Физички активна деца постижу бољи успех у школи

24 децембра, 2015

Истраживања показују да повезаност успеха у школи и физичке активности зависе највише од моторичких способности па о оним кардиореспираторним. Мишићна снага није засебно повезана с академским постигнућима
Kids on tree
Осим што физичка активност у детињству и адолесценцији доприноси физичком и менталном здрављу у одраслој доби, истраживања показују да би физичка активност могла играти кључну улогу у здрављу мозга и успеху у школи. У студији коју је објавио  The Journal od Pediatrics проучаван је утицај физичке активности на успех у школи.
Наиме, кардиореспираторне могућности, мишићна снага и моторичке способности компоненте су физичке активности које имају потенцијал да унапреде здравље, иако свака од њих може имати различит утицај на мозак па тако и на успех у школи. Ирена Естебан-Цорнејо с мадридског универзитета каже да је управо зато што су све ове компоненте међусобно повезане, важно разликовати која од њих највише утиче на успех у школи.
Истраживање које је водила проведено је на узорку од 2.038 шпањолске јеце и адолесцената од шест до 18 година. Утврђено је да су управо кардиореспираторне и моторичке способности, засебно али и у међусобној комбинацији, повезане с успехом у школи. Ипак, повезаност школског успеха и физичке активности зависила је више од моторичких способности него кардиореспираторним, што значи да моторичке способности могу бити важније за досеге у школи. Насупрот томе, деца и адолесценти с нижим кардиореспираторним и моторичким способностима постижу слабији школски успех. Истраживање је показало да мишићна снага није засебно повезана с академским постигнућима.
– Врло је важно што више потстицати физичку активности код деце и адолесцената с нагласком на аеробне вежбе и вежбе моторике како би се на тај начин оачале кардиореспираторне и моторичке способности те се редуцирао ризик школског неуспеха, закључила је Естебан-Цорнејо.
 
Извор: mamatataja.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама