10 ствари које сваки наставник мора да зна о деци која су преживела трауму

јун 3, 2016
Тугу је лако препознати, али што се трауме тиче, ситуација је знатно сложенија јер су симптоми често замаскирани и личе на неке друге проблеме: фрустрацију, бес, проблеме са концентрацијом или радом у групи, па се овој деци често дају погрешне дијагнозе.Учење и уклапање у школску средину је тешко за децу која су доживела трауму, али када наставник утврди да је узрок проблема преживљена траума, он може да прилагоди свој приступ детету и на тај начин му помогне да савлада градиво. Ево 10 конкретних ствари које морате имати на уму уколико у својој учионици имате такво дете.
dete skola
1. Дете које је доживело трауму не покушава да вас намерно изнервира.
Уколико је дете споро и чини се одсутно, сетите се да оно то не ради вама у инат, већ зато што га ситуација код куће оптерећује и скреће пажњу са онога што остала деца раде.
2. Дете које је доживело трауму је забринуто због онога што ће се можда десити у будућности.
Школска рутина може имати благотворан ефекат у овом случају, тако да је пожељно да дете функционише у уређеном систему.
3. Чак и ако се вама ситуација не чини тако страшном, важно је то како се дете осећа.
Можда ће се вама учинити да ситуација и није толико страшна, али то како се дете осећа услед стреса којем је изложено је оно што је најважније. Замислите ситуацију из дететовог угла, ситуацију над којом немате контролу, тај осећај да вам су вам живот и безбедност угрожени. Та ситуација може бити један страшан догађај, али то може бити и нагомилани хронични стрес које доживљавз, на пример, дете које живи у сиромаштву и свакодневно брине о томе где ће живети и шта ће јести, а уз то гледа и родитеље који су под стресом.
4. Траума није увек повезана са насиљем.
Траума је често повезана са насиљем, али деца често могу да буду под стресом и због других ситуација — попут развода, селидбе, вербалног злостављања.
5. Не морате да знате тачан узрок трауме да бисте били у стању да помогнете детету.
Уместо да се концентришете на детаље трауматичне ситуације, потрудите се да детету које пати дате што је могуће већу подршку. Држите се оних проблема који су очигледни — бес, брига, повлачење у себе и радите да детету помогнете да њих превазиђе. Поштујте дететову приватност у највећој могућој мери.
6. Деци која су доживела трауму је јако важно да знају да су у нечему добра и да имају осећај да могу да утичу на свет око себе.
Потрудите се да им “наместите” ситуацију у којој ће показати своје способности и тако им помозите да ојачају своје самопоуздање.
7. Стрес директно утиче на учење.
Када су под стресом, деци је тешко да усвајају градиво. Потрудите се да барем учионица за њих буде место на коме су опуштени и где осећају пордршку средине.
8. Деци која су доживела трауму је често тешко да одрже самоконтролу.
Нека деца која су доживела трауму расту уз родитеље који су емоционално недоступни, а како још увек нису довољно зрела да помогну сама себи, она често проблематичним понашањем скрећу пажњу на себе или имају проблема са концентрацијом.
9. Сасвим је прихватљиво да директно питате дете шта ви можете да урадите како бисте му помогли.
10. Деци која су доживела трауму можете пружити подршку и ван учионице.
Поделите ове савете са својим колегама, објасните им да између детета и његовог понашања не стоји знак једнакости и да понашање обично показује шта се детету дешава у животу. Пренесите колегама да се чешће запитају о томе какве животе њихови ученици имају ван учионице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама