Деца снажне воље су благослов, а не проклетство

1 октобра, 2016

Верујте жени који је одгојила петеро деце и мајци која с новим сазнањем одгаја својих троје
majka-sa-decom 3
КАКО је имати децу снажне воље то знају само родитељи који одгајају такву децу.
„Ја сам мајка троје такве дјеце.“, написала је блогерица  Huffington Posta Linnette Sheppard.
„Често се ухватим како гледам у породици чија су деца послушна, блага и лакше их је задовољити, за разлику од мојих који су „пуни духа“.
Моја су деца најчешће непослушна, раде оно што желе и суставно тестирају границе мог стрпљења. Они су стално на неком рубу.
Једне недеље пошли смо сви заједно у цркву, а мој трогодишњак је био у посебно „златном“ издању, Није хтио ни да чује за ништа осим за оно што је он желиода ради. У тренутку мог већ лаганог пуцања пришла ми је једна времешна госпођа, погладила моје трогодишње злато и насмиешено ми рекла да имам баш дивну децу.
„Дивну?“, помислила сам.
“Имају оно нешто у себи, сви троје – мислим да ће постићи велике ствари.”, брзо ми је појаснила онаквој збуњеној у том тренутку.
Госпођу знам већ јако дуго. Знам да ме виђа сваког викенда у цркви и знам да је толико пута видела како се силно трудим упристојити своју децу, довести их у ред, али најчешће баш не успевам.
Рекла сам јој да се заиста надам да ће од њихове самовоље постати нешто, и она ме благо погледала – „ Обећавам, хоће“.
Не знам зашто ми је пришла баш у том тренутку, али дошла ми је као мелем на рану. Уз све оно вриштање мог детета, одједном сам у њему уместо непослуха видела потенцијал.
 
Али то није све. Ја добро знам да та жена није тек нека обична жена. То је жена коју позна цели град, којој се диве сви, која је одгојила петеро предивних људи, а иако шутљива и ненаметљива, када она прича баш сви слушају.
И баш она, икона нашег града приђе мени и мојој непослушној деци и каже нам да ће све бити и више него океј са свима нама.
Као да је знала колико сам се и у том тренутку ломила између помисли да полудим, или да јој стварно поверујем.
Када сам се окренула од ње нисам могла не размишљати о њеним речима и одједном ми је синуло. Она не зна моју децу, али она очито зна пуно тога. Ако неко зна, зна она и то ми је побудило наду да ћу дознати одговре на питања која ме муче. Пожељела сам је зауставити и питати је толико пуно питања.
Помислила сам – можда ће ми дати потврду да знам што радим, да је то фаза у њиховом животу која ће проћи и да ће њихова чврста воља с временом постати њихов савезник у животу и успесима који их надам се чекају.
Те њене речи помогле су ми да схватим да су деца снажне воље заправо велики благослов, али с њима стварно треба знати. Сви они требају руку која ће их усмеравати и бити уз њих што год да замисле. Таква деца требају пуно већу дозу вашег стрпљења и дефинитивно требају чврсту руку, али их се исто тако увек треба пустити да пробају и да раде све што су замислиил. Њихови су потенцијали огромни, као уосталом и код друге деце, али дјеца чврсте воље неће се предавати, они ће пробавати и пробавати док не успију. И зато им се требамо дивити, требамо их усмеравати, бити уз њих и пуштати их да буду своји.
Наравно, то не значи да више нећете проживљавати тренутке свог властитог пуцања када ће вам доћи да дигнете руке од свега и свакога, али нека вас увек теши чињеница да ће фаза дечје тврдоглавости и нестрпљивости једном проћи и деца ће израсти у врло разумне људе с чврстом вољом.
Вјерујте жени који је одгојила петеро дјце и мајци која с новим сазнањем одгаја својих троје.“
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама