Због невакцинисања деце 241 прекршајна пријава

август 13 11:11 2017

Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић рекао је да је у случајевима невакцинисања деце тренутно у поступку 209 предмета, а до сада су донете 32 одлуке, од којих 21 осуда.

„Ту има 11 решења о одбачају захтева, а осталих 21 су уствари осујујуће одлуке од којих је у три случаја донета новчана казна, а у 18 изречена опомена учиониоцу”, рекао је Мариновић за РТС.

У марту прошле године ступио је на снагу Закон о заштити становништва од заразних болести, који прописује казну од 30.000 до 150.000 динара за оне који одлуче да не вакцинишу дете, а до сада је против таквих родитеља поднета 241 пријава. Прве новчане казне за родитеље који нису вакцинисали децу вакцином ММР – против заушака, рубеола и малих богиња изречене су у Београду.

Према његовим речима Мариновића пријаве против родитеља подноси здравствени инспектор при министарству здравља, а када стигне захтев за покретање прекршајног поступка, обави се инспекцијска контрола, сачини се записник о томе и инспектор утврди да ли је учињен прекршај.

„Инспектор сачињава захтев за покретање прекршајног поступка и као овлашћени подносилац подноси надлежном прекршајном суду”, навео је Мариновић.

 

Извор: Бета

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.