Четири просветна синдиката одлучила да радикализују штрајк

септембар 24, 2018

Четири просветна синдиката одлучила су да радикализују штрајк јер им није испуњен захтев да сви просветари с факултетском дипломом буду распоређени у девету платну групу

У многим школама широм Србије часови ће од данас бити скраћени на 30 минута. Четири просветна синдиката одлучила су да радикализују штрајк јер им није испуњен захтев да сви просветари с факултетском дипломом буду распоређени у девету платну групу. У претходном периоду часове су скраћивали једном недељно. Очекују да се у штрајк укључе запослени у око 1.000 школа.
Прочитајте и Предлог синдиката: Разредне старешине у 9-2 платној групи, а запослени у специјалним школама у 9-3
У школе које штрајкују, синдикати рачунају и оне у којима само део колектива часове скраћује на пола сата. Тврде како нису чекали почетак школске године да би протест био видљивији и да би вршили већи притисак, већ се само временски поклопио почетак школе с финалном фазом израде правилника о платним разредима у јавном сектору, који треба да ступи на снагу од Нове године. Првобитно, наставници су били распоређени у осму групу, а у вишу, девету само они који имају педагошка звања или раде у отежаним условима. Током преговора, синдикати су издејствовали да се сви који имају разредно старешинство пребаце у први разред девете платне групе, што гарантује незнатно већу плату, али бољу могућност напредовања и раста зараде.
Тако је сада у деветој групи око 1.000 наставника са педагошким звањима или радним местом у отежаним условима и још 37.000 разредних старешина. У трећем разреду осме групе остало је око 27.000 наставника. Заједнички захтев Уније синдиката просветних радника, Синдиката образовања Србије, НСПР “Независност” и Синдиката радника у просвети је да се сви просветни радници пребаце у девету платну групу.
Преговори просветара са представницима министарстава просвете и финансија наставиће се ове недеље.
Прочитајте и Шарчевић: Излишно је да штрајкачима претим смањењем плате, али је излишно и да штрајкују у току преговора
Непланиран одмор
Ученици у школама које штрајкују имаће часове од по пола сата. Преосталих 15 минута сваког часа у неким школама деца ће имати одмор, док у другима кажу да ће наставници остати са ђацима у учионици, али то време неће искористити за наставу, већ само да деца буду под надзором, да им се нешто не догоди.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Четири просветна синдиката одлучила да радикализују штрајк

  1. Sanja каже:

    Poštujem struku i obrazovanje, ali mislim da nije u redu da se plata nastavnika izjednaci sa platom lekara. Treba biti realan.

    1. Realno... каже:

      Naravno,ali realno ni lekari ne treba da budu u 9.grupi,već,npr.u 11.grupi.Njihova odgovornost je višestruko veća od direktora škole koji su smešteni u pomenutu 11.grupu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама