ДЕСЕТ директора основних и средњих школа биће смењено почетком другог полугодишта

јануар 26, 2019


Министар просвете Младен Шарчевић, за “Новости”, најављује кадровске промене у образовним установама. Руководиоци ће бити смењени јер су лажирали број ученика и формирали одељења са мање од 15 ђака

Засметао им узвик на представи, па би да санкционишу директорку школе јер су деца слушала “Живела Српска” ?

ДЕСЕТ директора основних и средњих школа биће смењено почетком другог полугодишта – најавио је за “Новости” министар просвете Младен Шарчевић.

Без фотеља ће остати руководиоци школа у Вучитрну, Ранилугу, Прешеву, Алексинцу, Нишу, Пожеги и четири београдске школе – две у Обреновцу и по једне у Земуну и Сурчину. Разлог за смену је лажирање броја ученика и формирање већег броја одељења него што је законом прописано. Просветна инспекција претходно је утврдила да су у овим школама формирана одељења са мање од 15 ученика, што је законски минимум. Фиктивно је приказиван већи број ђака, како би били избегнути технолошки вишкови. Тако су, на пример, од 25 ученика формирана два, уместо једног одељења.

 

 • Просветна инспекција проверавала је 200 школа у шест школских управа и пронашла је неправилности у више од 30 одсто, тачније у 73 школе. Првих десет смена није крај, јер још нису завршене детаљне анализе свих школа у којима је инспекција пронашла неправилности – каже Шарчевић за наш лист. – Намеравамо и да поједноставимо процедуру одузимања лиценци за рад секретарима школа. Они морају да сносе велики део одговорности, јер треба да контролишу рад директора, а не да буду саучесници у неправилностима.

Као пример министар наводи случај Прве техничке школе у Крагујевцу, где секретар школе у конкурс за избор директора није ставио услов да се против кандидата не води кривични поступак. Тако се бивши директор поново кандидовао и добио подршку школског одбора.

Неправилности су пронађене и у школским управама у Београду и Нишу, где су већ смењени саветници задужени за финансијска питања. Они су, према речима министра Шарчевића, морали знати за лажирање броја ученика у школама, али су то толерисали и нису пријавили:

 • Они су тиме постали саучесници, јер су манипулисали подацима – каже министар.

Шарчевић најављује и увођење електронског ценуса (евиденције ученика и запослених у просвети), чиме ће се знати где су вишкови, где има колико деце и како да се прерасподеле ресурси у оквиру просветног система.

ЦЕЛОДНЕВНА НАСТАВА ЧУВА РАДНА МЕСТА

ПРЕМА речима министра Шарчевића, једно одељење од петог до осмог разреда “вуче” пет радних места. Фингирањем броја одељења наставници се спасавају од спискова прекобројних. Он наглашава да идеја Министарства просвете није да људи остају без посла, већ да се повећа квалитет рада, уведе целодневна настава, а деца тако склоне са улице, од дроге и лоших утицаја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 коментара на "ДЕСЕТ директора основних и средњих школа биће смењено почетком другог полугодишта

 1. Rada каже:

  U OS Bora Stankovic, Vozdovac ima laziranih odeljena ,ali je direktorka sns kadar sredila da prode

 2. Ljubisa каже:

  Nije u pitanju savetnik za finasije u NISU nego u Leskovcu.
  Savetnik za finasije (u NISU) prijavio je INSPEKCIJI nepravilnost ali se ovi , inspektori, proglasavaju nenadleznim?.
  Inspekcija vrsi UPODOBLJAVANJE direktorima koji su iz SNS-a
  Ima jos dosta skola u koje moraju biti smenjeni direktori zbog nezakonito formiranih odeljenja napr i u SVRLJIGU, Malci, SICEVU, Al. rudniku, Katunu,…..

  1. Е каже:

   Погрешна информација за Сићево.Редовна настава и Друга шанса се разликују по начину рада,формирању одељења, финансирању и нормама.Постоје лиценце и правно је све регулисано.

 3. Dana каже:

  Svi koji rsdimo u skoli znamo da se odelhenja formiraju i sa ucenicima koji nikada nisu dosli u skolu. Licno znsm primer skole gde se prikazu decs romske nacionalnosti koja su upisana u skolu, nisu ispisana, nepoznata adresa i ona se i dalje prrikazuju na brojnom stanju. Da ne govorim o kucnoj nastavi koja je zloupotrebljena, 3 ucenika, 90% LD a ne mora da bude strucno lice koje odredi interresorna komisija. Muljaju mnogi a to sve zna Nacelnik za obrazovanje kao i inspektori u tim opstinama. Veoma proverljivi podaci koje iznosim.

 4. Valerija Atanacković каже:

  Poštovani
  Kako će se resavati ovakvi problemi u školama u Vojvodini i da li se ove mere odnose i na njih.

 5. Milosevic каже:

  Dodjite na Kosovo gosppdine Sarcevicu, da vidite koliko laznih odeljenja ima, od skole napravljeno je smetliste i socijalna ustanova, skupljaju se ljudi sa ulice da bi dobilo 2 casa, po zakonu nije regularno da bi zasnovao radni odnos moras imati najmanje 4 casa. Škole postale mesto za druzenje i mlade gde se predaje blud i nemoral.

 6. Ретка звер каже:

  Да би сменили директоре,треба да проверите рад просветних инспектора јер се под њиховом заштитом и заштитом локалних самоуправа раде недозвољене радње.Док министар стигне све да преиспита много воде ће протећи Студеницом,Моравицом и….Лепо је рекао председник”о врзином колу”.Ја га подржавам,али знам да то никада,нико није могао да расплете.Суштински остаје”сјаши курта да узјаше мурта.”.Све ће то народ позлатити.

 7. Andjelija каже:

  Ko stoji iza kriminalnih radnji direktora specijalnih škola.Kaze niko ne sme da ih takne.Udruzila se sa njim pomocnic MPN! Oni rade sta hoće i primaju uvecanu platu 10% .mentalno retardirana deca nemaju gde da borave po pola godine jer spec.skole ne rade.Ministar to tolerise a pomocnica se tali sa direktorima tih skola.

 8. Biljana каже:

  Ako si sns kadar sve mozes da ,,sredis. Tu je zakon,,mrtvo slovo na papiru,,podobnost je glavni adut za sve radnje.Izbor ovog direktora,takodje je bio protivzskonit.Uzas gde radimo i zivimo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама