Чувени пољски педагог: Не мучи себе ако нешто не можеш да учиниш за своје дете…

19 јуна, 2019

Jанусз Корцзак је чувени пољски педагог, писац, лекар и друштвени радник који је три пута одбио да спаси себи живот.

Воли своје дете какво год да је – неталентовано, несретно, и кад порасте. Радуј му се у сваком обраћању јер дете је празник докле год је с тобом – један је од савета чувеног пољског педагога Јанусза Корцзака. Сазнајте и преостале

Први пут то се догодило када је Јанусз одлучио да не емигрира у Палестину пред окупацију Пољске, да не би Дом сирочади препустио судбини на вољу уочи страшних догађаја.

Други пут, када је одбио да бежи из варшавског гета. Трећи пут бјеше овако: када су сви штићеници Дома сирочади били већ у возу спремном да крене у логор, Корцзаку је пришао један СС официр и упитао га:

– Јесте ли ви написали “Краља Матијуша”? Читао сам ту књигу у дјетињству. Није лоша књига. Слободни сте.

– А деца?

– Деца нису. Али ви можете напустити вагон.

– Гријешите. Не могу. Нису сви људи ниткови.

Послие ових риечи о Јанусзу Корцзаку се више не мора ништа рећи. Остаје нам само да се подсетимо његових 10 принципа васпитања:

1. Не очекуј од детета да буде као ти или као што би ти хтио да оно буде. Помогни му да не постане као ти, него као оно само.

2. Не тражи од детета надокнаду за све што си му пружио. Дао си му живот, како би то могло да се врати? Оно ће дати живот неком другоме, тај други ће дати трећем – то је неповратан закон захвалности.

3. Не искаљуј љутњу на детету, да ти у старости не би било горко парче хљеба. Јер што посјеш то ће и да никне.

4. Не гледај на његове проблеме као да су занемарљиви. Живот је свакоме дат спрам његове снаге и зато веруј да њему није лакше него теби, а можда му је и теже пошто оно нема искуства.

5. Не понижавај!

6. Не заборави да су најважнији сусрети једног човека – његови сусрети са децом. Обраћај више пажње на њих – никад не знамо кога смо то срели у детету.

7. Не мучи себе ако нешто не можеш да учиниш за своје дете, само се сети: за дете није учињено довољно ако није учињено све што се може учинити.

8. Дијете није тиранин који је завладао твојим животом, није ни само плод од крви и тела. Оно је драгоцјени пехар који ти је живот повјерио да га чуваш и да у њему одржаваш стваралачки пламен. То је ослобађајућа љубав мајке и оца који не гаје „наше“ дете него душу дату им на чување.

9. Знај вољети туђе дете. Никад не чини туђем детету оно што не би волио да когод чини твоме.

10. Воли своје дете какво год да је – неталентовано, несретно, и кад порасте. Радуј му се у сваком обраћању јер дете је празник докле год је с тобом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама