Али данас, мама, ти ми највише требаш

4 марта, 2018

Драга мама,

Foto: Canva

Хвала ти пуно што ме дојиш. Вероватно да и сама већ знаш колико је твоје млеко најбоље за мене.

Уморна си и помало љута, јер старање о мени изгледа доста тешко. Пре него што одустанеш, покушаћу да ти објасним моје понашање. Можда ћеш се онда осећати боље.

Ако су ме након порођаја одвојили од тебе, мени треба више времена да повратим свој инстинкт и да почнем правилно да сисам. Можда сам изгубио на тежини док смо били у болници. Знај мама, ја ћу ти увек рећи кад сам гладан да бих добио што више твог млека. Чак и ако је прошло само 5 минута од кад сам последњи пут сисао! Можда ће ти моја бака рећи “Само што је јео, сигурно је гладан.” Али мама, ја сам много мали и не умем брже! Сад ми треба 20 минута да добијем само 5 мл твог колострума који ми пуно значи!

Али мамице, све је у реду! Не постоји место где бих радије био него у твом наручју, да слушам твој глас и миришем те, чак иако се ниси купала од кад сам рођен. За мене си најукусније и најдивније биће. Не постоји пуно начина како могу да ти кажем шта желим. Могу да плачем и могу да сисам. Не могу да видим пуно, али доста могу да осетим. Осећам како ме стављаш на своје груди мама, и тада сам најсрећнији.

Можда те збуњује то што желим да сисам по цео дан и ноћ. Али мама, ја не гутам све време. Ја вежбам да постанем снажнији и истовремено поспешујем твоју “фабрику млека” које за мене има укус бољи од сладоледа!

Ако ми понудиш флашицу, ја ћу посисати све што је у њој јер другачије не знам. Мој стомачић је мали и на твојим грудима могу да станем кад год пожелим.

Мама, кад сисам ја поспешујем и два битна хормона пролактин и окситоцин. Овај други је одговоран за твоје безрезервно заљубљивање у мене! Постоје само три догађаја у твом животу када се овај хормон чудног назива лучи – током мог рађања, током мог стварања и када сисам! Можда ти звучи чудно што ја као беба све ово знам. Али мама, мени је битно да ти будеш срећна и зато желим да урадим све што могу да ти пружим што више овог дивног хормона.

Мама, знам да желиш само најбоље за мене и да се понекад бринеш да ли имаш довољно млека за мене. Можда почињеш да сумњаш у своје тело. Али, ја знам да ти то можеш. Дозволи нам да будемо заједно цео дан и ноћ, нераздвојни и ја ћу направити све млеко које ми је потребно. Ја волим и баку и тату и све остале које долазе да ме виде, али сам најсрећнији кад сам с тобом! Волим да слушам твоје срце док спавам, тако си топла и мекана и миришеш најдивније на свету.

Место између твојих груди је место где могу да спустим своју главицу и осетим додир твоје коже.

Волим и када ме дојиш лежећи поред мене. Осетим како си опуштена, млеко тако лако тече и знам да тада не журиш да ме подојиш брзо и одеш од мене.

Мама знам да си била врло активна пре него што сам се ја родио. Ишла си у биоскоп , у ресторан, у посету пријатељима. Знам да ти сад делује као да нећеш ускоро све то поново радити. Можда нам је стан у нереду, можда судови нису опрани данима…

Али мама ја бих да ти нешто обећам. Не умем и не знам да кажем када ће се десити, али доћи ће дан када ћу те требати много мање.

Моје ће се сисање проредити и постати брже, почећу и да спавам сам у креветцу. Уживаћу и волећу и када ме неко други држи.

Научићу и да се успавам сам, научићу и да мање зависим од тебе.

Али данас, мама, ти ми највише требаш. Надам се да ће моја љубав према теби, коју не умем још да покажем, бити довољна да издржиш ове напорне прве дане!

Твоја беба

Извор: moja-beba.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Али данас, мама, ти ми највише требаш"

  1. Katarina каже:

    Definitivno nezamenljiv i najdivniji osećaj! Zdravo dete je dojeno dete.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама