Због чега је важно да дете овлада вештином руковања маказама и како да му помогнете у томе?

август 19 21:39 2018

Због чега је важно да дете овлада вештином руковања маказама, и како да му помогнете у томе? Ова активност је веома битна јер помаже у развоју:

– ФИНЕ МОТОРИКЕ, која је важна за манипулисање објектима из свакодневног живота, као и за развој говора

– ВЕШТИНЕ ПИСАЊА, за сливене покрете шаке који су потребни за писање

– КООРДИНАЦИЈЕ ОКО-РУКА, јер деца морају очима пратити покрете маказама

– БИЛАТЕРАЛНЕ КООРДИНАЦИЈЕ, која подразумева коришћење обе стране тела у исто време, а руке обављају другачије задатке – једна држи папир и окреће га, а друга отвара и затвара маказе

– ПАЖЊЕ И КОНЦЕНТРАЦИЈЕ – како би исекли нешто што желе, деца морају бити концентрисана и добро пазити, како не би исекли превише, прешли линију и сл.

Како би дете овладало овом вештином, за почетак вежбајте покрете отварања и затварања шаке, гњечења, стискања.
После пређите на гужвање папира и цепкања папира рукама, без маказа. Након тога можете полако прећи на сецкање.
Веома је важно да дете добро ухвати маказе како би могло да прави адекватне покрете и да се рука не би замарала. Избегавајте превелике и претешке маказе. Уколико је дете леворуко, користите маказе направљене за леворуке особе. Можете ставити неку налепницу или комадић шарене лепљиве траке на зглоб палца и рећи детету да прати сличицу док сецка, како би позиционирање прстију било добро.

Сецкајте сламчице, танки папир у виду купона, новина, меканији пластелин, чак и мекано воће попут банане или лубенице (ово посебно воле!). Постепено идите ка тежим задацима и захтевнијим, дебљим врстама материјала. Како дете напредује, нека задаци буду тежи, па тако када овлада базичним држањем и покретима маказама, можете полако прелазити на задатке да направи само рецке на крају папира, да исече део између два цртежа, правите пут прво од правих, а касније и од кривудавих линија којим треба да сецка да би стигло до неке лепе сличице, и слично, да би на крају могло да исече троугао, квадрат, па круг, као и неки други захтевнији облик.

Не заборавите да похвалите сваки труд и макар минималан успех. 🙂

 Логопедско едукативни центар ЛогоЛибери

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.