Hoće li biti vojnikinja u udžbenicima? Predlog Standarda kvaliteta ponovo vraćen na doradu

17 oktobra, 2022

Skoro je izvesno da đaci od 2024. godine neće učiti iz udžbenika koji su pisani rodno osetljivim jezikom, kako je predviđeno Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Naime, na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) predlog Standarda kvaliteta udžbenika vraćen je na doradu i insistira se da bude izbačen član u kome se traži da udžbenici budu napisani rodno osetljivim jezikom, piše Euronews Srbija. Ovo je drugi put da NPS vraća predlog na doradu iz istog razloga.

U NPS insistiraju da se poštuje stav lingvista – Matice srpske, Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU i srbističkih katedri svih državnih fakulteta, da se udžbenici pišu na standardnom srpskom jeziku, bez upotrebe rodno senzitivnog jezika.

Članom 37 Zakona o rodnoj ravnopravnosti predviđeno je da od 2024. godine rodno senzitivni jezik uđe u udžbenike i priručnike u školskoj nastavi. Pošto udžbenici ne mogu da se urade za nekoliko dana, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja počeo je da radi Standarde kvaliteta udžbenika, a to je put za izdavače šta sve jedna đačka knjiga mora da sadrži da bi bila odobrena. Jedan od članova predloga standarda bio je i rodno senzitivni jezik.

Srbisti su zauzeli jasan stav da nije u duhu srpskog jezika da se upotrebljavaju paralelne forme kao što su učenici/ce ili učenici i učenice, vojnik/inja ili vojnik i vojnikinja, stručnjak/inja ili stručnjak i stručnjakinja. U ranijim saopštenjima su naveli da je to nasilje nad srpskim jezikom i da bi lekcije pisane na rodno senzitivnom jeziku bile nejasne učenicima, dodatno opteretile decu.

NPS: Podržavamo stav lingvista

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković za Euronews Srbija kaže da je to savetodavno telo podržalo stav struke, da su izričito zahtevali da se iz predloga Standarda kvaliteta udžbenika izbaci član koji se odnosi na obavezu upotrebe rodno osetljivog jezika.

“Dokument ide na korekciju. Na poslednjoj sednici dva sata je raspravljano o toj temi. Tražili smo da se dokumenat upodobi spram primedbi, da bude na standardnom srpskom jeziku. To je jedini način komunikacije, na ćiriličnom pismu i standardnom srpskom jeziku. Uvođenje rodno senzitivnog jezika za posledicu će imati da srpski jezik ne bude jezik na kome se misli”, navodi Stojković.

Ceo tekst: Euronews Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama