Ево ко може да рачуна на веће плате

16 октобра, 2015

Медицинске сестре, наставници, полицајци, возачи и чистачице могли би, по мишљењу Светске банке, да рачунају на повећање плата.
680005_za-pavu_lb
(+) Кликните за увећање
Наиме, директор канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен рекао је да та институција не подржава опште повећање плата, већ само повећања за оне који примају плате испод просека.
– Ако мора да дође до повећања плата 2016. године, то би требало да буде као подршка процесу реформи. То значи да би они који зарађују мање од референтне плате могли да добију повећање плата, али опште повећање би само повећало аномалије које постоје – рекао је Верхеијен.
Подсетимо, ову могућност најавила је и Влада Србије у пратећем меморандуму уз писмо о намерама упућено ММФ-у у које је „Блиц“ имао увид.
У меморандуму је чак и поменуто да би плате могле бити повећане медицинском особљу и учитељима у основним и средњим школама.
Управо су то занимања која су плаћена мање од републичког просека, који је у августу износио 44.630 динара. Мање од тога зарађивали су и позорници у полицији, нижи службеници у министарствима, запослени у службама за одржавање и возачи.
Иначе, Верхеијен је упозорио да Србија има дупло више запослених на менаџерским функцијама него друге европске земље.
– Обично је то пропорција један према осам између менаџера и радника, а у Србији је један према четири, дакле превише руководилаца и пратећих функција, а премало запослених у сектору услуга – казао је функционер Светске банке.
Сузана Лакић
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Ево ко може да рачуна на веће плате

 1. Maja каже:

  Ja sam medicinska sestra i zaista ne znam kako je prosek 35000 kad ja imam platu 28000. Imala sam 33000 a posle onog snižavanja u javnom sektoru imam 28000. Volela bih da mi to neko objasni. Hvala.

 2. Si каже:

  Ja sam medicinska sestra sa 15 god staza i Visokom med.skolom, a plata mi je 39000. Sta reci?! Daleko od prosecne!!!
  U zdravstvenoj ustanovi spremacice, servirke i radnici teh.sluzbe( bravar, elektricar…) imaju platu u vrednosti minimalca, pa mi nije jasno u kojim ustanovama spremacica ima platu 30000?!!! Da je tako bile bi srecne!

 3. Nenad каже:

  A sta je sa strucnom spremom za vozace koji imaju visu saobracajnu skolu dali ce to da se vrednuje ili ne,(dali ce imati pravo na veci koeficijent).i koji ce koeficijent imati voyaci u domu ydravlja koji obavljju i hitan transport pacijenta posto najbliya hitna pomoc je udaljena 35-55 km do nas.radim kao voyac u domu ydravlja 28 godina a dom zdravlja niti je hitna sluzba niti hitna pomoc

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама