“Апелујемо на родитеље да не снимају децу у школама”

11 септембра, 2020

Министарство просвете демантује да су им достављени снимци ученика, који не поштују противпандемијске мере

Министарство просвете, науке и технолошког развоја апелује на родитеље да неовлашћено не фотографишу и не снимају децу у школама, јер је снимање малолетних лица без сагласности њихових родитеља забрањено и повлачи кривичну одговорност.

У саопштењу достављеном медијима, министарство наводи да се у јавности појавила нетачна информација да грађани упућују Министарству просвете представке са неовлашћеним снимцима ученика као доказима да постоје несавесни ђаци, наставници и родитеље који се не придржавају прописаних мера у школама.

– Министарству и Школској управи Београд, Сектору за инспекцијске послове нису упућене пријаве са таквим садржајем и материјалом – наводи се у саопштењу и додаје:

– О непоштовању епидемиолошких мера у школама и домовима грађани се обраћају директно Министарству просвете, просветној инспекцији, али и преко Контакт центра републичких инспекција Владе Србије. До сада је упућен мали број таквих представки и ни једна није садржала неовлашћене снимке или фотографије.

Када је реч о контроли епидемиолошких мера, Министарство поступа у складу са својим надлежностима.

– Тим поводом, просветна инспекција спроводи превентивне саветодавне посете и ненајављене контроле установа образовања, како би провериле да ли се мере поштују. Осим тога, редовно се одржавају и активи директора. Несавесно поступање свих учесника у образовно-васпитном процесу у погледу поштовања епидемиолошких мера, представља повреду радне обавезе запосленог, односно, повреду обавезе ученика и повлачи дисциплинску одговорност. За несавесне директоре предвиђене су и најстроже мере попут разрешења – пише у саопштењу Министарства просвете.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је једини доступан и довољан алат ресорног министарства просветна инспекција.

Ђаци у школи морају да носе маске

– Међутим, ради се на превенцији, односно, саветници школских управа посећују школе, а редовно се одржавају и активи директора основних и средњих школа. За слабости које се примете најпре се дају опомене. Тај модел је дао добре резултате и школе су добро реаговале – рекао је Шарчевић:

– У току прошле недеље било је девет опомена у систему од око 2.000 установа, а ове недеље ниједна. Подаци о малом броју заражене деце су добар показатељ да можемо да наставимо са применом овог модела наставе – рекао је Шарчевић.

Министарство, просвете, науке и технолошког развоја нема механизам да спречи да поједини родитељи обилазе школе и неовлашћено снимају децу и школе.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "“Апелујемо на родитеље да не снимају децу у школама”"

  1. Бојана каже:

    Могу ли такви да се на зову родитељима.Фуј!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама