Četiri predloga za sprečavanje nasilja u školama koje će Radna grupa razmatrati

11 decembra, 2022

Drugi sastanak Radne grupe za sprečavanje nasilja u školi zakazan je za ponedeljak, 12. decembar, a već su pristigli prvi predlozi kako da se izmenama zakona i podzakonskih akata od nasilja bolje zaštite učenici, ali i nastavnici. Predstoji detaljna analiza i usaglašavanje stavova, da bi se sve finalizovalo do 20. decembra.

Foto: Canva

Prvi predlozi su:

– da se poveća broj stručnih saradnika u školama – psihologa i pedagoga

– da negativna ocena iz vladanja znači ponavljanje razreda

– da se zabrani upotreba mobilnih telefona tokom časa

– da se drastično povećaju novčane kazne za direktore koji prikrivaju nasilje, ali i roditelje nasilnih učenika.

Radnu grupu čine predstavnici reprezentativnih sindikata, policije, nekoliko ministarstava, direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da su svoje predloge u pisanoj formi već dostavili Radnoj grupi, da će oni biti razmatrani na sastanku u ponedeljak. Imaju zamerke na Pravilnik o postupanju škole u slučaju nasilja, kao na odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) koje se odnose na nasilje.

Unija se zalaže da đaci koji imaju jedinicu iz vladanja ponavljaju razred. Trenutno, ocena iz vladanja ulazi u prosek, ali zbog nje učenik ne može da padne godinu. U ZOSOV-u stoji da učenik ponavlja razred ukoliko ima više od dve jedinice (osim ocene iz vladanja). Predlog Unije je da se u zakon doda stav koji kaže da “učenik koji je ocenjen ocenom nezadovoljavajuće (1) iz vladanja ponavlja razred”.

“U Pravilniku o postupanju škola u slučaju nasilja stoji da učeniku može da se odredi društveno-koristan rad i da ga nadzire razredni starešina. U praksi je to teško izvodljivo da razredni starešina ima vremena za sve to. Druga stvar se odnosi na novčane kazne za roditelje u slučaju nasilja. Zakon je jasno definisao novčane kazne, ali postupak pred sudom mora da vodi škola. Praksa je pokazala da škola nema kapaciteta da vodi sudske postupke. To je razlog zašto se ta odredba ne primenjuje”, kaže za Euronews Srbija predsednica USPRS Jasna Janković.

Nikolina Janković iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da je predlog njenog sindikata da se upotreba mobilnog telefona zabrani i na časovima, ali i na odmorima ukoliko se koristi u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih.

“Ne možemo da zabranimo učenicima da na odmoru koriste telefon, ali može da se kaže da ne sme da se koristi ako se ugrožavaju prava drugih. Predložili smo da se pojačaju kaznene odredbe za roditelje, ali i direktore škola ukoliko prikrivaju nasilje. Obaveza direktora je da sve nadležne institucije obavesti u slučaju nasilja u školi – tužilaštvo, policiju, centar za socijalni rad. Ukoliko to ne uradi direktor mora da odgovara i izriče mu se kazna kazna od 25.000 do 100.000 dinara (po važećem zakonu). Mi smo tražili da se te kazne povećaju na 50.000 do 200.000 dinara”, navela je Janković za Euronews Srbija.

Smatraju i da odgovornost roditelja mora biti mnogo veća i da zakonski predviđene novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara treba povećati na 25.000 do 200.000 dinara.

Ceo tekst: Euronews Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Četiri predloga za sprečavanje nasilja u školama koje će Radna grupa razmatrati"

  1. Aleksa kaže:

    Nije tačno da ne možete da zabranite kad takva stavka u Zakonu već postoji. Jeste li čitali Zakon uopšte? Svaka škola ima pravo da u Statut i Pravilnik stavi sve ono što želi. Prema tome, nemojte se vaditi tako jadno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama