Застрашивање као “васпитна мера”

фебруар 08 13:05 2014

Пред излогом продавнице играчака стоје мама и син који носом оставља печате на излогу и повремено одушевљено узвикује. Он, наравно, не жели да се одвоји од овог узбудљивог призора и мама му каже: “Ако сместа не пођеш ја ћу те оставити.”agres
Многе мајке и очеви кажу својој деци: “Ако будеш неваљао, ја ћу отићи заувек”, “ако само још једанпут кажеш нећу, ја ћу те оставити”, “ако сместа не уђеш у кућу, нећеш ме више затећи”, “ако нећеш да се купаш, ја одлазим, мени не треба прљаво дете”, “правићеш ти мене од блата кад ме не буде било и дуваћеш да се што пре осуши”, “ми не можемо да те волимо кад си неваљао”, “ни једна љубав није вечита, па ни мајчина” итд.
Родитељи знају да ће ове претње и уцене натерати дете на послушност. Али оно што многи не знају јесте да су те претње највећи извор страховања код деце и да то страховање и несигурност који из њега проистичу могу код деце поред кукавичлука довести и до многих других, понекад и врло озбиљних поремећаја у понашању.
Ове претње нису увек упућене директно детету. Оне се често провлаче кроз размирице родитеља који не мисле како ће дете то доживети и да ли ће га то погодити. “Доста ми је свега, једног дана ћу да се покупим и одем и све ћу да вас оставим, па ти онда види шта ћеш и како ћеш”, или “мени је доста, овако више не може, најбоље ће бити да се разведемо” (а при том не помишљају ни на одлазак ни на развод). А онда се одједном код њиховог детета јави низ страхова: дете не сме да остане само у соби, не сме да се одвоји од маме ни за тренутак, неће у обданиште, неће да остане само чак ни са оцем, боји се воза, аутобуса, авиона итд.
Многе страхове код деце родитељи могу да спрече ако обрате пажњу на свој начин опхођења и говора, а многе могу да отклоне са пуно разумевања и стрпљења.

Олга Хаџи Антоновић
из књиге: “Мало дете – велика загонетка

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.