Diskriminacija u predškolskim ustanovama

4 decembra, 2015

Pojedine lokalne samouprave u Srbiji uskratile su zakonsko pravo svim zaposlenima u predškolskim ustanovama da prime jednokratnu pomoć od 7.000 dinara, isplativši novac samo zaposlenima na neodređeno vreme.
Uprkos zaključku Vlade Srbije, prema kojem pravo na jednokratnu pomoć ostvaruju svi koji su u radnom odnosu (zaposleni na neodređeno, određeno, pripravnici, zaposleni koji su na bolovanju do i preko 30 dana, zaposleni na porodiljskom odsustvu, odnosno odsustvu radi nege deteta), pojedine lokalne samouprave diskriminisale su sve one koji nemaju stalni radni odnos i svojevoljno im ukinuli prava koja imaju po Zakono o radu. Uz to, novac za isplatu nije išao sa budžeta tih samouprava, već direktno iz budžeta Republike Srbije.
Tako je u svim predškolskim ustanovama u Beogradu isplaćeno 7.000 dinara samo onima koji su u stalnom radnom odnosu, u Kruševcu tu pomoć nije dobilo 29 zaposlenih, a u Kosovskoj Mitrovici 20 radnika koji su zaposleni na određeno vreme.
Sindikat je, nažalost, očekivao ovakve poteze lokalnih samouprava, kada je na nedavnom sastanku sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem tražio da zaposleni u predškolskim ustanovama ubuduće plate i druge novčane isplate dobijaju direktno iz budžeta. Zato zahtevamo da lokalne samouprave koje su pojedincima uskratili novčanu pomoć, hitno dostave Ministarstvu finansija dodatno spiskove sa svim zaposlenima, kako bi svi ostvarili to zakonsko pravo.
Uputstvo Vlade pogledajte OVDE
Izvor: predskolstvo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Diskriminacija u predškolskim ustanovama"

  1. JK kaže:

    Dakle u tom grmu lezi zec.Naime,nasa lokalna samouprava se igra sa novcem i zaradom nekih ljudi koji obavljaju posao vaspitaca u ruralnim sredinama ,zbog troje ili cetvoro dece,a gde ih ima pet oni uposljavaju vas[itaca sa punim radnim vremenom.Tako da jednim udarcem ubiju vise muva.Prvo ,opterete dobro ucitelja ,placa ga ministarstvo i ‘svi vuci siti i sve ovce na broju”.Bas ljudski,moralno i profesionalno.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama