Bravo za decu, sramota za profesore

30 maja, 2015

Ovo je obaveštenje koje je  osvanulo na zidovima i oglasnim tablama  gimnazije u Zrenjaninu.
Dokazali su da ne treba ćutati pred nepravdom, ali im je obaveštenje ubrzo uklonjeno. Ovim putem šaljemo podršku mladim gimnazijalcima i obaveštenje prenosimo u celosti:
Nastavničkom kolektivu Zrenjaninske gimnazije,
Pre nego što počnemo, želeli bismo da naglasimo da ovo pismo nije upereno ni protiv jednog pojedinačnog učenika ili profesora, već želimo da skrenemo pažnju na jedan ozbiljan problem, koji je na žalost prisutan i u mnogim drugim školama i koji je vaša kolektivna odgovornost.
Naime, svi smo upoznati sa primerima nekih učenika koji su u povlašćenom položaju u odnosu na ostale učenike. To nas ni malo ne iznenađuje. Razlog zašto smo odlučili da se oglasimo povodom toga, tek sada je veoma prost. Ovih dana desilo se nešto za šta smatramo da je drastičan slučaj koji iziskuje i našu reakciju. Zbornicu potresa skandal: jednoj osobi popravljen je veliki broj ocena da bi ta osoba završila školovanje kao vukovac, iako je iz nekih predmeta čak trebalo da ima i trojku! Na određene profesore vršen je veliki pritisak od stane dela sadašnjih, ali i bivših profesora (koji, očigledno, još uvek imaju veliki uticaj). Ovo što je nas kao učenike šokiralo jeste da situacija seže još dublje. Ima mnogo primera.
Toj osobi je profesor napisao maturski rad. Ta osoba za sve ove godine nije imala prosek 5.00. Posle prve godine su zamenjena dva profesora iz tog razreda jer nisu hteli više da joj popravljaju ocene. (Citiram: “Sad sam joj popravila i nikad više!”). Na njihovo mesto dovedeni su profesori koji su bili spremni da tolerišu nerad, neznanje i da daju ocenu 5, jer ih tako zamoli mama.
Mi kao učenici želimo da vas upitamo: Zašto?
Zar su sve moralne vrednosti kojima ste nas toliko učili, za koje ste se vi, kao navodno zalagali, toliko ništavne?
Štrajkovali ste 5 meseci, navodno ste se borili za neke principe. Sad vidimo koliko vrede vaši principi.
Govorili ste: Bežite deco odavde, ovde nema budućnosti.
Pa naravno da je nema. Obrazovni sistem trebalo bi da bude stub celog društva. Vi ste nam na svom primeru pokazali na kakvom stubu počiva naše društvo.
Sve je namešteno u školi. Od početka. Razredi se sklapaju po principu ko-mu-je-tata. Postoje dupli standardi. Učenici sa vezom ne moraju da rade ništa i proći će bolje od mnogih koji ulažu više truda i imaju veće znanje. Ocene popravljaju mame, tate, babe, tetke. Maturske radove pišu profesori. Razredi u kojima su deca bogatih su uvek, igrom slučaja, za klasu bolji od drugih.
Tu nešto ozbiljno ne štima.
Šta reći? Razočarani smo. Odbacili ste principe i vrednosti. Zaboravili ste šta su obraz i čast. Ukaljali ste ugled naše škole, a i škole kao institucije uopšte. I pre svega izigrali ste one koji su vam dali najviše poverenja. Pljunuli ste u lice učenicima.
Ali nije sve tako crno…
Bilo je onih koji su reklil:”Oprostite deco, nisam mogla. Popustila sam. Pritisak je bio prejak.”
Bilo je onih koji su se šokirali od stvari koje su se od njih zahtevale.
Bilo je onih koji su rekli: “Izvinite…”
I njima hvala.
A što se vas ostalih tiče, želeli bismo da se zamislite nad ovim što ste upravo pročitali. Želeli bismo da se ovakve stvari više ne godađaju, jer one idu na štetu svih.
Želeli bismo da se podsetite šta to znači biti profesor.
Srdačan pozdrav,
Vaši učenici.
ppppppp
 
Izvor: pametnica.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


16 komentara na "Bravo za decu, sramota za profesore

 1. Marijana kaže:

  Hvala! Mnogo mi je drago što ima ovakve dece. Recite! Bar to može i mora da se promeni! Ali, ne brinite od vas će biti ljudi i u vas se uzdamo!

 2. mara kaže:

  Stidim se nas “odraslih” deca nam lepu lekciju ocitase

 3. Nina kaže:

  Odlično!Samo,prilikom prepisivanja su napravljene greške.Naravno,to ne umanjuje vrijednost onoga što su djeca napisala.

  1. Anonimni kaže:

   Poštovana, i Vi takođe ostavljate računaru da Vam diktira pravopis! Nažalost niste jedini. Predložite kako da naučimo da ponovo lepo i pravino pišemo!

 4. Goran kaže:

  Svaka cast sta reci stavimo prst na celo .Koliko je sati pet do dvanast,minut imali sanse da se iscupamo .Jednom mi neko rece da smo se toliko genetski modifikovali i da je sve ovo ostatak Turskog zuluma .Tesko je taj tradicionalni duh MITA I KORUPCIJE prekinuti .Otici gde ? Poslednji da ugasi svetlo.Neznam sludjen i izgubljen , a imam duplo godina od ovih djaka koji su ovo napisasli.

 5. ..pero.. kaže:

  Sve me ovo podseća na ivanjičku Gimnaziju gde je sve ovo radio direktor škole da bi njegov sin bio đak generacije.Sramota.

 6. Natalija kaže:

  Plačem… Izgleda da nama nema spasa

 7. Zabrinuti kaže:

  Svaka cast deco. Ne mogu ni da zamislim kroz sta su sve ova deca prosla kada su se odlucila na ovaj korak. Na zalost, slicne a i gore stvari ce se desavati i u buducnosti, kroz studije i posao koji budu radili. Uvek ce biti “maminih i tatinih siniva”.

 8. Jk kaže:

  Bravo …pero….za komentar,Da tako nije radio ne bi bio “dr”,a sin ce ga premasiti samo ne znam koja jos veca titula postoji u “njihovom privatnom sistemu”.

 9. jedna majka kaže:

  Kada su moja deca bila tih godina kao sto ste sada vi,bilo je u nasoj skoli vise vukovaca,nego ovih ostalih.Svi smo znali,pa cak i oni kojima je poklonjeno 5 – 6 ocena da nije realno.Oni su se sramotili,a mi smo osecali nepravdu.Nisu deca kriva.Ucinjena im je medvedja usluga! Vec sledece godine nekoliko njih je ponavljalo I.razred srednje skole!!!!Budite svesni,ovakvi Vukovci ce se pokazati tek u narednim godinama!A nastavnici su samo sebi unistili ugled za sva vremena.

 10. (R)evolucija! kaže:

  Odnos prema sistemu obrazovanja je koren naših problema. Naš intelekt je zapravo jedini naš resurs i jedina naša šansa da se isčupamo iz brlje u koju nas sistematski uvlače loši đaci, prevaranti i lopovi (koji nažalost vladaju).
  Sve dok je normalno i prihvatljivo da se kupuju diplome (i to od strane onih koji su “najbolji” od nas), da se poklanjaju ocene, da se vara na ispitima i poklanjaju ocene, nema nam spasa!
  Pravo i kvalitetno obrazovanje donosi kvalitetne građane koji grade uspešno društvo!

 11. moka kaže:

  Deci pomenutog ::”Svaka cast”! Deprimirajuce je to sto to nista novo. Dete profesora nije htelo da popravi za 2 ocene,sa 2 na 4,pa su njegova deca u susednoj prijateljskoj skoli,odakle je potekla inicijativa,trpela svih 3 poslednja razreda teror vecine nastavnika.Profesor je svojim ocima video ”glavonju ”koji je preko reda na opstinskom takmicenju,dakle pre 8h u zbornici doveo dete,pod izgovorom ”da ima obaveze na fakultetu,ha,ha” kako bi polagalo van grupe i naravno zauzeo prvo mesto na opstinskom takmicenju,terajuci” fizicarku” da dozvoli koriscenje digitrona/zabranjeno/.Kao student davnih sedamdesetih godina: bilo je studenata koji nisu ni otvarali knjigu a davali ispite.Profesorova deca su u gimnaziji trpeli ”odeljenje odabranih”/ elita,cvrc /koji su dolazili kad su hteli,i naravno zavrsavali razrede,”uspesnije”.Dakle ,od faraona do danas postoje”faraonova deca ”koja sve u zivotu ”zavrsavaju lako”. Primera jos milion.Kad se to iskoreni bicemo vec stanovnici Marsa ! Takvi ce i dalje muljati!

 12. Nenad kaže:

  Za jedno su svakako profesori u pravu. Ucite i bezite odavde!

 13. Anonimni kaže:

  Tako je! 🙂

 14. ema kaže:

  U petak je uciteljica moje cerke bila *previse uzbudjena* zbog male mature svoga sina pa nije mogla da odrzi zakazani kontrolni iz srpskog za koji su se deca spremala, a danas *nije imala vremena* za isti vec je vodjenje casa prepustila jednoj favorizovanoj ucenici iz odeljenja, koja je decu ispitivala i upisivala ocene u dnevnik. Toliko o skolstvu, obrazovanju, objektivnom ocenjivanju, strucnom kadru, pedagoskom pristupu, malim platama… i td. i td. i td. Primera je nebrojeno mnogo, potrosenih reci takodje.

 15. Rasa kaže:

  Ajde da i ja napišem jedan moj aforizam iz daleke 2000. godine.
  Mito u prosveti je
  školski primer korupcije!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama