Da li je diploma obično parče papira

30 januara, 2015

I u Titolendu je trebala veza za posao, ali se i diploma cenila

Mislite li da su vaše diplome pravilno vrednovane u ovom društvu? Ili diplomu smatrate običnim parčetom hartije? Verujete li da taj papirnati dokaz o stepenu stručne spreme još uvek pije vodu u partitokratskom sistemu? Možda vam diploma služi kao efikasan sakupljač prašine i grinja?boris-jasovic2
Pretpostavljate li da država omalovažava vaše stručne kvalitete? Čamite li čekajući na birou za zapošljavanje? Obavljate li poslove nižeg obrazovnog ranga od onog koji vam je upisan u radnoj knjižici? Da li vam poslovne zadatke izdaje žutokljunac u japi odelu sa privatnog „ultra-ekstra” fakulteta?
Nekada davno, doduše ne toliko davno da bismo zaboravili, diploma je predstavljala sigurnu ulaznicu u svet zaposlenih. Smatralo se da je grejanje stolice investiranje u budućnost, a ne uzaludno gubljenje vremena (kao danas kad je vreme novac). Prosvetni i zdravstveni radnici uživali su nesumnjivi društveni ugled pa su profesorski i lekarski pozivi bili visoko kotirani među omladinom. Današnji klinci sebe radije vide kao buduće vokalne soliste i starlete. Toliko smo izgleda „uznapredovali” na putu društvenog razvoja. Uostalom, zna se gde je lova – barem mediji o tome svakodnevno pišu. A mediji su, znamo to, poruke preko kojih se klincima (između redova), sugerišu razne stvari. Recimo, da je (u prenesenom smislu) apsurdno studirati pet-šest godina da bi za svega 40.000 mesečno lečili ljude ili prosvećivali decu. Toliko uostalom država procenjuje prosvetne radnike i njihov društveni značaj. Novac se za to vreme slaže na drugoj strani – unutar šarenog sveta estrade, poslovne pratnje i politike.
Ili, šta reći o zaposlenju preko veze? Istina, i u Titolendu je trebala veza za posao, ali se i diploma cenila. U današnjem Tranzilendu, pored ekspresno završenih kurseva engleskog jezika i „eksela” (obaška udarničko lepljenje stranačkih plakata), diploma deluje kao nekakav sertifikat uzaludnosti, odnosno, gubljenja vremena. Pomalo je tragično što danas takva percepcija nekome odgovara. Živimo brzo pa se valjda podrazumeva da se i znanja i veštine moraju sticati na ubrzan način. Gluposti! Sve što je brzo to je i kuso.
Posebna priča je štelovanje konkursa za državni posao koje vređa inteligenciju i obezvređuje pošteno zarađene diplome. Evo, jednog istinitog primera iz bogate partitokratske prakse: Opštinski odbor vladajuće partije (na lokalu) nameračio se da postavi izvesnog Žiku na činovničku poziciju. Stoga je, kako red nalaže, objavljen konkurs u novinama. Žika je veran partijski radnik, završio je višu poslovnu školu i početni kurs engleskog jezika, pa je oglas (logično) baždaren prema Žikinim kvalifikacijama.
Prvi Žikin protivkandidat, nazovimo ga Laza, otpada jer poseduje diplomu fakulteta (i to državnog). Previše je, što bi se reklo, kvalifikovan za poziciju opštinskog ćate. Drugi protivkandidat – Pera, diskvalifikovan je budući da pored diplome više škole, tečno govori engleski jezik. Šta vredi kad partijski kadar Žika preferira „Tarzan ingliš”, a opština upravo takvog eksperta želi.
Da li je diploma obično parče papira?
Pretpostavimo da Žika jednog dana, verući se merdevinama partijske hijerarhije, dospe na odgovornu državnu poziciju. Naredni korak je, pogađate, brzinsko diplomiranje na privatnom „ultra-ekstra” fakultetu, a potom i doktoriranje na istom.
Nije, jel’ tako, lepo pred svetom da državom upravljaju tamo neki neobrazovani kadrovi neokićeni najvišim akademskim zvanjima. Hiperprodukcija sumnjivih doktorata obezvređuje titulu doktora nauka dok istovremeno nestranačke fakultetske diplome poprimaju vrednost svežnja jeftine hartije. Nije stoga čudno što se u delimično prosvećenom sistemu, poput našeg, režu plate prosvetnim radnicima. Daleko je čudnije to što prosvetari dopuštaju da im se diplome običnim papirima smatraju.
*Sociolog

Boris Jašović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama