Ginis priznao najduže srpsko kolo: Igrala se užičanka

9 oktobra, 2015

U Novom Sadu je  odigrano najduže srpsko kolo na svetu. U ovom spektaklu su pored više od 12000 osoba od 7 do 77 godina učestvovali i Etno udruženje Zlakusa, Udruženje građana Veterani Zlatibora iz Čajetine i Kulturno umetničko društvo Milenko Topalović iz Bajine Bašte.
 
U srpskom kolu za Ginisa učestvovalo je oko 290 kulturno umetničkih društava i to ne samo iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske , Bosne i Hercegovine , Republike Srpske već i iz Austrije, Italije, Mađarske, Nemačke i Bugarske. Igralo se Veliko bačko kolo, Užičko kolo i Katanka a internacionalnom događaju doprineli su i pojedinci koji su vredno učili korake planiranih igara.
 

 
Svi učesnici su bili obučeni u narodne nošnje a kolo se prostiralo 6 kilometara, kroz nekoliko novosadskih ulica.U svakoj ulici je bilo postavljeno ozvučenje da bi svi učesnici istovremeno igrali. U toku igre učesnici su snimani sa zemlje i iz vazduha da bi se pratila dužina kola koje nije smelo da bude prekinuto ni u jednom delu. Komisija iz Londona, zadužena za praćenje događaja, na taj način je mogla da se uveri i u brojnost igrača. Brojanje je urađeno pre početka kola i svaki učesnik je imao svoj bar kod.
 
Masovnost događaja je zahtevala i detaljnu organizaciju. Delovi Novog Sada su bili zatvoreni za saobraćaj a dozvolu prolaska su imala samo vozila učesnika koja su bila ozbačena nalepnicama sa logom manifesracije. Na naplatnim rampama prilikom ulaska u Novi Sad svako označeno vozilo je dobilo motociklistu koji je bio zadužen da ih prati do dodeljene škole.
 
Novosadske škole su bile podeljene u 4 sektora. U svakom sektoru je bilo od 4 do 7 škola. Svaka škola je dobila spisak društava koja su smeštena u prostorije škole. Za svako društvo je bilo određeno polje na kome će igrati i volonter koji se brinuo o satnici. Kud-ovi su oko 11 sati u školama izveli svoje nastupe i nakon toga dobili akreditacije.
 
Po dolasku na dodeljena polja učesnici su prebrojani. Prilikom otvaranja svakom drugom učesniku je dodeljen i plakat STOP DIJABETESU koji je podignut u vis u najavljenom trenutku. Ovim gestom folklorci su na svoj način poslali internacionalnu podršku obolelima od dijabetesa.
Posle odigranih igara za Ginisa, Velikom kolu su se priključili i građani da bi zajedno sa učesnicima odigrali revijalni deo. Nakon toga su se učesnici vratili u škole, da bi se pripremili za obilazak grada po slobodnom izboru sve do početka kulturno-zabavnog programa pripremljenog za njih i građane.
 
Mirjana Milićević
 
 
Izvor: pasaz.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama