Деца воле ПРАВИЛА, јер им правила обезбеђују јасноћу

5 јула, 2017

Деца воле ПРАВИЛА, јер им правила обезбеђују јасноћу. Јасно им је шта се од њих очекује, а јасно им је и како ће се мама и тата понашати. Ова ЈАСНОЋА деци пружа СИГУРНОСТ.

Детету од његове породице треба сигурност и стабилно тло под ногам.

– Је л` рекла НЕ? – Рекла је!

Деца воле ДОСЛЕДНОСТ у родитељском поступању. Понашање маме и тате је предвидиво онда када је доследно, ако тога нема деца неће узимати родитеље за озбиљно. Доследност деци обезбеђује ЈАСНОЋУ која деци пружа ОСЕЋАЈ СИГУРНОСТИ.

– Важно ми је ВОЂСТВО родитеља!

Деца воле да виде маму и тату као тим. Руку под руку са правилима и доследношћу иде ЈАК РОДИТЕЉСКИ САВЕЗ. Мама и тата се договарају и делују као тим. Они су главни у кући. Они васпитавају! Родитељска ЈЕДИНСТВЕНОСТ деци пружа осећај сигурности, јер у том случају деца не морају да се баве сталним проценама шта би ком родитељу одговарало и како би ког родитеља могли да пређу и превеслају.

Важно нам је да можемо да се играмо, учимо, дружимо!

Када је деци јасно шта се очекује од њих, када имају доследне родитеље, када могу да се ослоне на родитеље као тим онда деца расту у стабилном окружењу са јаким осећајем извесног што им обезбеђује сигурност и стабилно тло под ногама. Тада дете може да се бави својим детињим стварима – да се игра, да се дружи, да истражује, да учи!

Ако породица обезбећује детету осећај сигурности и стабилног тла под ногама дете те исте ствари неће тражити ван ње. Многа деца, на жалост, трагајући за сигурношћу коју немају у својим породицама крену лошим и погрешним путем, као што су: алкохолизам, дроге, коцка, интернет зависност, зависност од игрица и друге зависности којих данас има много. Има још једна веома важна ствар коју посебно издвајам, а односи се на секте које по дефиницији имају чврсту структуру, организацију и начела којих се доследно и ритуално придржавају сви чланови заједнице. Обратите пажњу ту су јасна правила, јасне границе, доследност у примени, ритуално извођење, јединственост – све оно што деци треба у процесу раста и развоја. И ако дете то што му треба не налази у својој породици у великом је ризику да се окрене и буде увучено у заједницу која има све што његова породица нема.

Нити ме шта питају, нити шта траже од мене. Потпуно сам збуњен!

Сигурност и јасноћа су важни пратиоци дететовог функционалног раста и развоја. Толико су важни да уколико их нема дете ће исте тражути на другој страни. Проблем је у томе што је та друга страна веома често лоша и нездрава за дете.

Последице актуелног васпитног стила презаштићивања деце могу бити сурове. Мислите о томе! Дететова плећа су нејака и крхка да носе моћ коју му родитељи делегирају и пуцају под теретом који не могу да носе. Дете које тек формира своје ставове, уверења, вредности, које дефинише своје односе, развија критички и самокритички однос није у стању да носи слободу која му се делегира веома рано. То, свакако, није љубав, ако Вам је то изговор!

мр Снежана Милошевић Јешић, учитељица, педагог, породични психотерапеут

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама