Девојка за десетку!

2 јануара, 2017

Круна Максимовић – Девојка за десетку!
Из Новог Пазара, докторанд у 24. години и приправник у адвокатској канцеларији “Петронијевић”. Хтела да напусти Правни факултет, а потом добијала само највише оцене

КАДА је Круна Максимовић, из Новог Пазара, кренула на студије у Београд, није имала дилему. У коферу бруцоша највећи “простор” заузела је жеља да што пре постане свој човек. Да и на тај начин оправда поверење породице, која је у њу полагала много наде. Тако је и било. Свој сан, ова млада и лепа девојка, крунисала је све самим десеткама којима је завршила Правни факултет.
Мало је студената који се тиме могу похвалити. Али Круна Максимовић нема потребу да се хвали. Њен успех на студијама права је, заиста – максималан. Ни у једној области није подбацила испод највише оцене. Данас је, у 24. години – докторанд и међу најмлађима је на Београдском универзитету. Овакви резултати били су једина препорука да приправнички стаж започне у адвокатској канцеларији угледних правника Горана Петронијевића и Крсте Бобота.
– Са овим познатим и признатим адвокатима и њиховим радом упознала сам се још као студент основних студија – говори нам Круна Максимовић. – Била сам четврта година, такмичила сам се у беседништву, освојила друго место, а као награду добила сам праксу у канцеларији у којој сад са великим задовољством још печем занат. Задовољство је, посебно, када је млади човек сигуран да има добре учитеље и у пракси.
Каже да се није плашила када се нашла пред првим адвокатским задацима. Али јој, ипак, није било свеједно када ју је адвокат Петронијевић суочио с тим да успех на факултету јесте добра препорука, али није пресудан да добар студент постане и вешт правник.
– Свака теби част на успеху, али рад у канцеларији је други вид одговорности, знања и сналажења у пракси – сећа се. – Те Петронијевићеве речи су ми се утиснуле у меморију.
Круна је много тога усвојила на факултету, али оно што је током приправничког стажа научила у пракси “неупоредиво је са било којом књигом”.

ШКОЛА ПРАВА И АДВОКАТУРЕ
– АДВОКАТСКА канцеларија Петронијевића и Бобота права је радионица у којој се пече занат – каже Круна Максимовић.
– Ту је окупљено и дуго правничко искуство и први почеци нас петоро приправника, који с десет адвоката чине праву велику породицу. Нема генерацијског јаза, старије колеге су несебичне да нам пренесу знање, преузимамо га и у судницама. Учим и од старијих и од млађих колега. И то је драгоцено.

– Рано сам ушла, како се то каже, у ватру – говори она. – Већ после месец дана била сам на првом суђењу. Пошла сам са старијом колегницом у суд. Она је требало да иде на рочиште а ја да проверим неке предмете, што је приправнички посао. Изненада, њој је нешто искрсло и оставила ме је саму у суду. Неспремну, с предметом испред себе. Знала сам на којој страни треба да седим, што је у том тренутку био велики успех. Устала сам и истакла неке приговоре. Судија је почела да разговара са мном, одговарала сам јој како сам знала. Када сам потписала записник, рекла сам судији да је то било моје прво обраћање у суду. Одговорила ми је: “Где баш код мене?!”
Причи о успеху претходиле су многобројне дилеме. Била је сјајан математичар, занимала ју је хемија, исто тако психологија. Определила се за право, и све изненадила одлуком.
– Моја професорка математике из гимназије није могла да верује – прича Круна Максимовић. – Није крила разочарање и веровала је да ћу се предомислити. Поклонила ми је књигу “Еуклидов прозор” с посветом. Нисам се предомислила, али ми овај поклон значи. Увек ће бити уз мене.
На самом почетку прве године, убрзо после првих колоквијума, Круна се питала да ли је право – прави избор.
– Кренула сам кући пред новогодишње празнике – сећа се. – Намеравала сам да са родитељима разговарам о томе да напустим право. Са њима сам увек сваку дилему успешно разрешила. Породица ми је увек најчвршћи ослонац, што је за успех важно.
Са већ спакованим коферима свратила је до факултета да провери резултате с колоквијума. Кофере је оставила код портира, замолила га да их причува, и отишла право код професора.
– Имала сам три добре оцене на колоквијумима и професор ми је предложио да с тим испитом завршим, да одмах одговарам. Добила сам десетку! Професор ми је рекао: “Е, сад иди кући, и нека те родитељи часте за прву десетку!” Сузе су ми кренуле од радости. Добила сам крила, готово полетела на аутобус. Више није било дилеме. Право је постало моја љубав, мој пут, на неки начин и сигурност.
Заљубљена у правну науку, којој је све подредила, није примећивала како време у студентском дому на Карабурми брзо пролази. Упамтила је како се смењују нове генерације домаца, али она ту адресу током студирања није пожелела да промени. Ништа јој није сметало, или то она није примећивала.
– Ништа ми у овом дому није недостајало, ништа осим сна – прича нам Круна Максимовић. – Јер, да би све обавезе у року завршио, и од сна мораш да откинеш, ноћи и ноћи да проведеш а ока да не склопиш. Била сам потпуно свесна да сам дошла у Београд да студирам и завршим студије. То је био мој циљ. Била сам уверена у то да уколико радим и уколико се трудим, исплатиће се једног дана. И, заиста је тако: наш успех зависи понајвише од нас самих.
КАО БРУЦОШ У “НОВОСТИМА”
СЛУЧАЈ је хтео да Круна Максимовић буде наш саговорник и пре шест година. Тада је екипа “Новости” посетила студентски дом на Карабурми. Радила је репортажу са бруцошима, о томе како се сналазе, какви су им планови.
– Рад ваших новинара мени је био веома занимљив. Вратио ме је у време када сам се у Новом Пазару помало бавила новинарством, додуше радијским – прича нам. – Новинарство је прави магнет, чак сам управо тих дана размишљала о томе да бих се и у том послу солидно снашла. Умало да то буде судбински сусрет, али, ето, пут ме одвео у адвокатуру.
Драгана Матовић
Фото Н. Фифић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Девојка за десетку!"

  1. ana каже:

    Bravo dete!
    Dunster sam za pravo, ali sam nazalost imala posla sa pravnicima i advokatima. I odavno zakljucila- dobar pravnik mora da razume matematiku. I da voli psihologiju (ili ljudsku dusu, svejedno).. Bez toga je samo pisar.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама