Чуваркућа, ускршњи обичаји код нас и у свету

10 априла, 2015

Боја Ускрса је црвена, симболизује невино проливену Исусову крв, и обичај у Србији је да се прво јаје фарба црвеном бојом. Ово јаје се назива „чуваркућа“, чува се целе године и како му само име каже, чува кућу и укућане. Чуваркући се приписују магијске моћи, тера зле силе и демоне од куће и укућана.

Јаја се фарбају углавном на Велики петак мада се у неким крајевима фарбају четвртком, који се такође назива Велики.
У неким крајевима Србије, обичај је да се чуваркућа до Ускршњег јутра чува у чинији са водом а онда се том водом умију укућани, нарочито деца, како би били здрави и румени. Обичај је такође да се на ускршње јутро деца „помилују“ црвеним јајетом по челу како би била здрава, а овај чин истовремено симболизује крштење.

Обичај је да се они који су постили, на дан Ускрса, омрсе прво јајетом. Три дана, колико Ускрс траје, рођаци, пријатељи и комшије дарују се офарбаним јајима, у посету се не иде без усршњих јаја, нити ће се десити да вам тих дана неко дође у посету а да вам није донео јаја.

Као што знате, у време Ускрса, људи поздрављају једни друге са – Христос воскресе – Ваистину воскресе!

Јаје као симбол Ускрса датира још од времена када је Марија Магдалена цару Тиберију поклонила јаје говорећи му да је Исус васкрсао, али симболише и нов живот, снагу живота, јер пиле само изнутра разбија љуску и излази на светлост дана. Јаје је симбол живота.

Ускршња традиција у Србији везана је за окупљање породице, исто као и за Божић, и ово је обичај у читавом хришћанском свету који слави овај празник.

Многи усркшњи обичаји су у нашој земљи замрли током времена комунизма када се у већини домова није обележавао и славио, оно што нам је остало од тих времена је да овај празник називамо Ускрс иако му је српски назив Васкрс што се види и у поздраву.

Обичаји се разликују од земље до земље, негде су строго верски, али постоје и ускршњи обичаји који са вером немају везе као што је у западним земљама обичај да ускршњи зека доноси поклоне деци. У многим земљама задњих година, кувана јаја замењују јаја од чоколаде, потрошачко друштво је довело до тога да обичај фарбања јаја негде замире под изговором да деца више воле јаја од чоколаде.

У Аустрији је веома важан празник Зелени четвртак, пред Ускрс, када је обичај да једу зелено поврће и овај дан симболишу јаја офарбана у зелену боју.

У Мексику, у четвртак пред Ускрс, верници иду у седам цркава и у свакој се моле за опрост грехова. На Велики петак симболично обекежавају страдање Христово а субото организују паљење Јуде, лутке направљење од картона.

За Јевреје, било где у свету, Ускрс је веома важан празник који проводе у кругу породице када се подсећају егзодуса током своје историје и за време празника једу храну која има симболични значај, бесквасни хлеб и јаја.

Католици у многим земљама Усркс дочекују у црквама, у поноћ када се огласе црквена звона, љубе се три пута и празник васкрсења може да почне.

У Русији на дан Ускрса људи са корпама хране одлазе на гробове преминулих рођака где проводе већи део дана једући и тако одајући пошту преминулом.

У земљама Јужне Америке, у многим градовима ускршњи дан се претвори у карневал са музиком и конфетама, у Америци деца тог дана траже јаја сакривена у двориштима, тог дана и Бела кућа отвара своје двориште за децу како би тражила ускршња јаја.

Као што видите, обичаји се разликују од земље до земље, свака има нешто своје, али најважније је да је то један од празника који окупља породицу и то је традиција која не треба да се прекине, нигде, која год земља света да је у питању.

Извор: www.tetka.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама