„Ево ти, само буди миран”

јун 23, 2016

Од тренутка кад сазнате да сте у другом стању ваш живот се потпуно мења. Радосна вест вас обузима и девет месеци носите у себи биће које ће једнога дана постати човек. Ваша дужност је да од детета направите особу са карактером, ставом и манирама.
razma
Међутим, оно што данас све чешће можете да видите на улицама и у свакодневици не може се назвати васпитањем. Пљување по тратоару, свађање у превозу, насиље, грубе речи, вандализам. Све су то неки од бројних знакова да је нешто пропуштено у васпитању. Од почетка деци треба објаснити неке ствари.
Две генерације граде, трећа руши – Баш зато што сте у млађим данима живели лошије него данас, родитељи вам нису омогућили много и задовољавали сте се ситницама, то је оно због чега сте постали људи. Имали сте мало, и сами сте зарадили за себе. Својим трудом и својом муком сте дошли до циљева и резултата. Али сада, уколико сте иоле имућнији него раније, то није знак да својој деци треба да дајете баш све материјално, јер ви то нисте имали. Лепо је што својој деци желите да приуштите све оно за шта сте ви били ускраћени, али на тај начин лоше поступате. Ако ваше дете добије гомилу играчака кад год пожели или добије све што пожели – претвориће се у размажено дериште коме никад није доста. Како дете одраста, оно постаје свесније да му се све што жели пружа и да ни за шта није потребан труд и план. Човек се може променити, али уколико децу од малена научите штедњи, времену и труду, то ће им бити лакше да прођу кроз живот.
Викање и плакање у продавници – Сви смо имали прилике да видимо бацање и драње деце у продавници. Кад мама једном каже “не”, дете на све начине покушава да оствари свој циљ. У тој ситуацији се не попушта. Пре уласка у радњу, са дететом треба да се договорите шта се купује и да се одреде границе. Пустите га да само изабере неки слаткиш, на пример од 50 до 100 динара, с тим да, уколико му нешто остане, стави у касицу прасицу. У једном моменту ће пожелети нешто веће, а ви га сваки пут када кренете у недељну набавку подсетити да, ако потроши 200 динара на слаткише, мање ће му остати за оно што заиста жели. Пустите га да само закључи да је вредније сачувати новац.
Наравно да детету никада нећете ускратити све оно што му заиста треба, али ово је само једна од малих техника са којима свом малишану показујете прави пут.
Поклони – поклони се добијају за Нову годину, Божић (неко и за Светог Николу), Ускрс, рођендан и евентуално ако се вратите са пута, па малишану донесете неку ситницу. Али, када дете нешто пожели, немојте му одмах то створити. Поготово ако немате новца. Немати новац није срамота и детету се то мора објаснити. Наслушаћете се ”…али сви у разреду то имају” или ”мени то треба”. Сами процените узраст свог детета са његовим жељама и потребама.
”Ево ти, само буди миран” – једна од највећих грешака родитеља када су деца у питању. Сели сте у парк и разговарате са пријатељицом. Ваше дете је немирно и узима вам кључеве, мобилни телефон или упаљач. Ако му узмете то из руку настаће општа дрека. Вратићете му “отети” предмет само да би било мирно и следећи пут када дете уради исто и ваш нови телефон заврши на асфалту разбијен, а ви кренете да вичете на малишана, детету више ништа неће јасно, јер се прошли пут играло са, сад већ, разбијеним предметом.
Детету никада не ускраћујте љубав – певајте, плешите, играјте се, вртите га у ваздуху и трчите са њим. Покушајте да му што више укажете на праве вредности као што су љубав, пријатељство и заједничко време. Не купујте му све што пожели, разговарајте са дететом, дружите се, имајте лепе манире и дете ће вас копирати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама