Evo ko može da računa na veće plate

16 oktobra, 2015

Medicinske sestre, nastavnici, policajci, vozači i čistačice mogli bi, po mišljenju Svetske banke, da računaju na povećanje plata.
680005_za-pavu_lb
(+) Kliknite za uvećanje
Naime, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da ta institucija ne podržava opšte povećanje plata, već samo povećanja za one koji primaju plate ispod proseka.
– Ako mora da dođe do povećanja plata 2016. godine, to bi trebalo da bude kao podrška procesu reformi. To znači da bi oni koji zarađuju manje od referentne plate mogli da dobiju povećanje plata, ali opšte povećanje bi samo povećalo anomalije koje postoje – rekao je Verheijen.
Podsetimo, ovu mogućnost najavila je i Vlada Srbije u pratećem memorandumu uz pismo o namerama upućeno MMF-u u koje je „Blic“ imao uvid.
U memorandumu je čak i pomenuto da bi plate mogle biti povećane medicinskom osoblju i učiteljima u osnovnim i srednjim školama.
Upravo su to zanimanja koja su plaćena manje od republičkog proseka, koji je u avgustu iznosio 44.630 dinara. Manje od toga zarađivali su i pozornici u policiji, niži službenici u ministarstvima, zaposleni u službama za održavanje i vozači.
Inače, Verheijen je upozorio da Srbija ima duplo više zaposlenih na menadžerskim funkcijama nego druge evropske zemlje.
– Obično je to proporcija jedan prema osam između menadžera i radnika, a u Srbiji je jedan prema četiri, dakle previše rukovodilaca i pratećih funkcija, a premalo zaposlenih u sektoru usluga – kazao je funkcioner Svetske banke.
Suzana Lakić
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Evo ko može da računa na veće plate

 1. Maja kaže:

  Ja sam medicinska sestra i zaista ne znam kako je prosek 35000 kad ja imam platu 28000. Imala sam 33000 a posle onog snižavanja u javnom sektoru imam 28000. Volela bih da mi to neko objasni. Hvala.

 2. Si kaže:

  Ja sam medicinska sestra sa 15 god staza i Visokom med.skolom, a plata mi je 39000. Sta reci?! Daleko od prosecne!!!
  U zdravstvenoj ustanovi spremacice, servirke i radnici teh.sluzbe( bravar, elektricar…) imaju platu u vrednosti minimalca, pa mi nije jasno u kojim ustanovama spremacica ima platu 30000?!!! Da je tako bile bi srecne!

 3. Nenad kaže:

  A sta je sa strucnom spremom za vozace koji imaju visu saobracajnu skolu dali ce to da se vrednuje ili ne,(dali ce imati pravo na veci koeficijent).i koji ce koeficijent imati voyaci u domu ydravlja koji obavljju i hitan transport pacijenta posto najbliya hitna pomoc je udaljena 35-55 km do nas.radim kao voyac u domu ydravlja 28 godina a dom zdravlja niti je hitna sluzba niti hitna pomoc

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama