Aleksin zakon: Oduzeti licencu nemarnim prosvetnim radnicima!

2 novembra, 2015
 

U saglasnosti sa roditeljima pokojnog Alekse Jankovića, koji je bio žrtva nasilja svojih vršnjaka, Dragana Ćorić, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, pokrenula je ideju o uvođenju „Aleksinog zakona“. Ovim zakonom bi se pomoglo deci koja trpe ovu vrstu nasilja da se adekvatno i pravovremeno zaštite, kao i da se nasilni vršnjaci odgovarajuće kazne.
Pročitajte i Aleksin zakon
Podsetimo, mali Aleksa iz Niša se pre četiri godine ubio tako što je skočio sa zgrade, nakon što je mesecima maltretiran i zlostavljan u svojoj školi, dok su učenici i školska uprava na to ćutali. Sada, nakon toliko vremena od tragične smrti ovog dečaka, Srbija se probudila i pokrenula internet peticiju za usvajanje „Aleksinog zakona“.
Ćorićeva, koja je i predsednica novosadskog udruženja „Roditelj“, u dogovoru sa Aleksinim roditeljima već je razvila neke od odrednica koje će ovaj zakon obuhvatiti.
„Jedan deo zakona bi se odnosio na pooštravanje obaveza i odgovornosti prosvetnih radnika, koji su u slučaju malog Alekse zakazali.“
„Takođe, radi se na tome da se njihov nemar i neobraćanje pažnje na vršnjačko nasilje strogo kazni, i to trajnim oduzimanjem licence za rad sa decom. Zatim bi se i pooštrilo i pitanje odgovornosti samih roditelja, jer se dešava da porodice nasilnih vršnjaka najčešće ne žele da sarađuju i neozbiljno shvataju sankcije socijalnih službi. Predlaže se i brže reagovanje psihologa i pedagoga u takvim situacijama“, ističe za „Alo!“ Dragana Ćorić i dodaje da ne maltretiraju decu samo nasilnici, nego i sistem.
Takođe, ona poziva sve prosvetne radnike da, kako ona kaže, očiste svoju profesiju time što će učestvovati u izradi „Aleksinog zakona“ dajući predloge, kao i roditelje da se jave i ispričaju svoj problem.
Dragana Janković, majka pokojnog Alekse, nada se će se ovim zakonom stati na put svim prosvetnim radnicima koji zataškavaju nasilje među decom, kao što je to bilo u njihovom slučaju.
„Zalažem se za to da se svakom učitelju, nastavniku koji se godinama školovao za rad sa decom, a koji je zažmurio pred zlostavljanjem učenika i nije pružio adekvatnu pomoć, oduzme radna dozvola. Ispostavilo se da pojedini prosvetari nisu ni upoznati sa protokolom kako reagovati kada je dete žrtva, kao i da ne znaju ko im je u timu za sprečavanje nasilja. Iskreno se nadam da će „Aleksin zakon“ zaživeti i da se nikome više nikada neće dogoditi tragedija koja je mene zadesila“, iskreno kaže ova hrabra majka.
Krivična odgovornost sa 14 na 12 godina
Aleksina majka Dragana Janković kaže da je u fazi razmatranja i to da se ovaj zakon dotakne i samih maloletnika, tako što bi se granica njihove krivične odgovornosti smanjila sa 14 na 12 godina.
„O ovom našem predlogu se još vodi polemika, jer nailazi na osudu“, kaže Jankovićeva.
Izvor: alo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Aleksin zakon: Oduzeti licencu nemarnim prosvetnim radnicima!

  1. Zorica kaže:

    Lično sam doživela, nepravdu u školi u Sokobanji, gde su mi dete tukli 3puta,pritom za to niko nije kažnjen ni odgovoran, pitam se u kakvoj državi mi živimo?

  2. Zorica kaže:

    Ja ne razumem zakon da se deca iz 8 razreda, njih četvirca dođu u 7razed u wc-u i maltretiraju dete i prođu sa opomenom, kakav je to zakon, molim vas, objasnite mi da li je to normalno i realno, da neko ko je žrtva nema više slobodu kretanja, a da nam nasilnici slobodno žive bez kazni. Pomozite mi šta da radim i kome da se obratim jer zaista neću da ćutim niti da se plašim da o tome pričam i ne mogu da prihvatim takvo ponašanje njihove PP službe!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama