Дискриминација у предшколским установама

4 децембра, 2015

Поједине локалне самоуправе у Србији ускратиле су законско право свим запосленима у предшколским установама да приме једнократну помоћ од 7.000 динара, исплативши новац само запосленима на неодређено време.
Упркос закључку Владе Србије, према којем право на једнократну помоћ остварују сви који су у радном односу (запослени на неодређено, одређено, приправници, запослени који су на боловању до и преко 30 дана, запослени на породиљском одсуству, односно одсуству ради неге детета), поједине локалне самоуправе дискриминисале су све оне који немају стални радни однос и својевољно им укинули права која имају по Законо о раду. Уз то, новац за исплату није ишао са буџета тих самоуправа, већ директно из буџета Републике Србије.
Тако је у свим предшколским установама у Београду исплаћено 7.000 динара само онима који су у сталном радном односу, у Крушевцу ту помоћ није добило 29 запослених, а у Косовској Митровици 20 радника који су запослени на одређено време.
Синдикат је, нажалост, очекивао овакве потезе локалних самоуправа, када је на недавном састанку са председником Владе Србије Александром Вучићем тражио да запослени у предшколским установама убудуће плате и друге новчане исплате добијају директно из буџета. Зато захтевамо да локалне самоуправе које су појединцима ускратили новчану помоћ, хитно доставе Министарству финансија додатно спискове са свим запосленима, како би сви остварили то законско право.
Упутство Владе погледајте ОВДЕ
Извор: predskolstvo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Дискриминација у предшколским установама"

  1. JK каже:

    Dakle u tom grmu lezi zec.Naime,nasa lokalna samouprava se igra sa novcem i zaradom nekih ljudi koji obavljaju posao vaspitaca u ruralnim sredinama ,zbog troje ili cetvoro dece,a gde ih ima pet oni uposljavaju vas[itaca sa punim radnim vremenom.Tako da jednim udarcem ubiju vise muva.Prvo ,opterete dobro ucitelja ,placa ga ministarstvo i ‘svi vuci siti i sve ovce na broju”.Bas ljudski,moralno i profesionalno.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама