Зашто су јаја корисна у исхрани деце

јун 18 21:58 2017

Јаја су комплетна храна која се лако чува и која је доступна и у сиромашнијим срединама, за разлику од других високо хранљивих намирница.

Јаја у исхрани могу значајно да побољшају разавој мале деце и за 47% смање заостајање у расту, резултати су нове студије о исхрани деце.

“Јаја нису скупа и лако су доступна,” каже Лора Јаноти, један од водећих стручњака за исхрану са Школе Браун при уноверзитету Вашингтон у Сент Луису, главни аутор студије.

Јаноти и њене колеге срповели су рандомизовано контролисано истраживање у Еквадору. Деца узраста од 6 до 9 година добијала су свакодневно по једно јаје током шест месеци, а контролна група деце их није конзумирала.

Малишани који су се хранили јајима више су добила на висини и тежини, а помоћу компјутерског модела израчунато је да исхрана са редовним уносом ове супернамирнице може за 47% смањити недовољан раст деце а потхрањеност за 74%.

“Изненадило нас је колико је делотворна била ова интевенција у исхрани,” каже Јаноти.

Јаја су комплетна храна која се лако чува и која је доступна и у сиромашнијим срединама, за разлику од других високо хранљивих намирница.

“У студији смо пражљиво мотрили на алергијске реакције али нисмо забележили ниједан случај. За децу у земљама у развоју, јаја представљају доступан и благотворан извор хранљивих материја,” закључује она.

 

Извор: Детињарије

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.