Bodovi sa takmičenja ponovo se sabiraju

januar 17, 2017

Probna mala matura biće održana 7. i 8. aprila, a završni ispit učenika osnovnih škola zakazan za 14, 15. i 16. jun. Među novinama i više “otvorenih” zadataka

PROBNA mala matura biće organizovana 7. i 8. aprila, a završni ispit učenici osmog razreda polagaće 14, 15. i 16. juna. Prvog dana rešavaće testove iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugog dana iz matematike, a trećeg dana rešavaće kombinovani test, s pitanjima iz pet predmeta. Glavna novina ove godine biće to što će se pri rangiranju za upis u srednje škole u obzir uzimati i uspeh s takmičenja, što je bilo ukinuto prošle godine.

Pročitajte i „Lako i brzo” smenjivanje direktora škola?

Pravilnik o upisu u srednje škole tek treba da bude usvojen, ali kako potvrđuju u Ministarstvu prosvete, predviđa bodovanje uspeha na takmičenjima.
Testovi iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i kombinovani test imaće ove godine više “otvorenih” zadataka, za koje deca treba da upišu odgovore, a manje “zatvorenih”, u kojima se odgovori zaokružuju.
– “Otvoreni” zadaci traže više razmišljanja, ostavljaju manju šansu za prepisivanje i pogađanje tačnih odgovora – govori, za “Novosti”, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje. – Želimo da promenimo koncept gledanja na završni ispit, da njegova svrha ne bude puko osvajanje bodova, nego da učenici pokažu znanje i da se na osnovu toga opredeljuju za dalje školovanje. Moramo svi zajedno da menjamo i način učenja i nastavne planove i programe da bismo imali pravo da zahtevamo da deca tako razmišljaju i da bi, konačno, taj ispit imao pravi smisao. Za sve to biće potrebno dosta vremena, ali važno je da počnemo.

Pročitajte i Kakve promene u domaćem školstvu predlažu stručnjaci

Kako bi učenici što bolje rezultate pokazali na završnom ispitu, kaže naša sagovornica, od škola će se zahtevati da probni test, u aprilu, bude ozbiljna simulacija završnog ispita. Njegova svrha je, dodaje, da deca vide kako procedura tehnički izgleda, ali i da svi zajedno realno sagledaju znanje učenika, kao i to na kojim oblastima treba više raditi do kraja školske godine.
– Insistiraćemo da probno testiranje bude organizovano u prostorijama gde će biti i pravi ispit, da bude što manje izostajanje s polaganja, kao i na tome da deca treba da pokažu realno znanje, bez prepisivanja – kaže Vesna Nedeljković. – Predstavnici Ministarstva prosvete čak će i obilaziti pojedine škole, da bismo videli kako sve funkcioniše.
Naša sagovornica najavljuje još jednu novinu, ali ne za ovu već za sledeću školsku godinu. Od školske 2017/2018. biće vraćena nekadašnja raspodela bodova – 60 za uspeh u školi i 40 za završni ispit. To je važno, kako kaže, zbog velikog broja odličnih učenika. Kada više bodova nose zadaci, rangiranje je, dodaje, realnije, jer nisu u svim školama kriterijumi za petice isti.
Ove školske godine bodovanje ostaje isto kao i prethodnih nekoliko godina. Učenici će na testu moći da osvoje maksimalnih 30 bodova, a 70 im je zagarantovano ukoliko imaju sve petice u šestom, sedmom i osmom razredu.
ZBIRKE U PRODAJI OD SREDE
PRODAJA zbirki s testovima iz srpskog jezika, matematike i pitanjima za kombinovani test počinje u sredu. U saradnji s “Prosvetnim pregledom”, njih izrađuje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Zbog greške u rešenju koja se potkrala u jednom zadatku iz fizike, prošle godine traženo je da se nanovo boduje kombinovani test. Umešao se čak i zaštitnik građana, koji je, zbog greške koja je mogla da zbuni decu, tražio da se u spornom zadatku priznaju i tačni i pogrešni odgovori.
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama