Гинис признао најдуже српско коло: Играла се ужичанка

9 октобра, 2015

У Новом Саду је  одиграно најдуже српско коло на свету. У овом спектаклу су поред више од 12000 особа од 7 до 77 година учествовали и Етно удружење Злакуса, Удружење грађана Ветерани Златибора из Чајетине и Културно уметничко друштво Миленко Топаловић из Бајине Баште.
 
У српском колу за Гиниса учествовало је око 290 културно уметничких друштава и то не само из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске , Босне и Херцеговине , Републике Српске већ и из Аустрије, Италије, Мађарске, Немачке и Бугарске. Играло се Велико бачко коло, Ужичко коло и Катанка а интернационалном догађају допринели су и појединци који су вредно учили кораке планираних игара.
 

 
Сви учесници су били обучени у народне ношње а коло се простирало 6 километара, кроз неколико новосадских улица.У свакој улици је било постављено озвучење да би сви учесници истовремено играли. У току игре учесници су снимани са земље и из ваздуха да би се пратила дужина кола које није смело да буде прекинуто ни у једном делу. Комисија из Лондона, задужена за праћење догађаја, на тај начин је могла да се увери и у бројност играча. Бројање је урађено пре почетка кола и сваки учесник је имао свој бар код.
 
Масовност догађаја је захтевала и детаљну организацију. Делови Новог Сада су били затворени за саобраћај а дозволу проласка су имала само возила учесника која су била озбачена налепницама са логом манифесрације. На наплатним рампама приликом уласка у Нови Сад свако означено возило је добило мотоциклисту који је био задужен да их прати до додељене школе.
 
Новосадске школе су биле подељене у 4 сектора. У сваком сектору је било од 4 до 7 школа. Свака школа је добила списак друштава која су смештена у просторије школе. За свако друштво је било одређено поље на коме ће играти и волонтер који се бринуо о сатници. Куд-ови су око 11 сати у школама извели своје наступе и након тога добили акредитације.
 
По доласку на додељена поља учесници су пребројани. Приликом отварања сваком другом учеснику је додељен и плакат СТОП ДИЈАБЕТЕСУ који је подигнут у вис у најављеном тренутку. Овим гестом фолклорци су на свој начин послали интернационалну подршку оболелима од дијабетеса.
После одиграних игара за Гиниса, Великом колу су се прикључили и грађани да би заједно са учесницима одиграли ревијални део. Након тога су се учесници вратили у школе, да би се припремили за обилазак града по слободном избору све до почетка културно-забавног програма припремљеног за њих и грађане.
 
Мирјана Милићевић
 
 
Извор: pasaz.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама