Чекајући решења за школске проблеме

14 октобра, 2015

Почетак школске године обележило је објављивање листа технолошких вишкова и потребних кадрова. На снагу су ступили правилници о финансирању ненаставног особља, па је један број психолога, шефова рачуноводства и чистачица остао без пуне норме.

Београдска школа “Стари град” десеткована је с ненаставним особљем. Шеф рачуноводства и библиотекар раде пола радног времена, па се посао са јавним набавкама гомила, а књиге ученицима издаје ко стигне од професора. И педагог ради с 50 одсто норме, а психолога немају.

učio“Имате проблем са децом, са родитељима који желе да разговарају са педагогом, а ако он није ту тај дан, морате ви да их примите. Решавате сукобе било да су вербални или физички, дакле сви раде све”, објашњава директорка београдске Основне школе “Стари град” Сања Радмиловић.

Јавност понуде и потражње, односно обелодањивање листа вишкова и потребних кадрова, многима је решило дугогодишње проблеме, па су поједини професори, после више од деценију рада са по неколико часова недељно, добили пун фонд часова.
“Желели смо да се помогне тим људима. Примили смо пет наставника са листе запослених који немају пуну норму и једног са листе технолошких вишкова”, каже директор ОШ “Свети ђакон Авакум” из Чачка Милоје Вујовић.
Ипак, има и оних који нису те среће иако је закон на њиховој страни. Нерадо о томе говоре јавно, плашећи се последица.
“Мој проблем је у томе што сам запослена на неодређено време са 50 одсто, али директори и даље на слободним радним местима држе особе на одређено време а не дају приоритет људима који раде на неодређено да допуне своју норму”, истиче једна од запослених наставница.
Синдикати указују на то да нису усамљени примери самовоље појединих директора који незаконито раде на штету запослених, па су професори, надомештајући мањак часова, принуђени да путују од школе до школе које су далеко једна од друге.
“Док директор неке школе не буде разрешен, а ми смо послали министру да има таквих школа у Крушевцу, Краљеву, Београду, ми не можемо да кренемо напред. Оно што очекујемо од министра је смена директора који су радили ван закона”, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.
Исправљање тих неправилности посао је централне радне групе, у којој су представници синдиката, школских управа и ресорног министарства, а која се, од када је оформљена у августу, никада није састала.
Одговор на то као и на сва остала питања, судећи према најавама надлежних, можда би јавност могла да сазна од наредне недеље, укључујући и то колико просветних радника одлази у пензију и има ли и колики је вишак запослених у систему.

 
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Чекајући решења за школске проблеме"

  1. Dejan каже:

    Da li se zna do kada je taj primej tehnoloskih viskova, i nastavnika sa nepunom radnom normom, da li je to vec zavrseno ili jos traje, kad mi bez posla mozemo da ocekujemo da cemo doci na red?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама