Da li će srpski jezik biti predmet na Kembridžu?

2 avgusta, 2015

Violeta Pavlović-Marinović, nastavnica srpskog iz Južne Afrike, pokrenula je inicijativu kod naših prosvetnih vlasti da srpski jezik bude priznat kao izborni predmet i na prestižnom svetskom univerzitetu

Da li će srpski jezik biti priznat kao predmet na Kembridžu znaće se posle odgovora Ministarstva prosvete, na ideju jedne nastavnice iz daleke Južne Afrike.

Profesorka razredne nastave, Violeta Pavlović-Marinović, koja od 1993. godine živi u Johanesburgu, ovih dana boravila je u Beogradu i predala dokumentaciju srpskim prosvetnim vlastima. Verbićevi pomoćnici su, kaže, podržali inicijativu i rekli da bi bilo dobro da deca svuda u svetu imaju opciju da dobiju međunarodno priznate sertifikate iz srpskog jezika, koji bi im bili ulaznica na fakultete.
Naš list je o Violeti već pisao prošle godine. Ona je uspela da uz pomoć roditelja đaka pokrene i vodi prvu i za sada jedinu srpsku školu u Johanesburgu. Izborila se i da se srpski jezik uvede u obrazovni sistem Afrike.
Postoji i volja i želja ove nastavnice i roditelja đaka da se otvori škola i u Pretoriji, pedesetak kilometara od Johanesburga, ali je i za to potrebna pomoć Ministarstva prosvete.
– U Africi trenutno živi oko 20.000 Srba, najviše u Johanesburgu i Kejptaunu. Imamo Crkvu Svetog Tome, jedinu na afričkom kontinentu u kojoj se pored Srba okupljaju i pravoslavci afričkog porekla, i našu dopunsku školu „Sveti Sava“, koja je kod Ministarstva prosvete registrovana 2009. godine. Radimo po nastavnim planovima i programima i udžbenicima iz Srbije – priča Violeta.
Škola se izdržava zahvaljujući donatorima, našoj ambasadi, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pomažu i razna ministarstva, ali i sami roditelji na čiju inicijativu je škola osnovana, jer su želeli da njihova deca sačuvaju našu kulturu i jezik.
– Uporedo sa osnivanjem škole u Johanesburgu, tekla je borba i za priznavanje srpskog jezika kao maternjeg jezika za decu emigranata i kao izbornog predmeta za decu koja su rođena u Južnoj Africi. To znači da je danas srpski jezik priznat u kurikulumu od četvrtog razreda osnovne škole i do četvrtog razreda srednje škole u Južnoj Africi i po tome smo jedinstveni u svetu. Maturu je već položilo sedmoro đaka i oni su upisali fakultete. Ove godine prvi put imamo i dva učenika koji su rođeni ovde i koji će polagati srpski kao izborni predmet na maturi – objašnjava ova profesorka.
Pitamo je odakle ideja za Kembridž, koju je, kako saznajemo, podržala i Srpska pravoslavna crkva.
– Imala sam učenike koji su polagali završni ispit u British International College, koji sam ja sastavila, ali pošto nije priznat na Kembridžu, ja sam zamolila direktorku te škole da ovo iskoristimo kao povod za inicijativu da naša deca imaju mogućnost svuda u svetu i da im se položeni ispit iz srpskog važi za upis na fakultet. Na Kembridžu su, inače, kao predmet priznata 23 jezika– objašnjava nastavnica koja je otišla iz Beograda sa 25 godina, želeći da upozna druge kulture i drugi način života.
Ona se nada da će prosvetne vlasti u Srbiji shvatiti da je čitava ova ideja od velikog nacionalnog interesa i da će otvoriti vrata i prohodnost za bolju međunarodnu saradnju.
– Malo nas je, ali se ne damo, a broj đaka se povećava. Mnogo toga smo „izgurali“ sami, ali nam je sada potrebna pomoć i razumevanje matice i srpskih prosvetnih vlasti – kaže na kraju Violeta Pavlović-Marinović, koja će kada ovaj tekst bude objavljen već biti sa srpskim klincima iz „zlatnog grada“.
Život u kolima
Srbi u Africi su intelektualci, među njima su inženjeri, menadžeri, direktori građevinskih firmi, lekari… U Johanesburgu, gde je najveća srpska zajednica na afričkom kontinentu, živi se brzo i teskobno. Velike su razdaljine i visoka stopa kriminala, pa nema sigurnosti, a 90 odsto vremena se provodi u kolima.
– Deca koja dolaze iz mešovitih brakova u porodicama govore i druge jezike, tako da oni do šestog razreda mešaju engleski i srpski, ali kada savladaju ćirilicu i počnu da čitaju, sve dođe na svoje mesto – priča Violeta.

Sandra Gucijan

Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama