Очеви имају већи утицај на живот ћерки него мајке

Истраживања показују да очеви имају већи утицај на живот ћерки него мајке


Ових дана има много више самохраних мајки него раније и опште је веровање да је жена способна да самостално одгаја дете, а нарочито ћерку. Међутим, скорашња истраживања показују да је то далеко од истине. Не само да девојчице имају много користи од одрасатања уз очеве, већ је присуство оца од критичне важности за емотивни развој ћерке.

Зашто је тата важан у емотивном смислу?
Студија објављена у Журналу породичне психологије утврдила је да код девојчица које имају сјајан однос са својим очевима постоји мањи ризик од развијања депресије и анксиозности и да се оне лакше носе са стресом. Оне се не стиде да причају о својим осећањима, што им припрема терен за испуњеније односе касније у животу.

Међусобни односи, се*суалност, систем вредности и самопоуздање су неке од додатних ствари које очеви обликују код својих ћерки. Када тата изгради здрав однос са својом ћерком, он јој, у суштини, помаже да заузме позитиван став према себи и подиже њено самопоуздање.

Зашто је тата важан у практичном смислу?
Не само да тата има веома јак емотивни утицај, већ он има и огроман утицај на финансијско и физичко здравље својих ћерки. Студија коју је урадио Рутгерс показала је да ће се девојчице које су све време имале активно укљученог оца уз себе вероватно лакше снаћи у животу. Оне су и бољег физичког здравља него оне које нису имале очеве уз себе или чији очеви нису били ангажовани око њих.

Очеви помажу ћеркама у обезбеђивању материјалне сигурности која им, заједно са емоционалним и физичким здрављем, омогућава да буду успешније и финансијски стабилније.

Активно укључени у живот ћерки од рођења
Очеви који су од самог почетка укључени и код којих је повезаност израженија могу очекивати да виде плодове свог труда. Најраније укључивање очева је концепт новијег датума, јер се до пре само неколико деценија очевима није ни дозвољавало да присуствују рађању својих ћерки.

Данас се мушкарцима пружа много више могућности да буду активно укључени од самог почетка. Могу да хране своје девојчице, користећи храну за бебе, да их љуљају пре спавања, да им мењају пелене и да учине још много тога што ће им омогућити да изграде посебан однос са својим ћеркама.

Утицај медија
Упркос бољим приликама за рано ангажовање, медији често креирају негативну слику о мушкарцима, с којом се они тешко суочавају. На пример, очеви се често приказују као безумници, који уопште не маре за своје жене и њихове потребе. Међутим, за мушкарца је битно да тако лошем представљању не придаје значај и да га препозна као стереотип који не треба следити.

Улога мама
Иако је татино присуство од неизрециве важности за ћерку, то не значи да треба умањити улогу коју има мајка. Мајка је ту да пружи важан савет о томе шта значи бити успешна жена, а ту је и да своју ћерку упути у ствари везане за пубертет, менструацију итд.

Извор: Вишеодживота