Док се министар не закуне

18 фебруара, 2015

Ивана Бошњак Бошњак

Позната синдикална прича, дугогодишња, зове се ,,Хоћу – нећу“. Вазда тако било, кад једни хоће, други неће, онда сви хоће, па нико неће, па на крају они што су хтели – неће, а они што нису, баш решили да хоће.
После тромесечног нерада који се у просветним круговима популарно зове ШТРАЈК, а своди се на то да синдикати терају људе да после пола сата по часу иду кући, почело је…

zakletva
Да се вратим само на то што рекох да је то нерад који се зове штрајк. Штрајк је протест. Он треба да буде организован на радном месту у радно време. Међутим, три месеца просветни радници иду кући после скраћених часова, а остали запослени у школама немају начин да за 30 % смање своје радне активности. Нисам још чула да су теткице у некој школи чистиле 70 % припадајуће им квадратуре. Нисам чула да су књиговође обрачунавале 70 % оног што треба да обрачунавају, нити да су правници урадили 70 % јавних набавки и 70 % уговора. Прича се да је негде један ложач покушао да греје само 70% школе, али није знао како то да уради… И тако се ложачу омакло да није испоштовао одлуку свог синдиката, те ризикује да ће бити избачен из истог.
Елем, почело је, ту стадох!
Сами смо саставили текст Споразума, сами инсистирали на његовом потписивању, и сад, наравно, сами нећемо да га потпишемо! Ови који га потписаше, остали грбави, али, добро, они су редовно грбави па ме не брину. Него, ови ,,наши“ (а наши су увек они који иду уз … иду уз…е, знам да постоји неки српски израз уз то ,,уз“, само овако финој не може да ми стане у текст!), сад решили да се не споразумеју.
Кажу, нећемо да се споразумемо, док министар лично не да неке гаранције. Неће да кажу какве тачно гаранције траже. Кажу, нек’ он да гаранције, па ћемо ми док је гаранција на снази да… не знам шта ће тад бити, али је очигледно нешто важно, док се траже гаранције.
Министар к’о министар, нема чиме да гарантује. Дедовином не може, деда му жив! Да гарантује материном, није лепо, мајка нема очевину, отац јој жив.
Ја предлажем да се министар закуне. Но, у шта да се закуне министар?
У функцију?
,,Тако ми функције…“
ЦВРЦ! Оде са те, чека га друга, а њом се није заклео, не можемо му ништа.
Да се закуне у част?
Пошто је част српских министара надалеко позната, и није му неко заклињање…
Да се закуне у фамилију, није лепо, после ће да га куне фамилија…
Да се закуне у браншу којој је министар?
,,Тако ми просветних радника…“
Ајме, ја бих га прва проклињала!
Али, у духу српских обичаја, ред је да се закуне, заклињање је код нас одвећ моћно поткрепљење обећања.
Дакле, ствари на синдикалној просветној сцени тренутно стоје овако: Док се министар не закуне, поједини синдикати се заклињу да ће и даље ићи кући чим одраде 70 % сваког часа!
Сетимо се, сваки Споразум је вредео за све, и ниједно министарство до сад није испунило све тачке споразума. Али, то је можда зато што нису имали гарантни лист на Споразум!
Како ствари стоје, овом ће Споразуму истећи рок трајања пре него што гарантни лист буде валидан.
И шта сад?
Ја се правим да не знам, а знам како ће се завршити.
Но, волела бих да ми неко каже, у шта да се закуне министар, па да идемо даље, чека нас још много борби за просвету. Само, ако сваки пут почнемо и завршимо исто, нећемо далеко догурати…
Кунем се у муштиклу, нећемо далеко!

Ивана Бошњак Бошњак, вазда синдикалка у души, и вазда с истим причама…

П.С. Ја не знам да ли садашњи министар просвете има деду и мајку, и не желим да то буде тема због које ће ме неко прозивати.
Суштина је у томе, да, ако се увек будемо понашали исто као прошли пут, завршићемо као и прошли пут. И онај тамо прошли пут. И онај таамо… Дотле ће сироти ложач променити три синдиката, и ући у четврти, исто репрезентативан!

Извор: https://dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама