Др Тиодоровић: Очекујем одлуку о онлајн или комбинованој настави

18 јануара, 2022

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић истакао је да је тренутно кретање епидемијске ситуације веома непогодно, и каже да треба поштовати препоруку педијатара, који су јуче тражили продужење распуста за још две недеље, или онлајн наставу.

“Очекујем да ће на радној групи, коју чине представници Института ‘Батут’ и Министарства просвете, бити донете другачије одлуке, односно да ће се практиковати модел комбиноване или онлајн наставе. Деца до петог разреда ће вероватно похађати редовну наставу, с тим што тамо где се појави већи број оболелих мораће да се пређе на комбиновани модел. Следеће недеље постоји шанса да ћемо применити онлајн систем”, истиче Тиодоровић, а преноси Блиц.

Како стоји у јучерашњем саопштењу Удружења педијатара, ђаци су најнезаштићенија група, па је управо зато потребно организовати онлајн наставу или одложити почетак другог полугодишта.

“Чињеница је да се о крајњем исходу омикрона код деце можда најмање зна у овом тренутку”, каже за Euronews Србија председник Удружења педијатара Србије проф. др Георгиос Константинидис.

Упркос тој препоруци у Војводини су основци јуче кренули у школу по првом моделу, односно непосредно, док су средњошколци са онлајн наставе која је почела прошле недеље прешли на комбиновани модел. Следеће недеље би требало да крену у школу и ученици у централној Србији, а о моделу наставе ће се одлучити у уторак на седници Тима за школе.

“Чињеница је да ће (редовна настава) довести до бржег или лакшег заражавања. Овај талас ће имати пик са стрмоглавнијим успоном. Деца су иначе више изложена инфекцији од одраслих, а ни сви наставници нису вакцинисани.”, објашњава Константинидис.

Подсећамо, министар просвете Бранко Ружић јуче је изјавио да нема разлога да се одлаже почетак другог полугодишта.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама