Блиц: Ево како ће изгледати е-дневник

22 августа, 2017

Школе у Србији од 1. септембра уводе електронске дневнике кроз које ће се водити евиденција о ђацима. Када овај засад пилот-програм заживи, папирни дневници отићи ће у историју.
У 200 од 1.800 школа у Србији од јесени ће бити уведен пројекат еПросвета, чији циљ је пружање националних образовних електронских сервиса који подижу и унапређују дигиталну зрелост школа, што је предуслов за успешну дигиталну трансформацију образовања за 21. век.
Помоћу електронских сервиса, наставницима би требало да буде лакше у вођењу и организацији часова јер ће много више времена моћи да посвете ученицима.
„еПросвета”, осим електронских дневника, подразумева још четири сервиса – „еЛектиру”, виртуелни музеј, информациони систем за аналитику учења и националну платформу за израду, дистрибуцију и коришћење одобрених дигиталних образовних садржаја.
– Електронски дневник омогућиће наставницима, разредним старешинама и директорима да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Он у потпуности замењује досадашњи папирни дневник и пружа могућност увида у информације у тренутку њиховог настанка. Такође, смањује могућност грешке и субјективности у оцењивању и пружа комплетан увид у напредак ученика, у рад професора и школа. Да би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде само оцене из свог предмета. При свему томе електронски дневник штеди време потребно за евиденцију чак на једну четвртину у односу на време потребно за евиденцију у папирном дневнику – објашњавају у Влади.
Родитељи ће моћи у сваком тренутку да приступе подацима из дневника само за своје дете, наравно. еДневник једном дневно прави и извештаје о сваком детету и тим извештајима могу приступити само њихови родитељи уз одговарајућу лозинку.
Сервис има и систем обавештавања о оценама и изостанцима које ће се једном дневно родитељима слати на мејл, а када систем буде у потпуности оперативан, једном дневно ће слати СМС родитељима у којем ће бити информације о оценама, изостанцима, похвалама и напоменама. Постоји и апликација која ученицима омогућава преглед оцена, белешки, изостанака, лектире и распоред писмених задатака које су уписали наставници.
– еДневник има највиши ниво заштите података који се чувају на серверу у Србији, а обезбеђени су и 24-часовни физички надзор система, корисничка подршка и систем обука и помоћи корисницима. Аутентификација запослених у школама је двостепена, што значи да поред имена и лозинке, постоји још један ниво заштите приступа систему – истичу наши саговорници.
 
Више на: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Блиц: Ево како ће изгледати е-дневник

  1. Neko tamo negde каже:

    Jos samo da ucitelji zaista i najave kontrolne i upisu ih. A i svima bi pao kamen sa vrata kada bi lepo skenirali ili fotografisali kontrolne zadatke i stavili ih na taj server, kada ih vec deca ne mogu nositi kuci nakon ocenjivanja…

  2. IQ каже:

    Aha a tih 200 skola ce posluziti kao zamorcici da se ispita operativnost tog vrhunski osmisljenog projekta. Da je testiran usao bi sinhrono u sve obrazovne ustanove. Zar ne?

  3. IQ каже:

    Koliko mi je poznato zakon kaze da roditelj 15ogodisnjaka nema pravo uvida u njegov zdrastveni karton, da dete te starosne dobi ima pravo da ucestvuje u pravnom saobracaju u skladu sa svojim razvojem i sposobnostima i obavezu da ucestvuje u izdrzavanju porodice ukoliko radi. Koliko je to u skladu sa novim spijunskim sistemom za nadzor. Posebno ako se ima u vidu da su ucenici trecih razreda i zavrsnih odeljenja punoletna lica u potpunosti odgovorna za svoje postupke. I dosadasnji roditeljski sastanci na kojima se iznose podaci vezani za lica starija od 18 godina, nisu bili u skladu sa zakonom. Taj elektronski dnevnik mozda i moze rasteretiti skole u administrativnom smislu, ukoliko svaki profesor ima svoj kabinet i svoj kompjuter. Sve ostalo je kojesta bas. Bolje da se borite protiv prepisivanja i plagijarizma koji uhvatise takve korene da deca ne mogu vise ni da shvate da nesto lose rade.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама