Зашто овог лета треба да се сликате испред музеја

јун 26 14:07 2018

Анђела, Сара и Алекса желе да у стратешкој игрици за мобилне телефоне освоје Народни музеј у Београду. Зато прихватају позив Анђелине тетке Роксанде да обиђу музеј, желећи да у њему усликају шест задатих чекпоинтова, како би обележили музеј као заузету територију. Међутим, на сликама из музеја почињу да примећују необичне ствари и у једном тренутку бивају увучени у свет са изложених слика. Тамо им се прикључују мала Дубравка са истоимене слике Јована Бијелића, јапанска лутка са аутопортрета Моше Пијаде и други ликови са слика познатих уметника. Сви они принуђени су да се у том свету заједно боре против три зле немани: Бојождера, Времеједа и Заборава. А најгори је овај последњи.

Мисија: Музеј Иване Нешић у издању Креативног центра је роман у којем је једна узбудљива авантура исплетена око једанаест дела српских и југословенских сликара, уз додатак каријатида Ивана Мештровића. Ауторка ова уметничка дела објашњава читаоцу сликовито, разумљиво и сугестивно, укључујући и занимљиве детаље из живота уметника, уз репродукције свих дела о којима говори. Сваки читалац ће понети бар неку од импресија из ове атрактивне музеолошке шетње: понос италијанског виноградара са истоимене слике Катарине Ивановић, сетну атмосферу Јесењег пута Саве Шумановића или музику боја у Пределу Јована Бијелића.

Ауторка Ивана Нешић већ се доказала као добар приповедач, о томе сведоче награде Невен и Раде Обреновић, као и то што је књига Зеленбабини дарови уврштена у обавезну лектиру за 5. разред основне школе. Роман Мисија: Музеј наменила је старијим основцима али и свим младим љубитељима ликовног стваралаштва.

У књизи су коришћене репродукције Народног музеја уз илустрације које је урадио Борис Кузмановић.

Награде за најзанимљивије фотографије!

Креативни центар позива све љубитеље уметности да се овог лета сликају с примерком књиге Мисија: Музеј испред неког музеја у Србији или у иностранству и да поставе слику на Фејсбук или Инстаграм са ознаком #misijamuzej. Сваког месеца аутор најзанимљивије фотографије биће награђен романом тог издавача.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.