbe protiv sive ekonomije i održanja poreske discipline“.

U Ministarstvu državne uprave naveli su da promene čekaju i lokalnu samoupravu.

„Na lokalu je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 2.500, s tim što će u velikom broju opština koje su bile racionalne i koje su ostvarile dobre rezultate doći i do povećanja broja radnih mesta“, kazali su u tom ministarstvu.

Prema njihovim rečima, „intenzivne analize i međunarodna poređenja pokazali su da nije tačna priča da je u javnom sektoru višak čak 75.000 radnika“.

„Ispostavilo se da je višak između 20.000 i 30.000. Veće smanjenje broja zaposlenih od toga značilo bi zatvaranje škola, vrtića, ustanova socijalne zaštite, bolnica… što nikako ne želimo“, naveli su u ministarstvu.

Izvor: Blic

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.