8 грешака које детету могу да сруше самопоуздање

март 30, 2017

Самопоуздање детета је важна ствар јер то је његова субјективна и често емотивна процена колико оно само вреди у овом широком свету. Самопуздање је оно што деци даје храброст да истражују свет, прихвате нове непознате изазове и да притом верују сами у себе и своје снаге.

Помоћи детету да развије здраво самопоуздање није нимало једноставан задатак и лако је направити неку грешку. И онда се једног дана растужимо због изјаве детета која показује недостатак самопоуздања или нас уплаши превелика доза егоцентричности тог малог бића
Којим грешкама нарушавамо или пак превише подстичемо самопоуздање детета?
Критиковање детета
Кад критикујемо децу, врло лако, а опет ненамерно то радимо тако да критикујемо и њих као особе. Кад им кажемо да смо се разочарали у њих, рушимо коцкице њиховог самопоуздања, а тиме и вољу и жељу да се суоче с новим изазовима. И тако помало вежемо њихову личност уз успехе и неуспехе, што никако није добар темељ.
Превише хваљења
Наспрам критиковања, имамо и другу крајност: превише хваљења. Иако похвале хране самопоуздање, битно је знати када и како их користити. Као и код критика, похвалите конкретне поступке детета и њихов труд уместо уопштених реченица којим обично хвалимо његове црте личности.
Контролисање живота детета
Уместо сталног координирања дететових радњи, можемо их водити и саветовати док не науче сами, а онда треба да научимо да их пустимо да сами истражују и откривају нове ствари независно од нас. Ако тај пут утабамо од малих ногу, биће нам лакше кад порасту, моћи ћемо да разговарамо са њима о добрим и лошим странама неког избора тако да им то не делује као наметање сопственог мишљења или као да покушавамо да на њих пренесемо своје неиспуњене амбиције. Помозите им да пронађу своје интересе и онда их у томе бескрајно подржавајте.
Кад радимо све уместо детета
Иако одрасли вероватно пуно ствари могу да ураде брже и боље, није ствар у брзини ни квалитету. Ако пустимо децу да то ураде спорије и уз по коју грешку, дајемо им прилику да развијају независност, уче да решавају проблеме и размишљају својом главицом, али и да се носе са фрустрацијама и развијају упорност, кад не успеју из првог покушаја. А понекад и ми, одрасли, од њих можемо да научимо нове начине размишљања, оне оригиналне дечије.
Стремљење савршенству
Постављање високих очекивања може да има сасвим супротно дејство на дете од оног жељеног. Деца могу бити под стресом и у великом страху да нас не разочарају, а такво стање сигурно није плодно за развој и учење. Понекад се најбоље учи из властитих грешка зато немојте штитити децу и одузимати им право на њих. Радије их научите да грешка не значи неуспех, све док учимо из ње. Грешке нас могу поучити томе који приступи решавању проблема нису добри, а самим тим нам могу отворити и нове хоризонте.
Занемаривање комуникације
Здрава комуникација ствара позитивно породично окружење и јача емотивне везе. Начин и количина комуникације са децом такође утиче на самопоуздање детета. Иако имамо пренатрпане дневне распореде, увек треба да пронађемо времена да уважимо дететова осећања које нам оно комуницира, покажемо интерес за оно чиме се бави и поставимо питања уз која ћемо боље схватити његово размишљање.
Активно слушање онога што говори без прекидања помаже детету да схвати да је важно и да су нам његове жеље, осећања, потребе и мишљења важни.
Поређење са другом децом
Ово је сигурно једна од првих и најгорих грешака у рушењу самопоуздања коју родитељи крену да раде још док је дете у пеленама. Није важно да ли упоређујемо дете са другом децом или чак са собом када смо били његових година, дете ће то често доживети као поруку да није довољно добро. Ниједан човек није исти, па тако ни поређења немају смисла нити доносе ишта добро.
Изражавање властитог недостатка самопоуздања
Добар начин за подстицање развоја самопоуздања детета је да му покажемо добар пример код себе. Стога говорите сами о себи позитивно и будите модел који ће их научити саосећању, љубазности и напослетку самопоуздању.
Подстичући развој самопоуздања детета помажемо детету да схвати да је способно да се носи и са успехом и са неуспехом. Да бисмо то постигли, битно је да му пружимо прилику да доживи оба, попут спорта. На крају крајева, оно што је битно јесте да зна да сте ви ту за њега и да верујете у њега, некад и више од њега самог!
 
girotondo.com.hr./najboljamamanasvetu.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама