Физичком ипак три часа у распореду, размишља се о укидању изборних предмета

9 децембра, 2016

Према незваничним сазнањима Данаса, размишља се о укидању изборних предмета чиме се добија један час у недељном распореду
Министарство просвете одустало је од идеје да се уместо обавезног изборног предмета изабрани спорт уведу свакодневне спортске активности, три пута недељно у трајању од по пола школског часа (укупно1,5 час недељно), у данима када нема наставе физичког васпитања.
ucion
То се данас чуло на округлом столу на Факултету спорта и физичког васпитања, који је окупио декане факултета истог усмерења из других градова, представнике удружења наставника физичког васпитања, Националног просветног савета, Завода за унапређивање образовања и васпитања…
Министарство ипак не одустаје од намере да се физичком васпитању да већи значај у вишим разредима основне школе, односно да том предмету недељно „припадне“ три и по часа. Одлука о томе како ће се они реализовати још није донета, што је камен спотицања између просветне власти и наставника физичког, који су раније тражили да се физичко васпитање и изабрани спорт обједине у један предмет (што значи да би ученици имали три обавезна часа недељно).
Како сазнаје Данас, једна од идеја, о којој се засад само размишља је да три часа физичког буду обавезна за ђаке, с тим да се два рачунају у законски дефинисаном оптерећењу ученика од 25 часова обавезних предмета, а за трећи час се тражи најбољи модел реализације наставе. Он, рецимо, може да се изводи по моделу наставе физичког или да школа понуди различите активности, попут фолклора, логоровање, оријентиринга…И тај час ће ђаци морати обавезно да похађају, с тим што се неће оцењивати, али ће утицати на закључну оцену из физичког васпитања, јер ће се гледати редовност ученика.
Додатних пола часа на недељном нивоу омогући ће да ђаци сваке друге недеље имају још један обавезан час, који ће се реализовати у вечерњим терминима. Наиме, Министарство планира да забрани школама да сале издају пре 21 часа, чиме се отвара простор да се ова идеја оствари, јер ће деца после школе моћи да се баве спортом, а наставници ће за то бити додатно плаћени.
Помоћница министра просвете Весна Недељковић и саветник министра Милош Благојевић рекли су на данашњем округлом столу да наставници физичког не треба да страхују, да неће бити отпуштања, нити ће ико остати без норме, те да Министарство „има добре намере“ и да тражи помоћ струке да се дође до најбољег решења. Представници Министарства нису данас експлицитно рекли да се одустало од првобитне намере о „трансформацији“ изабраног спорта у модел три пута по пола школског часа, због чега се, након писања Данаса о томе, струка дигла на ноге. Уверавали су присутне да министар ниједног тренутка није имао намеру било шта да укида, а велики број учесника округлог стола оптужио је медије да су ту информацију измислили и да су погрешно интерпретирали министрове изјаве.
Кључна дилема наставника – да ли ће добити три обавезна часа физичког, није до краја разрешена. Поједини учесници округлог стола су питали зашто се било шта мења, али је избегнуто објашњење да је цела прича покренута јер у постојећем наставном плану треба наћи простор за информатику, која ће од идуће школске године бити обавезан предмет од петог разреда. Поменутим „тумбањем“ наставе физичког то ће се обезбедити, али надлежни дугорочно размишљају шта ће бити са информатиком када „доспе“ до седмог и осмог разреда, јер се у тим разредима законска ограничења фонда часова драстично крше. Због тога се, према незваничним сазнањима Данаса, размишља о укидању изборних предмета (шах, цртање сликање, вајање, хор и оркестар, свакодневни живот у прошлости…), чиме се добија један час у недељном распореду. То, међутим, отвара нов проблем, јер би наставници тих предмета остали без дела норме, па је још увек рано прогнозирати да ли ће садашњи министар имати снаге да ово питање покрене.
Најаве могућих ванредних парламентарних избора уносе конфузију у планове просветне власти, па је неизвесно шта ће од свега горе наведеног бити испуњено.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


11 коментара на "Физичком ипак три часа у распореду, размишља се о укидању изборних предмета

 1. Malena каже:

  Ma šta ima da se boje nastavnci fizičkog – postaće direktori škola ! I onako ih ih je 50 %, pa daj da doguraju da u svim školama oni budu direktori ! Budalaštine oko ovog predmeta ne prestaju ! Dajte deci tri časa fizičkog, a izabrani sport ko hoće, neka trenira u nekom klubu ! Smorili ste više sa njima ! Imaju najjači lobi jer ih ima mnogo / Leposavić je čudo !/

  1. stasadr каже:

   Postovani roditelji.Nisam profesor.Nisam u skolstvu.Zar ne vidite da su nam deca sve deblja i bolesnija.Probode sve vise vremena za racunarom.Ne igraju se sa drugarima….a fizicko smatraju kao glupost.Motivisite svoju decu da budu zdrava.mrsavija.aktivnija.Lako ce oni nauciti hemiju…matematiku….ali ce tesko nauciti da budu aktivni fizicki…

  2. Zojina tetka каже:

   Da je samo Lepisavic, Beograd i Nis su haos. Moj bivsi djak koji je upisao DIF i dosao do cetvrte naprasno je otisao za SAD na prolece. Jedno kulturno, vredno, pametno i posteno dete koje je stalno isticalo da mu je buducnost ovde. Pitam ga juce kad se vraca, a on mi kaze da je napustio “najkorumpiraniji fakultet u Srbiji” gde buduci nastavnici “ne znaju da plivaju”, gde se pojedinima sredjuje po 4-5 ispita po godini, sve mu se smucilo. Gledam kolegu koji je osvojio desetak nagrada sa skolskim timom – osim te dece, sa drugom ne radi! To ko kad bih ja radila sa par njih iz cele generacije. Pripreme nije pisao deset godina, o SU da ne pricamo.

 2. Mama budućeg đaka каже:

  Ako treba otvoriti prostor za još jedan čas fizičkog, predlažem da se ukinu veronauka i građansko vaspitanje. I ovako ne služe svrsi…

 3. Mama каже:

  Neverovatno je kako su gradjansko i veronauka zasticeni kao beli medvedi. To niko ne sme da im oduzme, ali zato fizicko, hor, slikanje… pa sta ce to deci, najbolje da po ceo dan sede i uce, uce, uce… I da nose ranceve koji imaju 6kg okruglo jer svakom, za svaki predmet treba radna sveska, udzbenik, velika i mala sveska…

  1. Pravo na pravo каже:

   Treba ubaciti veronauku kao obavezan predmet i tako resen problem, kako se ono bese zvase prva dva – tri predmeta u prvim skolama?

 4. Nastavnica i majka каже:

  Može. Crtanje, slikanje i vajanje sa ionako preklapa sa likovnom kulturom, hor sa muzickom kulturom, šah je više kao sekcija… Bez toga se svega definitivno može. Ali OBAVEZNO ukinuti i veronauku i gradjansko. Svi ovi izborni predmeti se teško uklapaju u raspored i zbog njih deca petog razreda (na primer) ostaju u školi do dva sata popodne, ili idu na pretčas u pola 12, ili imaju neko još nepovoljnije rešenje.
  I molim vas da povedete računa o tome da nastavnici postoje zbog dece, a ne deca zbog nastavnika, da bi isti imali normu,

 5. Ненси каже:

  Уопште није толико компликовано реформисати школство. Само заплићу беспотребно. Десетак паметних наставника одрадили би реформу боље од било којег министарства.
  Укинути изборне предмете! Све! У петом разреду историји и географији недостаје по један час. Додати, па норма неће бити проблем наставницима, деци ће бити лакше да савладају програм за пети разред. Од шестог до осмог разреда недостаје по један час ликовног. Један час је мало за рад, а ликовно деци није оптерећење. Ето норме за наставнике, а без изборних предмета. Растеретити децу толике непотребне математике, па додати час информатике. У српском језику за пети и шести више форсирати читање, књижевност, лепо изражавање, а мање граматику. Оставити то за старије.
  И тако даље… Сигурна сам да би било много полемике око ових мојих предлога, али верујем да су разложни и сигурна сам да многи други наставници размишљају у овом правцу.

  1. Nastavnica i majka каже:

   Nensi, slazem se sa vama. Jedna nastavnica geografije je, recimo, prokomentarisala da bi se mogao jedan cas prebaciti iz osmog u peti, jer je u osmom razredu jedan cas dovoljan da se savlada nastavno gradivo. Na taj nacin norma se uopste ne bi menjala, a casovi bi bili bolje rasporedjeni. Takodje, ZASTO imamo dva casa muzickog nedeljno u petom razredu, a samo jedan istorije?

  2. Milena каже:

   Apsolutno normalni i prihvatljivi predlozi.

 6. ЈК каже:

  “Кључна дилема наставника – да ли ће добити три обавезна часа физичког, није до краја разрешена”.Ово је можда тренутна дилема ,ових наставника.Да ли знате које дилеме и колико их има у осталим сегментима образовања?Поменућу само рад у неподељеним школама,комбинованим одељењима и предшколском програму који се “назор” имплементира у наведене наставне ситуације, а које и закон скоро и не препознаје.Тумаче га на произвољан начин најчешће,они који нису компетентни ,за то,Зашто и ко ово овако ради је дилема којој се крај не може сагледати.Ако се овоме дода и професионално наразумевање ,односно дрскост и безобразлук доживотних директора у руралним срединама,јер је ово стање најчешће у таквим срединама ,онда је јасно да се дилеме никада неће разјаснити.Где има воље,нађе се начин ,где нема ,нађе се разлог.Дакле ,све док се свесно праве дилеме и не прецизирају приоритети “воде ће тећи,возови ће пролазити , а дилеме се саме неће никада разјаснити и биће их и после нас.Иначе ,пре промена,требало би прорадити стручно са родитељима ,јер њихова субјективност,незнање,неразумење,и много других свесних или несвесних карактеристика су превише присутни у систему.Из “мешавине” се свашта може изродити,нажалост.Чист рачун,дуга љубав.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама