Zašto deca koja su često bosa rastu u inteligentne ljude

mart 05 20:20 2016

Ako svojoj bebi ne obuvate čarapice i cipelice, vi mu dajete šansu da se bolje intelektualno razvije, kaže istraživanje Univerziteta u Madridu. Kako?

baby-feet-847202_960_720Roditelji koji bebama i maloj deci uvek obuvaju čarapice i cipele na neki način ograničavaju razvoj njihove inteligencije. Do ovog zaključka su došli naučnici sa Univerziteta u Madridu i predstavili ga u studiji „Bosa deca su inteligentnija deca”. Ovo se pre svega odnosi na malu decu.

Prema ovoj studiji, jedini valjan razlog da pokrivate dečja stopala je velika hladnoća. Ovu tvrdnju potkrepljuju u nekoliko tačaka:

  • pre svega, sa neurološkog aspekta – stopala malih beba imaju nivo osetljivosti daleko veći nego njihove ruke, sve do osmog ili devetog meseca starosti. Zbog ovoga se nikako ne preporučuje da svojoj bebi pokrivate stopala.
  • prema tvrdnjama stručnjaka, u prvim mesecima života, stopala imaju zadatak da bebu „informišu” o svemu što se tiče spoljnog sveta. Kasnije rukama hvataju nogice, stavljajući ih u usta, gde su najosetljiviji nervni završeci.
  • istraživanje je jasno pokazalo i da obuća malu decu sprečava da eksperimentišu, dodiruju svoja stopala, proučavaju ih i slobodno pomeraju. Sve to, naravno, predstavlja senzorne doživljaje koji podstiču razvoj inteligencije kod beba i pomaže im da upoznaju svet oko sebe.

Sve ovo trebalo bi da bude dovoljan razlog da svoje bebe ne obuvate zato što su te cipelice toliko slatke, već samo ako je u prostoriji u kojoj boravite stvarno hladno.

 

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.