др Комаровски: Брижни родитељи никада неће пустити своје дете да иде касно у кревет

21 фебруара, 2021

Спавање је физиолошка потреба за било коју особу. За децу је сан изузетно користан али често цела породица пати од лошег сна деце.


Када деца треба да иду на спавање?

Проблем је у томе што је све теже и теже ставити децу у кревет у право време. Она се практично никада не растају са паметним телефонима, таблетима и рачунарима, очарана бескрајним светом забаве. Треперење ових уређаја шаље сигнал мозгу да није време за спавање, а дете је и даље будно, уместо да заспи и добије снагу за следећи дан.

Научна истраживања јасно показују да деца која касно заспе постају раздражљива и анксиозна, тешко се концентришу на нешто, имају потешкоће са учењем и постају нервозна.

То није једини разлог зашто је толико важно да деца иде на спавање на време. У детињству, тело се брзо развија. Ово се односи не само на физички, већ и на психолошки раст. У првим годинама живота дете усваја огромну количину информација и стиче нове вештине брзином ван домашаја одраслих. А то је последица хормона раста који се ствара у телу 2-3 сата након што заспи и делује углавном ноћу.

Најбоље време за ослобађање овог хормона је поноћ. Стога, ако дете крене у кревет касније од 21х, производња хормона се прекида у његовом телу и смањује се време током којег хормон једноставно нема времена да изврши своју функцију.

Ово може довести до смањења физичке активности детета или, обрнуто, до хиперактивности, јер је психолошка стабилност нарушена. Такође, касно спавање негативно утиче на развој дететове интелигенције. Стога, растуц́и организам мора да се одмара ноћу, а цела породица мора то да чини заједно са дететом!

10 правила за правилан сан детета

Поставите приоритете

Дете не би требало да спава по цену несанице маме и тате. Златни сан за децу здрав је и сладак сан за све чланове породице!

  • Направите правилан распореду спавања

Образац спавања у породици формира се у зависности од тога када је погодно спавати не само за дете, већ и за целу породицу. Уосталом, детету је највише потребан добар сан, али и здрави родитељи. Одредите заједно када се у вашој породици пале лампице и строго следите одлуку коју сте донели!

  • Одлучите где да спавате и са ким

Наравно, питање “Да ли дете треба спавати са родитељима или одвојено?” врло индивидуалан. Али најбоље од свега је да ће дете спавати у свом креветићу и по могућности у својој соби. И мама и тата ће спавати под истим покривачем. Када мама и тата спавају под истим покривачем, то је гаранција за срец́у и дугорочно благостање свих чланова породице!

  • Не бојте се пробудити спавача

Ако беба током дана спава дуже време, а ноћу не може заспати, не допустите му да спава током дана – пробудите спавача!

  • Оптимизујте храњење

Ако ваше дете буде поспано након јела, побрините се да синоц́ња храна буде најзадовољнија и густа.

  • Напоран дан

Нека сваки дан вашег детета буде интензиван и физички и емоционално, али без ексцеса, али складно.

  • Размислите о ваздуху у спаваћој соби

Оптимална температура у просторији би требало да буде 18-21°C, а влажност ваздуха између 50-70%.

  • Искористите могућности купања

Хладна купка пре спавања – шта може бити боље!

  • Припрема кревета

Глатки, густи и чврсти душек, природна постељина, а ако је ваше детемлађе од три године, онда можете и без јастука.

  • Водите рачуна о квалитетној пелени

За најмање је веома важна квалитетна пелена, на њој не треба штедети!

Здрав сан детета је гаранција среће и добре микроклиме у целој породици!

Извор: .dnevni.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама