Цивилизација Маја, која је шест векова цветала у подручју које данас обухвата делове Мексика, Белизеа, Хондураса, Ел Салвадора и Гватемале, развила је методе лечења које имају своје место у данашњој холистичкој медицини. Развили су и неколико рецепата за здрав и хармоничан живот.

1. Семе шпанске жалфије
Шпанска жалфија, “чиа”- назив изведен од речи која означава животну снагу – била је биљка коју су древне Маје и Астеци сматрали важном за одржавање доброг здравља и енергије. Маје су ово семе редовно грицкале, а користиле су га и у верским церемонијама. Семе је богато влакнима и протеинима и препуно је здравих омега-3 масних киселина, суштински важних за одражвање функција мозга, битних и у превенцији рака.
2. Душа и тело као једно
За Маје, суштину здравља је представљала равнотежа – док је болест сматрана њеним поремећајем. Да би такву неравнотежу излечиле, Маје су комбиновано користиле лековите траве, сопствене облике масаже и акупунктуре, хидротерапију и молитву.
Мајанска холистичка традиција лечења је медицинско – религиозна, што значи да су подједнако лечили болести тела и душе, спознајаући њихову узајамну повезаност. Мајански исцелитељи првенствено су настојали да уравнотеже проток ч’улел, односно животне енергије у телу, по чему мајанска медицина веома подсећа на кинеску.
3. Исцелитељи као средиште културе
Исцелитељи, односно х’мен, играли су централну улогу у заједници Маја. Поседовали су широко знање о разним исцелитељским средствима и користили су их да особе ослабљеног здравља поново доведу у равнотежу.
Међу урођеничким становиштвом, ова традиција је наставила усмено да се преноси кроз многе генерације, тако да је неки исцелитељи мађу данашњим потомцима Маја и даље практикују, нарочито у области Мексика познатој као Јукатан.
4. Много чоколаде
Током 2600 година Маје су редовно конзумирале чоколаду. Архелолози су пронашли остатке чоколаде у древним посудама, и сматрају да су Маје чоколаду пиле 1000 година раније него што се то некад веровало.
Какао је био редован саставни део њихове исхране – неки тврде чак и да су њиме зачињавали сваки оброк – и одржавао их је у добром здрављу. Био је напитак обичних људи, и храна богова и владара, о чему сведочи и његово научно име – Тхеоброма какао – “храна богова”.
Какао и производи од њега пуни су флаванола, антиоксиданса који штити срце и мозак и налази се још и у црвеном бобичастом воћу, црном вину и чајевима. Какао је богат магнезијумом, минералом важним за многе телесне процесе, а такође и калцијумом, гвожђем, бакром, цинком и натријумом.

5. Веровање у живот по природним циклусима
Јака вера у природне циклусе рађања и умирања уносила је смисао и структуру у живот Маја и представљала је основу њихових верских убеђења.
Маје су веровале да се ништа никада заиста не “рађа” нити заиста” умире”, и то веровање је надахнуло њихов став према боговима и космосу.
То отеловљава и њихов бог кукуруза, који је у време жетве бивао обезглављен, да би се поново родио у време сетве. Живот у складу са таквим духовним веровањима доноси нижи ниво среса, боље ментално здравље, и дужи животни век.
6. Љубимци
Маје су биле једна од првих култура која је држала животиње као љубимце. У најстаријем периоду своје цивилизације припитомили су псе и ћурке, и држали су их у својим насеобинама, ћурке можда и због исхране, а псе као пратиоце и ради друштва.
Познато да блискост са љубимцем снижава крвни притисак и ниво холестерола, поправља расположење и лечи усамљеност.
7. Обиље воде
Најновија истраживања показују да су древне Маје имале довољно усавршен систем водовода и канализације да би умеле да створе водени притисак и да су могле да обезбде текућу воду у кућама, фонтане и хигијенске тоалете.
Близина воде и њено обиље нису, међутим, били само функционални, већ су фонтане и чесме људима служиле и да се боље и пријатније осећају, а познавали су и лечење хидротерапијом.
8. Јаке породичне везе
У мајанској култури, породица је била важна. То се није толико односило на клан и племе, колико на породично домаћинство, које је могла да чини једна или више породица у блиским родбинским везама.
, јачају имунитет и продужавају живот.
Извор: Вестинет