Ако ове особине препознајете код вашег малишана, знајте да одгајате храбро дете!

15 јула, 2017

Нису сва деца храбра само зато што су знатижељна. Они су мали и морају да уче, па су зато и знатижељни, али нису сва деца иста.

То што је ваше дете храбро стало на своје ножице и пре времена кренуло у свет, не значи нужно да се ради о храбром детету.
Наравно, ту је јако битан њихов физички развој, али када је реч о страховима, нека се деца једноставно мање боје од других. И то значи да су већ у својим првим месецима (годинама) показали да су храбри, јер свако се дете боји, али док за једну децу страх значи одустајање, друга деца упркос страховима грабе даље не дајући да их страх спречи у њиховим наумима.
Мале храбрице, рекли бисмо.
Kако препознати да је дете храбро, а не да само срља без размишљања. Ту се крије велика разлика. Јер храбра деца јако често реагују с опрезом. Често се понашају и као мали шефови, али то је само зато што се не сраме и не боје да ствари ураде по свом, без претходних упутстава. Ако неке од ових особина препознате и у свом детету, знајте да одгајате храбро дете, и то имајте на уму сваки пут кад ваше дете одлучи да уради нешто рискантно.
1. Дете се не боји да проба нешто ново
Овакву децу не кочи никакав страх да неће бити добри у томе што се управо спремају да ураде. Они су чак и свесни да први пут можда неће бити тако добро, али се не боје да пробају. За њих не постоји појам негативних последица – њима је забавно барем да покушају.
2. Дете добро размисли хоће ли успети у свом науму, али не дозвољава да га сазнање спречи да ипак проба
То нису деца без страхова, то су само деца која се не боје свега и свачега, за њих страх од неуспеха не постоји јер увек постоји друга шанса да буду бољи и да успеју.
3. Дете најчешће не слуша ваша упутства
Презаузето је осмишљавањем и провођењем свог начина. Ако ви мислите да је лакши пут лево, врло вероватно да ће се ваше храбро дете запутити десно – где је теже, али и привлачније.
4. Страствени су у својим уверењима
Слично као и код деце с великим самопоуздањем (мала је разлика између високог самопоуздања и храбрости), храбра деца врло су страствена у својим уверењима, у својим хобијима и својим начинима забаве. Скокови с висине, јурњава на бициклу, пењање по дрвећу – колико год родитељима изгледали рискантни, ако се ваше дете не боји да ради све то, нема шансе да га ико одговори од тога.
5. Савршено уче на својим грешкама
За храбру децу не постоји неуспех – постоји само неуспех који се може поправити следећи пут или десети пут. Уместо да избегавају оно што им не иде, храбра деца ће учинити све да исправе грешку и науче боље.
6. Флексибилни су
Овакву децу лако је изненадити, али никакво изненађење неће покварити њихове науме. На пример, у последњем моменту сте променили планове и сада дете заједно са вама мора да “ради” на организацији дана – храбро дете се томе чак и радује, јер свака нагла промена за њих значи мање-више нову авантуру.
7. Имају своје идеје и не боје се да их изразе
Храбра деца се често чине као мали шефови само зато што се, заиста, не плаше да покажу свој став. Они ће бити ти који ће смишљати нове идеје, а чак и да ниједна не прође добро – у друштву, у вртићу, у школи – њих то неће омести у осмишљавању нове.
8. Воле да самостално уче
Знате да постоје деца којима увек треба нека помоћ са стране, ем што се боје да пробају сами, ем што им увек недостаје друштво које ће бити уз њих, али храброј деци не треба нико када науме да пробају и науче нешто ново. Зато, када видите ваше мало храбро дете како седи само у ћошку, без бриге, оно се не скрива ни од кога, оно је вероватно концентрисано на неки свој задатак.
9. Смели су, каткад и безобзирни
Иако ћете се вероватно више пута запитати да ли је требало да са дететом мало више разговарате о последицама његовог понашања, ваше дете ће вас вероватно разуверити – јер колико год ви причали, док они сами не осете да би последице могле бити или већ јесу ризичне – тек тада ће схватити све оно на што сте их упозоравали.
10. Они увек тестирају своје могућности
За храбру децу чини се не постоје границе. Тачније, оне су ту да их дете помера и ту је тешко на било који начин утицати на њих да престану. Једноставно – храбра деца се не боје да истражују и испробавају нове ствари у свом животу.
11. Они заиста воле да буду лидери
Не зато што воле да буду главни, већ зато што често немају стрпљења да чекају да неко мање храбро дете преузме ту улогу. Али, ако се у њиховом окружењу појави неко храбрији, радо ће стати уз њега и крочити његовим путем, чисто да докажи да и они то могу.
12. Они су и јако пажљиви
Уколико се у кварту, парку, вртићу, школи појави неко ново лице, храбро дете ће увек прво прићи и пожелети добродошлицу. И то зато што се не стиди и не боји конкуренције.
13. Њих покреће стрес
Многа се деца у стресним ситуацијама повлаче у себе, али не и храбра деца. Њима су стрес и притисци покретачи.
14. И често их уопште није брига што други мисле
Јер се не боје да раде по свом, јер се не боје да изразе своје мишљење, јер имају своје идеје и своје начине да све ураде по свом. То не значи да не цене мишљење других, али да ли ће га послушати, то је већ други пар рукавица.
 
Извор:Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама