12 животних лекција које деца неће научити у школи

22 јула, 2016

Опремите ваше дете знањем и вештинама које неће научити у школи, а које су му веома важне за успешан и задовољан живот. Најбоље је да ове ствари почнете да га учите још док је мало, јер дете неће одједном постати одговорно и способно када напуни 18 година. Што раније почнете, то ће оно боље схватити лекције и имати више времена да схвати њихову важност.
Thoughtful children working together in a classroom, Image: 138548963, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
 
Ево шта ваше дете треба свакако да научи:
ИСХРАНА
Људи се све лошије хране и то се види и на деци. Све је више болести које се могу спречити и одговорност је родитеља да брину о здрављу деце. Ви одлучујете шта купујете, шта стављате на сто и шта ваше дете једе. Ако је ваше дете гојазно, значи да нешто не радите како треба.
Едукујте се заједно и обезбедићете вашем детету здрав живот и касније. Имаће знање које му је потребно да буде здрава одрасла особа и спречи ризик од дијабетеса, срчаних обољења и других здравствених пробелема. И то исхраном.
Нудите детету јабуку уместо бомбона, воће уместо чипса, шаргарепу уместо кекса. Можда ће се жалити у почетку да нема ништа за јело, али ако је стварно гладно узеће и шаргарепу. Убрзо ће се навићи да више једе воће и поврће.
ФИНАНСИЈЕ
Новац је важна животна алатка. Научите дете како да управља новцем, како да штеди и цени ствари које су му купљене или које су сами купили. Дете мора бити свесно чињенице да провлачење картице кроз аутомат значи пребацивање новца. Научите га како да буде одговорно са новцем и не задужује се превише.
СОЦИЈАЛНЕ ВЕШТИНЕ
Научите дете манирима. Људи треба да знају како да се понашају у друштву. Очекујте од детета да придржи врата некоме, да каже “молим” и “хвала”, да гледа људе у очи када разговара са њима и сл. А пошто живи у ери мобилних телефона и таблета треба да зна и када се они користе а када не.
Али, немојте се зауставити на манирима. Искористите одређене тренутке да научите дете који начин изражавања одговара којој ситуацији. И наравно, нека склапа пријатељства и посећују различите догађаје како би из прве руке научило да се социјализује.
ОСЕЋАЈ СОПСТВЕНЕ ВРЕДНОСТИ
Колико људи знате који имају мањак самопоуздања? Све је више деце и тинејџера који имају овај проблем. Покажите вашем детету да је важно и да је ваша кућа место мира и среће. Дете треба да зна да је јединствено и посебно. Помозите му да изгради своје самопоуздање истицањем његових квалитета, комплиментима, пружањем подршке и помоћи када му је потребна.
Колико људи знате који имају мањак самопоуздања? Све је више деце и тинејџера који имају овај проблем. Покажите вашем детету да је важно и да је ваша кућа место мира и среће. Дете треба да зна да је јединствено и посебно. Помозите му да изгради своје самопоуздање истицањем његових квалитета, комплиментима, пружањем подршке и помоћи када му је потребна.
РАДОЗНАЛОСТ
Радознала особа која воли да учи и открива нове ствари ће увек наћи разлог да устане из кревета ујутру. Такви људи “раде посао” и доприносе томе да се свакакве замисли остваре. Помозите детету да задржи своју урођену радозналост и заволи учење. Откријте шта је оно што га занима и истражујте заједно.
ЗДРАВ РАЗУМ
Ово може да звучи банално, али сигурно колико људи данас не чује свој разум у одређеним ситуацијама. Будите најбољи пример и научите дете да размишља за себе како би разликовало шта је добро а шта лоше.
РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА
Да ли сте икада видели дете које се нервира што не може да склопи играчку и родитеља који трчи да помогне да би се дете смирило? Та деца никада не успеју да науче како да експериментишу, пробају и схвате сама како функционишу ствари. Њима одговори стижу на послужавнику.
Иако вам је можда тешко да гледате дете како се мучи а ви знате одговор, знајте да је то неопходно. Удаљите се и дозволите детету да неколико пута погреши. Будите сигурни да ће наћи решење ако му пружите шансу.
СПОСОБНОСТ ПРИЛАГОЂАВАЊА
Промена је једина константа у животу. Кад тада ће се десити промене, желели ми то или не. Здрава одрасла особа је способна да се суочи са променама које долазе, да се прилагоди и настави даље. Немојте зато превише структурисати ваш живот. Добро је да имате план обавеза али организовање сваког минута детету не даје шансу да се прилагођава изненадним променама. Изненадите га, покушајте различите ствари, различите игре, обилазите различита места. Ове мале промене ће направити велику разлику у животу вашег детета током одрастања.
РЕШАВАЊЕ КОНФЛИКТА
Свако дете, кад тад, има неки проблем са другим дететом. То је једноставно неизбежно. Некада ће бити потребно да и ви интервенишете, али дете треба да добије шансу да само реши насталу ситуацију. Чак и када ускочите, дозволите деци да говоре. Наравно да желите да помогнете, али дете мора да научи да самостално решава конфликте. Научите га како да разговара са другима са поштовањем чак и када је љуто и биће добро припремљено за будућност.
ПОЛИТИКА
Објасните детету зашто се гласа и колико је то право важно искористити. Објасните му и зашто сте ви одлучили да гласате за одређеног политичара. Разговарајте и припремићете дете да заузме активну улогу у друштву.
АУТОМОБИЛ
Аутомобил је инвестиција и треба знати бринути о њему. Наравно да не морају сви да знају да замене акумулатор, али треба да знају да провере уље, кога да зову ако пукне гума (и не знају сами да је промене) и сл. Ово су једноставне ствари које омогућавају бригу о сопственом аутомобилу и смањују трошкове одржавања.
ПРВА ПОМОЋ
Научите дете важне бројеве телефона, како се везује завој и, када је довољно велико, који лекови се узимају за које симптоме. Никада не знате шта ће се десити и што боље опремите дете већа је шанса да ће се боље снаћи.
Извор: Најбољамаманасвету

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама