Fizičkom ipak tri časa u rasporedu, razmišlja se o ukidanju izbornih predmeta

9 decembra, 2016

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, razmišlja se o ukidanju izbornih predmeta čime se dobija jedan čas u nedeljnom rasporedu
Ministarstvo prosvete odustalo je od ideje da se umesto obaveznog izbornog predmeta izabrani sport uvedu svakodnevne sportske aktivnosti, tri puta nedeljno u trajanju od po pola školskog časa (ukupno1,5 čas nedeljno), u danima kada nema nastave fizičkog vaspitanja.
ucion
To se danas čulo na okruglom stolu na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, koji je okupio dekane fakulteta istog usmerenja iz drugih gradova, predstavnike udruženja nastavnika fizičkog vaspitanja, Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja…
Ministarstvo ipak ne odustaje od namere da se fizičkom vaspitanju da veći značaj u višim razredima osnovne škole, odnosno da tom predmetu nedeljno „pripadne“ tri i po časa. Odluka o tome kako će se oni realizovati još nije doneta, što je kamen spoticanja između prosvetne vlasti i nastavnika fizičkog, koji su ranije tražili da se fizičko vaspitanje i izabrani sport objedine u jedan predmet (što znači da bi učenici imali tri obavezna časa nedeljno).
Kako saznaje Danas, jedna od ideja, o kojoj se zasad samo razmišlja je da tri časa fizičkog budu obavezna za đake, s tim da se dva računaju u zakonski definisanom opterećenju učenika od 25 časova obaveznih predmeta, a za treći čas se traži najbolji model realizacije nastave. On, recimo, može da se izvodi po modelu nastave fizičkog ili da škola ponudi različite aktivnosti, poput folklora, logorovanje, orijentiringa…I taj čas će đaci morati obavezno da pohađaju, s tim što se neće ocenjivati, ali će uticati na zaključnu ocenu iz fizičkog vaspitanja, jer će se gledati redovnost učenika.
Dodatnih pola časa na nedeljnom nivou omogući će da đaci svake druge nedelje imaju još jedan obavezan čas, koji će se realizovati u večernjim terminima. Naime, Ministarstvo planira da zabrani školama da sale izdaju pre 21 časa, čime se otvara prostor da se ova ideja ostvari, jer će deca posle škole moći da se bave sportom, a nastavnici će za to biti dodatno plaćeni.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković i savetnik ministra Miloš Blagojević rekli su na današnjem okruglom stolu da nastavnici fizičkog ne treba da strahuju, da neće biti otpuštanja, niti će iko ostati bez norme, te da Ministarstvo „ima dobre namere“ i da traži pomoć struke da se dođe do najboljeg rešenja. Predstavnici Ministarstva nisu danas eksplicitno rekli da se odustalo od prvobitne namere o „transformaciji“ izabranog sporta u model tri puta po pola školskog časa, zbog čega se, nakon pisanja Danasa o tome, struka digla na noge. Uveravali su prisutne da ministar nijednog trenutka nije imao nameru bilo šta da ukida, a veliki broj učesnika okruglog stola optužio je medije da su tu informaciju izmislili i da su pogrešno interpretirali ministrove izjave.
Ključna dilema nastavnika – da li će dobiti tri obavezna časa fizičkog, nije do kraja razrešena. Pojedini učesnici okruglog stola su pitali zašto se bilo šta menja, ali je izbegnuto objašnjenje da je cela priča pokrenuta jer u postojećem nastavnom planu treba naći prostor za informatiku, koja će od iduće školske godine biti obavezan predmet od petog razreda. Pomenutim „tumbanjem“ nastave fizičkog to će se obezbediti, ali nadležni dugoročno razmišljaju šta će biti sa informatikom kada „dospe“ do sedmog i osmog razreda, jer se u tim razredima zakonska ograničenja fonda časova drastično krše. Zbog toga se, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, razmišlja o ukidanju izbornih predmeta (šah, crtanje slikanje, vajanje, hor i orkestar, svakodnevni život u prošlosti…), čime se dobija jedan čas u nedeljnom rasporedu. To, međutim, otvara nov problem, jer bi nastavnici tih predmeta ostali bez dela norme, pa je još uvek rano prognozirati da li će sadašnji ministar imati snage da ovo pitanje pokrene.
Najave mogućih vanrednih parlamentarnih izbora unose konfuziju u planove prosvetne vlasti, pa je neizvesno šta će od svega gore navedenog biti ispunjeno.
Piše: V. Andrić
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Fizičkom ipak tri časa u rasporedu, razmišlja se o ukidanju izbornih predmeta

 1. Malena kaže:

  Ma šta ima da se boje nastavnci fizičkog – postaće direktori škola ! I onako ih ih je 50 %, pa daj da doguraju da u svim školama oni budu direktori ! Budalaštine oko ovog predmeta ne prestaju ! Dajte deci tri časa fizičkog, a izabrani sport ko hoće, neka trenira u nekom klubu ! Smorili ste više sa njima ! Imaju najjači lobi jer ih ima mnogo / Leposavić je čudo !/

  1. stasadr kaže:

   Postovani roditelji.Nisam profesor.Nisam u skolstvu.Zar ne vidite da su nam deca sve deblja i bolesnija.Probode sve vise vremena za racunarom.Ne igraju se sa drugarima….a fizicko smatraju kao glupost.Motivisite svoju decu da budu zdrava.mrsavija.aktivnija.Lako ce oni nauciti hemiju…matematiku….ali ce tesko nauciti da budu aktivni fizicki…

  2. Zojina tetka kaže:

   Da je samo Lepisavic, Beograd i Nis su haos. Moj bivsi djak koji je upisao DIF i dosao do cetvrte naprasno je otisao za SAD na prolece. Jedno kulturno, vredno, pametno i posteno dete koje je stalno isticalo da mu je buducnost ovde. Pitam ga juce kad se vraca, a on mi kaze da je napustio “najkorumpiraniji fakultet u Srbiji” gde buduci nastavnici “ne znaju da plivaju”, gde se pojedinima sredjuje po 4-5 ispita po godini, sve mu se smucilo. Gledam kolegu koji je osvojio desetak nagrada sa skolskim timom – osim te dece, sa drugom ne radi! To ko kad bih ja radila sa par njih iz cele generacije. Pripreme nije pisao deset godina, o SU da ne pricamo.

 2. Mama budućeg đaka kaže:

  Ako treba otvoriti prostor za još jedan čas fizičkog, predlažem da se ukinu veronauka i građansko vaspitanje. I ovako ne služe svrsi…

 3. Mama kaže:

  Neverovatno je kako su gradjansko i veronauka zasticeni kao beli medvedi. To niko ne sme da im oduzme, ali zato fizicko, hor, slikanje… pa sta ce to deci, najbolje da po ceo dan sede i uce, uce, uce… I da nose ranceve koji imaju 6kg okruglo jer svakom, za svaki predmet treba radna sveska, udzbenik, velika i mala sveska…

  1. Pravo na pravo kaže:

   Treba ubaciti veronauku kao obavezan predmet i tako resen problem, kako se ono bese zvase prva dva – tri predmeta u prvim skolama?

 4. Nastavnica i majka kaže:

  Može. Crtanje, slikanje i vajanje sa ionako preklapa sa likovnom kulturom, hor sa muzickom kulturom, šah je više kao sekcija… Bez toga se svega definitivno može. Ali OBAVEZNO ukinuti i veronauku i gradjansko. Svi ovi izborni predmeti se teško uklapaju u raspored i zbog njih deca petog razreda (na primer) ostaju u školi do dva sata popodne, ili idu na pretčas u pola 12, ili imaju neko još nepovoljnije rešenje.
  I molim vas da povedete računa o tome da nastavnici postoje zbog dece, a ne deca zbog nastavnika, da bi isti imali normu,

 5. Nensi kaže:

  Uopšte nije toliko komplikovano reformisati školstvo. Samo zapliću bespotrebno. Desetak pametnih nastavnika odradili bi reformu bolje od bilo kojeg ministarstva.
  Ukinuti izborne predmete! Sve! U petom razredu istoriji i geografiji nedostaje po jedan čas. Dodati, pa norma neće biti problem nastavnicima, deci će biti lakše da savladaju program za peti razred. Od šestog do osmog razreda nedostaje po jedan čas likovnog. Jedan čas je malo za rad, a likovno deci nije opterećenje. Eto norme za nastavnike, a bez izbornih predmeta. Rasteretiti decu tolike nepotrebne matematike, pa dodati čas informatike. U srpskom jeziku za peti i šesti više forsirati čitanje, književnost, lepo izražavanje, a manje gramatiku. Ostaviti to za starije.
  I tako dalje… Sigurna sam da bi bilo mnogo polemike oko ovih mojih predloga, ali verujem da su razložni i sigurna sam da mnogi drugi nastavnici razmišljaju u ovom pravcu.

  1. Nastavnica i majka kaže:

   Nensi, slazem se sa vama. Jedna nastavnica geografije je, recimo, prokomentarisala da bi se mogao jedan cas prebaciti iz osmog u peti, jer je u osmom razredu jedan cas dovoljan da se savlada nastavno gradivo. Na taj nacin norma se uopste ne bi menjala, a casovi bi bili bolje rasporedjeni. Takodje, ZASTO imamo dva casa muzickog nedeljno u petom razredu, a samo jedan istorije?

  2. Milena kaže:

   Apsolutno normalni i prihvatljivi predlozi.

 6. JK kaže:

  “Ključna dilema nastavnika – da li će dobiti tri obavezna časa fizičkog, nije do kraja razrešena”.Ovo je možda trenutna dilema ,ovih nastavnika.Da li znate koje dileme i koliko ih ima u ostalim segmentima obrazovanja?Pomenuću samo rad u nepodeljenim školama,kombinovanim odeljenjima i predškolskom programu koji se “nazor” implementira u navedene nastavne situacije, a koje i zakon skoro i ne prepoznaje.Tumače ga na proizvoljan način najčešće,oni koji nisu kompetentni ,za to,Zašto i ko ovo ovako radi je dilema kojoj se kraj ne može sagledati.Ako se ovome doda i profesionalno narazumevanje ,odnosno drskost i bezobrazluk doživotnih direktora u ruralnim sredinama,jer je ovo stanje najčešće u takvim sredinama ,onda je jasno da se dileme nikada neće razjasniti.Gde ima volje,nađe se način ,gde nema ,nađe se razlog.Dakle ,sve dok se svesno prave dileme i ne preciziraju prioriteti “vode će teći,vozovi će prolaziti , a dileme se same neće nikada razjasniti i biće ih i posle nas.Inače ,pre promena,trebalo bi proraditi stručno sa roditeljima ,jer njihova subjektivnost,neznanje,nerazumenje,i mnogo drugih svesnih ili nesvesnih karakteristika su previše prisutni u sistemu.Iz “mešavine” se svašta može izroditi,nažalost.Čist račun,duga ljubav.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama