Dr Tiodorović: Očekujem odluku o onlajn ili kombinovanoj nastavi

18 januara, 2022

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović istakao je da je trenutno kretanje epidemijske situacije veoma nepogodno, i kaže da treba poštovati preporuku pedijatara, koji su juče tražili produženje raspusta za još dve nedelje, ili onlajn nastavu.

“Očekujem da će na radnoj grupi, koju čine predstavnici Instituta ‘Batut’ i Ministarstva prosvete, biti donete drugačije odluke, odnosno da će se praktikovati model kombinovane ili onlajn nastave. Deca do petog razreda će verovatno pohađati redovnu nastavu, s tim što tamo gde se pojavi veći broj obolelih moraće da se pređe na kombinovani model. Sledeće nedelje postoji šansa da ćemo primeniti onlajn sistem”, ističe Tiodorović, a prenosi Blic.

Kako stoji u jučerašnjem saopštenju Udruženja pedijatara, đaci su najnezaštićenija grupa, pa je upravo zato potrebno organizovati onlajn nastavu ili odložiti početak drugog polugodišta.

“Činjenica je da se o krajnjem ishodu omikrona kod dece možda najmanje zna u ovom trenutku”, kaže za Euronews Srbija predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis.

Uprkos toj preporuci u Vojvodini su osnovci juče krenuli u školu po prvom modelu, odnosno neposredno, dok su srednjoškolci sa onlajn nastave koja je počela prošle nedelje prešli na kombinovani model. Sledeće nedelje bi trebalo da krenu u školu i učenici u centralnoj Srbiji, a o modelu nastave će se odlučiti u utorak na sednici Tima za škole.

“Činjenica je da će (redovna nastava) dovesti do bržeg ili lakšeg zaražavanja. Ovaj talas će imati pik sa strmoglavnijim usponom. Deca su inače više izložena infekciji od odraslih, a ni svi nastavnici nisu vakcinisani.”, objašnjava Konstantinidis.

Podsećamo, ministar prosvete Branko Ružić juče je izjavio da nema razloga da se odlaže početak drugog polugodišta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama