Алексин закон: Одузети лиценцу немарним просветним радницима!

2 новембра, 2015
 

У сагласности са родитељима покојног Алексе Јанковића, који је био жртва насиља својих вршњака, Драгана Ћорић, професор на Правном факултету у Новом Саду, покренула је идеју о увођењу „Алексиног закона“. Овим законом би се помогло деци која трпе ову врсту насиља да се адекватно и правовремено заштите, као и да се насилни вршњаци одговарајуће казне.
Прочитајте и Алексин закон
Подсетимо, мали Алекса из Ниша се пре четири године убио тако што је скочио са зграде, након што је месецима малтретиран и злостављан у својој школи, док су ученици и школска управа на то ћутали. Сада, након толико времена од трагичне смрти овог дечака, Србија се пробудила и покренула интернет петицију за усвајање „Алексиног закона“.
Ћорићева, која је и председница новосадског удружења „Родитељ“, у договору са Алексиним родитељима већ је развила неке од одредница које ће овај закон обухватити.
„Један део закона би се односио на пооштравање обавеза и одговорности просветних радника, који су у случају малог Алексе заказали.“
„Такође, ради се на томе да се њихов немар и необраћање пажње на вршњачко насиље строго казни, и то трајним одузимањем лиценце за рад са децом. Затим би се и пооштрило и питање одговорности самих родитеља, јер се дешава да породице насилних вршњака најчешће не желе да сарађују и неозбиљно схватају санкције социјалних служби. Предлаже се и брже реаговање психолога и педагога у таквим ситуацијама“, истиче за „Ало!“ Драгана Ћорић и додаје да не малтретирају децу само насилници, него и систем.
Такође, она позива све просветне раднике да, како она каже, очисте своју професију тиме што ће учествовати у изради „Алексиног закона“ дајући предлоге, као и родитеље да се јаве и испричају свој проблем.
Драгана Јанковић, мајка покојног Алексе, нада се ће се овим законом стати на пут свим просветним радницима који заташкавају насиље међу децом, као што је то било у њиховом случају.
„Залажем се за то да се сваком учитељу, наставнику који се годинама школовао за рад са децом, а који је зажмурио пред злостављањем ученика и није пружио адекватну помоћ, одузме радна дозвола. Испоставило се да поједини просветари нису ни упознати са протоколом како реаговати када је дете жртва, као и да не знају ко им је у тиму за спречавање насиља. Искрено се надам да ће „Алексин закон“ заживети и да се никоме више никада неће догодити трагедија која је мене задесила“, искрено каже ова храбра мајка.
Кривична одговорност са 14 на 12 година
Алексина мајка Драгана Јанковић каже да је у фази разматрања и то да се овај закон дотакне и самих малолетника, тако што би се граница њихове кривичне одговорности смањила са 14 на 12 година.
„О овом нашем предлогу се још води полемика, јер наилази на осуду“, каже Јанковићева.
Извор: alo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Алексин закон: Одузети лиценцу немарним просветним радницима!

  1. Zorica каже:

    Lično sam doživela, nepravdu u školi u Sokobanji, gde su mi dete tukli 3puta,pritom za to niko nije kažnjen ni odgovoran, pitam se u kakvoj državi mi živimo?

  2. Zorica каже:

    Ja ne razumem zakon da se deca iz 8 razreda, njih četvirca dođu u 7razed u wc-u i maltretiraju dete i prođu sa opomenom, kakav je to zakon, molim vas, objasnite mi da li je to normalno i realno, da neko ko je žrtva nema više slobodu kretanja, a da nam nasilnici slobodno žive bez kazni. Pomozite mi šta da radim i kome da se obratim jer zaista neću da ćutim niti da se plašim da o tome pričam i ne mogu da prihvatim takvo ponašanje njihove PP službe!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама