Blic: Evo kako će izgledati e-dnevnik

22 avgusta, 2017

Škole u Srbiji od 1. septembra uvode elektronske dnevnike kroz koje će se voditi evidencija o đacima. Kada ovaj zasad pilot-program zaživi, papirni dnevnici otići će u istoriju.
U 200 od 1.800 škola u Srbiji od jeseni će biti uveden projekat eProsveta, čiji cilj je pružanje nacionalnih obrazovnih elektronskih servisa koji podižu i unapređuju digitalnu zrelost škola, što je preduslov za uspešnu digitalnu transformaciju obrazovanja za 21. vek.
Pomoću elektronskih servisa, nastavnicima bi trebalo da bude lakše u vođenju i organizaciji časova jer će mnogo više vremena moći da posvete učenicima.
„eProsveta”, osim elektronskih dnevnika, podrazumeva još četiri servisa – „eLektiru”, virtuelni muzej, informacioni sistem za analitiku učenja i nacionalnu platformu za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih obrazovnih sadržaja.
– Elektronski dnevnik omogućiće nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. On u potpunosti zamenjuje dosadašnji papirni dnevnik i pruža mogućnost uvida u informacije u trenutku njihovog nastanka. Takođe, smanjuje mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju i pruža kompletan uvid u napredak učenika, u rad profesora i škola. Da bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog predmeta. Pri svemu tome elektronski dnevnik štedi vreme potrebno za evidenciju čak na jednu četvrtinu u odnosu na vreme potrebno za evidenciju u papirnom dnevniku – objašnjavaju u Vladi.
Roditelji će moći u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika samo za svoje dete, naravno. eDnevnik jednom dnevno pravi i izveštaje o svakom detetu i tim izveštajima mogu pristupiti samo njihovi roditelji uz odgovarajuću lozinku.
Servis ima i sistem obaveštavanja o ocenama i izostancima koje će se jednom dnevno roditeljima slati na mejl, a kada sistem bude u potpunosti operativan, jednom dnevno će slati SMS roditeljima u kojem će biti informacije o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama. Postoji i aplikacija koja učenicima omogućava pregled ocena, beleški, izostanaka, lektire i raspored pismenih zadataka koje su upisali nastavnici.
– eDnevnik ima najviši nivo zaštite podataka koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su i 24-časovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima. Autentifikacija zaposlenih u školama je dvostepena, što znači da pored imena i lozinke, postoji još jedan nivo zaštite pristupa sistemu – ističu naši sagovornici.
 
Više na: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Blic: Evo kako će izgledati e-dnevnik

  1. Neko tamo negde kaže:

    Jos samo da ucitelji zaista i najave kontrolne i upisu ih. A i svima bi pao kamen sa vrata kada bi lepo skenirali ili fotografisali kontrolne zadatke i stavili ih na taj server, kada ih vec deca ne mogu nositi kuci nakon ocenjivanja…

  2. IQ kaže:

    Aha a tih 200 skola ce posluziti kao zamorcici da se ispita operativnost tog vrhunski osmisljenog projekta. Da je testiran usao bi sinhrono u sve obrazovne ustanove. Zar ne?

  3. IQ kaže:

    Koliko mi je poznato zakon kaze da roditelj 15ogodisnjaka nema pravo uvida u njegov zdrastveni karton, da dete te starosne dobi ima pravo da ucestvuje u pravnom saobracaju u skladu sa svojim razvojem i sposobnostima i obavezu da ucestvuje u izdrzavanju porodice ukoliko radi. Koliko je to u skladu sa novim spijunskim sistemom za nadzor. Posebno ako se ima u vidu da su ucenici trecih razreda i zavrsnih odeljenja punoletna lica u potpunosti odgovorna za svoje postupke. I dosadasnji roditeljski sastanci na kojima se iznose podaci vezani za lica starija od 18 godina, nisu bili u skladu sa zakonom. Taj elektronski dnevnik mozda i moze rasteretiti skole u administrativnom smislu, ukoliko svaki profesor ima svoj kabinet i svoj kompjuter. Sve ostalo je kojesta bas. Bolje da se borite protiv prepisivanja i plagijarizma koji uhvatise takve korene da deca ne mogu vise ni da shvate da nesto lose rade.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama