Elektronski dnevnik: Nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta

decembar 16, 2017

 
Stiže elektronski dnevnik: Petice i jedinice na jedan “klik”

Od prvog septembra u 60 škola neće više da koriste klasični papirni denevnik. Pristup imaju direktor, nastavnik, roditelj i đak
Ocena sa kontrolnog testa upisana plavom, a sa pismenog crvenom hemijskom, plusevi i minusi napisani grafitnom – u mnogim školama otići će u prošlost. U 60 škola širom Srbije, od 1. septembra više neće biti dnevnika sa kojima nastavnici ulaze u učionicu, upisuju nastavnu jedinicu i odsutne učenike. Uvode se elektronski dnevnici, koji će postojati na posebnom portalu, a različite nivoe pristupa imaće nastavnici, roditelji, direktori, ali i učenici.
Tokom školske godine, projektu će se priključivati i ostale škole, a za najviše dve godine svi podaci u školama trebalo bi da budu isključivo elektronski. Za uključivanje u projekat e-dnevnika školama ne treba ništa osim običnog računara i veze sa internetom.
E-dnevnik omogućiće analizu učeničkih uspeha po odeljenjima, generaciji, na nivou jednog predmeta, a roditelji će svakog dana imati uvid u školske rezultate svog deteta.
– Prema preporuci psihologa, nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta, a razredne starešine sva postignuća – objašnjava, za “Novosti”, Bojan Radić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Roditelji će moći da vide sve ocene i izostanke učenika. Još jedna preporuka psihologa bila je da roditelji dobiju uvid u ocene tek nakon 48 sati, kako bi deca imala vremena da objasne kako su zaradila određenu ocenu.
Većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalnizacije – koliko učenika je odlično, koliko izostaje. Podaci dobijeni u realnom vremenu pomoći će, na primer, da se u vreme epidemije gripa, prema broju dece koja nisu na nastavi, proceni ima li osnova za prekidanje nastave.

OSIM pristupa ocenama, izostancima i komentarima nastavnika, učenici će moći da pristupe i elektronskoj lektiri. Tako će svi oni koji ne uspeju da pronađu potrebnu knjigu u biblioteci moći da je pročitaju “logujući se” na e-dnevnik.

Direktori će moći da porede uspehe svoje škole sa drugima, ali samo na nivou anonimnih brojki. Neće raspolagati podacima o konkretnim školama. Učenici će videti sve podatke o ocenama, izostancima i komentarima nastavnika.
– Svaki učenik, roditelj, nastavnik ili direktor dobiće svoju šifru, a pristup podacima je podeljen na tri nivoa – kaže Radić. – Elektronski dnevnici nalaziće se na internet stranici eprosveta.rs, ali ona će svoj pravi izgled imati tek od 22. avgusta, kada počinje obuka za nastavnike iz škola koje su uključene u pilot-projekat i koje će prve dobiti e-dnevnik.
Naš sagovornik objašnjava da je e-dnevnik deo šireg projekta e-prosvete, u koji je uključeno 200 škola. Reč je o projektu potpune digitalizacije prosvete, putem nekoliko portala.
U pojedinim školama već postoje elektronski dnevnici, koji su škole same plaćale i koji se vode paralelno sa papirnim. Novi e-dnevnik za škole je potpuno besplatan, u potpunosti zamenjuje klasični dnevnik, a Ministarstvo prosvete garantuje bezbednost podataka.
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


30 komentara na "Elektronski dnevnik: Nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta

 1. Padrino kaže:

  Kako će onda prosvetni inspektor Mengele, pardon Rakić da kažnjava nastavnike koji belilom isprave neki podatak?

 2. Jasna kaže:

  Lozinke,sifre,tajnost podataka…Mora li to bas ovako u nasoj zemlji?Gubljenje vida,glavobolje,pritisak…Hoce li se i roditeljski uskoro drzati preko interneta,kada se vec polazu ispiti putem istog?

 3. Profesor kaže:

  Da citiram: “…učenici će moći da pristupe i elektronskoj lektiri. Tako će svi oni koji ne uspeju da pronađu potrebnu knjigu u biblioteci moći da je pročitaju “logujući se” na e-dnevnik.”
  Šta reći dalje o ovom “čudu tehnike” posle ovako izrečene nebuloze??

  1. Marija kaže:

   A sta je tu nebulozno? Sto ucenici nece moci da se vade kako nisu mogli da nadju lektiru ili sto matori profesori ne zele da idu u korak sa vremenom?

   1. Profesor kaže:

    Gde ste Vi otišli?? A sada će kao imati mogućnost za razvoj ljubavi prema knjizi?Cilj komentara je bio da se učenici ne oslanjaju samo na školske biblioteke (ako nema npr.Čiča Gorija u školi,nema nigde),nego da pogledaju da li neka knjiga postoji i u gradskim bibliotekama i sl.kako ne bi gubili vid pred ionako velikom gledanju u ekran na druge načine.Gradske i druge biblioteke zjape prazne.Čast izuzecima.
    A i nisam mator 😉

    1. Prosvetar kaže:

     Vid se gubi svakako a knjiga je knjiga od papira ili ne -bitno je da se mora čitati!

   2. Magda kaže:

    Nebulozno je i vaše pisanje.Matori profesori znaju mozda više nego Vi, a elektronski dnevnicu su nam baš neophodni posebno u školama gde nema ni osnovnih sredstava za rad.

  2. Natasa kaže:

   Mislim da je najmanji problem danas procitati knjigu. Problem je u zahtevima koji ne mogu biti kao u proslom veku. Analize i skraceni sadrzaji postoje na netu kao i kompletne knjige za lektiru. Veci izazov i za decu i za nastavnika bi bio slobodan decji izbor.

 4. Natasa kaže:

  Vrhunski promasaj. A samo ste mogli od Hrvata pokupiti ideju za sadrzaj i kreativnost.

 5. Dragana kaže:

  Savremeno. Odlicno. Bravo!!! Pozdrav Trebalo je i ranije, ali bitno da se krenulo.

 6. Božović Vladan kaže:

  Niko mi nije odgovorio na pitanje ko je napravio softver, za koliko para, ko su bili ostali ponuđači i koliko su oni ponudili na TENDERU.
  Uzgred budi rečeno, ako je ona slika što ide uz tekst relevantna, ja sam na “spektrumu” pravio bolje programe.
  Idemo dalje, po kom zakonu je “uveden” elektronski dnevnik. Papirni dnevnik je ZVANIČNI DOKUMENT Republik Srbije, elektronski to nije, zapravo to nije ništa, nije nikakvo pravno obavezujuće sredstvo. Ne dao bog da u mojoj školi uvedu tu glupost, tužio bih do Strazbura. Tražio bih da mi se po zakonu, obezbedi zvaničan dokument, papirni dnevnik, i isključivo bih to koristio, a ostali nek koriste elektronski….ako su budale, jer bi po zakonu svakako morali da popune papirni dnevnik.

  1. Caslav kaže:

   Gde u bilo kom zakonu koji reguliše pitanje obrazovanja nađoste sintagmu “papirni dnevnik”?

   1. Božović Vladan kaže:

    A gde si ti našao “elektronski dnevnik”. Toga u zakonu nema, tako da se neće ni koristiti. Profesori nemaju nikakvu obavezu da koriste tu glupost.

    1. Put ka novim frustracijama. kaže:

     Uzmi otpremninu i ne kukaj više Imaj na umu da možeš da budeš premešten u neku drugu školu na udaljenosti do 50 kolimetara i provodićeš na ulici odnosno u putu do škole i nazad po najmanje tri sata svakodnevno i finansiraćeš prevoz sam i gde nastava počinje ujutru u 7:00 sati, a škola može da bude udaljena od grada još dodatnuh 20 kilometara i može u toku dana da saobraćaju samo 3 ili 4 autobuska polaska do mesta škole. Di si svestan svojih gluposti!

     1. Božović Vladan kaže:

      Šta se kukavice kriješ iza pseudonima. Ti i tvoji imbecilni komentari nikog ne uzrujavaju. Ako si muško prijavi se pod svojim imenom, mada ne verujem.

     2. Jova kaže:

      Ovu priču o putu ka novim frustracijama, napisao je neko u nedostatku argumenata. Ovde nisu dozvoljeni govor mržnje, psovke i uvrede, ali su sigurno ove pretnje objavljene jer su pravilno procenjene kao bajkovite misli nekog dokonog činovnika.

   2. Božović Vladan kaže:

    U zakonu piše da je dnevnik zvanični dokument, a dokumenti postoje isključivo u papirnoj formi, bar u Srbiji. U drugim zemljama postoje elektronska dokumenta, ali se to pitanje reguliše posebnim zakonima. Da rezimiramo, tableti, laptopovi, serveri, magnetni zapis, elektromagnetni impulsi, pomoću kojih se formiraju brojevi i slova u računarskoj tehnologiji NISU DOKUMENTA, zapravo nisu ništa, tako kad se kaže “dnevnik”, podrazumeva se da je taj dnevnik u papirnoj formi.

    1. Mira Milosevic kaže:

     Koliko ja znam, metodologija Prof. Petra Savica , zagovara takav nacin ocenjivanja. Samo, ne znam da li se u ostalim pedagoskim pristupima, vasi poklapaju sa Savicem.
     Posto je Prof. Milica Novkovic, radila po Savicevoj Skoli i imala neponovljive rezultate, verujem da je Savic imao celovitiju metodologiju rada.Potvrda vise je, sto je Prof. Novkovic, kao Savicev. djak, svoje iskustvo prosirila i prenela u pnrodicu. Otkrila je uzroke koji su ometaci emocionalnog i mentalnog zagadjenja dece, pa i odraslih, naucno to utemeljila i dala prakticna resenja za njihovo otklanjanje. Da ova dva nepriznata velikana, ima zapad, oni bi zasigurno radili po njihovoj metodologiji. I kako vreme izmice,a problem savremene porodice se uslozava, jasnije je da skola ne moze bez zdrave porodice, niti porodica bez zdrave skole.
     Stoga treba atakovati na svest nasih politickih struktura, ne bi li usvojili Novu skolu Prof. Savica i Izvorno vaspitanje Prof. Novkovic.
     Ovo stoga, sto se radi o motivacijit djaka- deteta , iznutra, kao i o metodologiji rada sa decom u porodici i obdanistu, po Porodicnom bukvaru Prof. Novkovic.
     I jedno i drugo Znanje, put su do vecnih, a neprolaznih vrednosti, put do Dobrote, Radosti, Ljubavi i Slobode u kojoj je covek slobodan i nezavistan od greha pod kojim jeci citava planeta.
     Ja ovo bez imalo dvojbe, naravno, ko razume, na njegovu je srecu .

    2. Digitalno poslovanje i rad u oblaku na udaljenom serveru kaže:

     Digitalizacija i projekat e-uprava učiniće znatno brži razvoj društva čiji si i ti član!
     Šta misliš gde se i u kom obliku čuvaju diplome i arhive svršenih studenata u Srbiji i drugim razvijenim zemljama.
     Digitalna pismenost je sastavni deo ličnosti kao što je odeća i obuća, naočari ili kontaktna sočiva za dobar vid.

    3. Zakon o elektronskom dokumentu kaže:

     Vlada usvojila Predlog zakona o elektronskom dokumentu
     E-uprava Avgust 19.
     Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.
     Kako se navodi u saopštenju nakon sednice vlade, zakon uređuje i elektronski potpis, elektronski pečat, vremenski žig, elektronsku dostavu i elektronsko čuvanje dokumenata, što će omogućiti jednostavnu i jeftiniju upotrebu kvalifikovanih elektronskih sertifikata, razmenu dokumentacije u elektronskom obliku i uništavanje papirne dokumentacije kada je obezbeđena usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja.
     “U ovom trenutku, više od 100 propisa predviđa neophodno korišćenje papirnog dokumenta, kao jedinog priznatog načina za sprovođenje nekog postupka, zaključenje pravnog posla ili obezbeđenje dokaznog sredstva. Na taj način se onemogućuje sprovođenje postojećih i donošenje novih propisa o elektronskom dokumentu, elektronskom potpisu i elektronskoj upravi”, navodi se u saopštenju.
     Navodi se i da donošenje zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju prvi je korak u unapređenju regulative elektronskog poslovanja. Nakon ovoga zakona, sledi donošenje 17 podzakonskih akata kojima se definiše e-identifikacija, e-dostavljanje, e-čuvanje, e-potpis u „klaudu“ i druge usluge od poverenja u elektronskom poslovanju i uspostavljanje mreže pružalaca usluga od poverenja.
     “Usvajanjem ovog zakona kreirana je osnova za uspostavljanje moderne elektronske uprave u Republici Srbiji, koja će građanima i privedi omogućiti brže i efikasnije usluge i jednostavniju komunikaciju sa državnim oganima od kuće i putem mobilnog telefona”, dodaje se u saopštenju.

  2. Na kraju školske godine e-dnevnici se štampaju i čuvaju i u Sloveniji kaže:

   Elektronski dnevnik je:
   – Projekat Ministarstva
   – Za škole je apsolutno besplatan, nema nikakve godišnje rente niti ikakvih obaveza
   – Za roditelje je takođe besplatan. Svi roditelji će moći, ako žele, preko interneta, moći da pristupe ovim podacima, naravno samo za svoje dete.
   – Ima najviši nivo zaštite podataka i svi podaci se čuvaju, nema kao kod nekih drugih e-dnevnika, da su serveri, a samim tim i podaci o učenicima izvan granica Srbije.
   – Na kraju školske godine dnevnici se štampaju i čuvaju, koliko je to zakonom predviđeno
   – Obezbeđen je dvadesetčetvoročasovni stalni fizički nadzor sistema
   – Postoji korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima i oni su takođe za škole besplatni.
   Projekat e-dnevnik je fantastičan i biće pod stručnim nadzorom na portalu Ministarstva prosvete.

   1. IQ kaže:

    Pa i do sada smo bili pod strucnim nadzorom min pr pa vid gde smo dogurali. Daj neki bolji garant, referencu,. I konacno objavite tacne cifre o broju zaposlenih, nivou skolske spreme, dodatnim kompetencijama, prostornoj, hardverskoj i softverskoj (bez piratskih verzija) opremljenosti skola. Bez tog dela uzmimo da je prosek, mislimo da je mozda itd. Nije tvoje ni da uzimas, ni da mislis nego da prikupljas i baratas sa egzaktnim ciframa. I implementiras vazece strategije. Nekome ocigledno ne odgovara da se uradi analiza varijansi.

   2. Božović Vladan kaže:

    Dobro Pareto, idemo po stavkama.
    – To je projekat ministarstva. To i jeste problem, svaki vaš projekat je bio katastrofa za prosvetu. Pomenuću samo farsu zvanu eksterna evaluacija. Prosto je neverovatno da se Šarčević usudio da izjavi kako kvalitet škola ima nekakve veze sa tom sprdnjom. Svi vam se smeju, i učenici i profesori i svako ko je prisustvovao tom cirkusu.
    – za škole je besplatan, neka hvala i GMO hrana i vakcine za svinjski grip su besplatne pa ih ne uzimamo.
    – za roditelje je besplatno, budalaština, za roditelje je besplatno da dođu u školu, pogledaju ocene, i popričaju sa profesorima.
    – ima najviši nivo zaštite, nemoj da lažeš, ne postoji zaštita od virusa, pentagon nije uspeo da se zaštiti, a vi ćete nesrećnici da se zaštitite.
    – na kraju školske godine se dnevnici štampaju u čuvaju koliko je to zakonom predviđeno. Misliš da nisam primetio da je umesto reči “kako”, upotrebljena ” koliko”.
    – obezbeđen je fizički nadzor. Ovo je najsmešnije, pa neće neko da dođe i pajserom polomi servere, nego vi da objasnite zašto iz budžeta bacate pare na obezbeđenje.
    – postoji podrška. Kako se to neće ni koristiti tu podršku možete da zadržite za sebe.
    – projekat je fantastičan i biće pod STRUČNIM nadzorom ministarstva prosvete. Projekat je budalaština, a vi ste svi diletanti i amateri, tako da ne znam odakle ti hrabrost da izgovoriš reč STRUČNI i NADZOR

 7. Mon Dieu! kaže:

  Ne vidim šta je loše u tome da svaki nastavnik zna i ocene iz drugih predmeta. Kada odete kod hirurga da vam operiše npr. žuč, on traži i opštu sliku vašeg zdravstvenog stanja. Isto to treba da važi i za nas.Šta ćemo raditi na odeljenskim većima? Da začepimo uši kada se budu saopštavale ocene po predmetima radi neke lažne objektivnosti? Razumem (donekle) zašto se ovo predlaže ali ako je ocena javna valjda prvo treba da je znaju “neposredni proizvođači”.
  “Većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalnizacije.” Nonsens!

  1. Gricko kaže:

   Zato što svi znamo da je bilo slučajeva (da ne kažem ima nastavnika) koji su ocenjivali decu u smislu “pogleda” na ostale ocene bilo da su jedinice ili petice.

 8. Aleksandar kaže:

  Baš me zanima kako će onda izgledati sednice odeljenskih veća? O čemu će se pričati na njima, ako su ocene tabu tema?!

 9. Veće utvrđuje i/ili popravlja ocene kaže:

  Veće utvrđuje ocene! Zanima me kada veće izglasa da se popravi ocena nekom učenimu kako će odeljenjski starešina da evidentira ispravljenu ocenu tom učeniku kome je veće popravilo ocenu i kako će nastavnici ubuduće pod pritiskom dopisivati ocene dve nedelje pred kraj školske godine jer će da se vidi datum upisivanja i dopisivanja dve, tri ocene iz tog predmeta.

 10. Natasa kaže:

  Ocene treba da budu “tajne” dok su deca mala, kod ucitelja. Kod moje dece u Holandiji nastavnik ima mogucnost da vidi sve ocene jednog djaka da bi imao uvid da li dete ima problem sa ucenjem samo kod njega ili i iz drugih predmeta. Kad neko ne zadovoljava uslov za prolaz u sledeci razred ( sto nije retkost ) nastavnik ima pravo da mu ponudi da najlosije uradjen test u toku godine ponovo radi i mozda dobiju bolju ocenu a samim tim steknu uslov za prolaz. Neki uspevaju, vecina ne jer je to neka vrsta “popravnog” pre zavrsetka skolske godine a gradivo testa ponekad iz prvog polugodista sto treba ne ponoviti, vec obicno nauciti za par dana na kraju skolske godine kad se deci totalno ne uci. Ali sansa se pruza, a ne ispravljaju se ocene u tajnosti.

  1. Mira Milosevic kaže:

   Koliko ja znam, metodologija Prof. Petra Savica , zagovara takav nacin ocenjivanja. Samo, ne znam da li se u ostalim pedagoskim pristupima, vasi poklapaju sa Savicem.
   Posto je Prof. Milica Novkovic, radila po Savicevoj Skoli i imala neponovljive rezultate, verujem da je Savic imao celovitiju metodologiju rada.Potvrda vise je, sto je Prof. Novkovic, kao Savicev. djak, svoje iskustvo prosirila i prenela u pnrodicu. Otkrila je uzroke koji su ometaci emocionalnog i mentalnog zagadjenja dece, pa i odraslih, naucno to utemeljila i dala prakticna resenja za njihovo otklanjanje. Da ova dva nepriznata velikana, ima zapad, oni bi zasigurno radili po njihovoj metodologiji. I kako vreme izmice,a problem savremene porodice se uslozava, jasnije je da skola ne moze bez zdrave porodice, niti porodica bez zdrave skole.
   Stoga treba atakovati na svest nasih politickih struktura, ne bi li usvojili Novu skolu Prof. Savica i Izvorno vaspitanje Prof. Novkovic.
   Ovo stoga, sto se radi o motivacijit djaka- deteta , iznutra, kao i o metodologiji rada sa decom u porodici i obdanistu, po Porodicnom bukvaru Prof. Novkovic.
   I jedno i drugo Znanje, put su do vecnih, a neprolaznih vrednosti, put do Dobrote, Radosti, Ljubavi i Slobode u kojoj je covek slobodan i nezavistan od greha pod kojim jeci citava planeta.
   Ja ovo bez imalo dvojbe, naravno, ko razume, na njegovu je srecu .

 11. Jelena kaže:

  U redu bi bilo da dobijemo lap-topove ili tablete, da na casu imamo pristup netu i da na licu mesta upisujemo ocene. Davno smo imali el.dnevnik, upisivalo semo u kompjuteru koji je bio kod psihologa i do koga nisi mogao lako da dodjes!!! U redu je imati el.dnevnik ali obezbedite i adekvatne uslove za to!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama