Deca snažne volje su blagoslov, a ne prokletstvo

oktobar 1, 2016

Verujte ženi koji je odgojila petero dece i majci koja s novim saznanjem odgaja svojih troje
majka-sa-decom 3
KAKO je imati decu snažne volje to znaju samo roditelji koji odgajaju takvu decu.
„Ja sam majka troje takve djece.“, napisala je blogerica  Huffington Posta Linnette Sheppard.
„Često se uhvatim kako gledam u porodici čija su deca poslušna, blaga i lakše ih je zadovoljiti, za razliku od mojih koji su „puni duha“.
Moja su deca najčešće neposlušna, rade ono što žele i sustavno testiraju granice mog strpljenja. Oni su stalno na nekom rubu.
Jedne nedelje pošli smo svi zajedno u crkvu, a moj trogodišnjak je bio u posebno „zlatnom“ izdanju, Nije htio ni da čuje za ništa osim za ono što je on želioda radi. U trenutku mog već laganog pucanja prišla mi je jedna vremešna gospođa, pogladila moje trogodišnje zlato i nasmiešeno mi rekla da imam baš divnu decu.
„Divnu?“, pomislila sam.
“Imaju ono nešto u sebi, svi troje – mislim da će postići velike stvari.”, brzo mi je pojasnila onakvoj zbunjenoj u tom trenutku.
Gospođu znam već jako dugo. Znam da me viđa svakog vikenda u crkvi i znam da je toliko puta videla kako se silno trudim upristojiti svoju decu, dovesti ih u red, ali najčešće baš ne uspevam.
Rekla sam joj da se zaista nadam da će od njihove samovolje postati nešto, i ona me blago pogledala – „ Obećavam, hoće“.
Ne znam zašto mi je prišla baš u tom trenutku, ali došla mi je kao melem na ranu. Uz sve ono vrištanje mog deteta, odjednom sam u njemu umesto neposluha videla potencijal.
 
Ali to nije sve. Ja dobro znam da ta žena nije tek neka obična žena. To je žena koju pozna celi grad, kojoj se dive svi, koja je odgojila petero predivnih ljudi, a iako šutljiva i nenametljiva, kada ona priča baš svi slušaju.
I baš ona, ikona našeg grada priđe meni i mojoj neposlušnoj deci i kaže nam da će sve biti i više nego okej sa svima nama.
Kao da je znala koliko sam se i u tom trenutku lomila između pomisli da poludim, ili da joj stvarno poverujem.
Kada sam se okrenula od nje nisam mogla ne razmišljati o njenim rečima i odjednom mi je sinulo. Ona ne zna moju decu, ali ona očito zna puno toga. Ako neko zna, zna ona i to mi je pobudilo nadu da ću doznati odgovre na pitanja koja me muče. Poželjela sam je zaustaviti i pitati je toliko puno pitanja.
Pomislila sam – možda će mi dati potvrdu da znam što radim, da je to faza u njihovom životu koja će proći i da će njihova čvrsta volja s vremenom postati njihov saveznik u životu i uspesima koji ih nadam se čekaju.
Te njene reči pomogle su mi da shvatim da su deca snažne volje zapravo veliki blagoslov, ali s njima stvarno treba znati. Svi oni trebaju ruku koja će ih usmeravati i biti uz njih što god da zamisle. Takva deca trebaju puno veću dozu vašeg strpljenja i definitivno trebaju čvrstu ruku, ali ih se isto tako uvek treba pustiti da probaju i da rade sve što su zamisliil. Njihovi su potencijali ogromni, kao uostalom i kod druge dece, ali djeca čvrste volje neće se predavati, oni će probavati i probavati dok ne uspiju. I zato im se trebamo diviti, trebamo ih usmeravati, biti uz njih i puštati ih da budu svoji.
Naravno, to ne znači da više nećete proživljavati trenutke svog vlastitog pucanja kada će vam doći da dignete ruke od svega i svakoga, ali neka vas uvek teši činjenica da će faza dečje tvrdoglavosti i nestrpljivosti jednom proći i deca će izrasti u vrlo razumne ljude s čvrstom voljom.
Vjerujte ženi koji je odgojila petero djce i majci koja s novim saznanjem odgaja svojih troje.“
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama